MENÜ

Video hakemler uzaydan gelecek!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Kamuoyu Konfederasyon Kupası ile birlikte, Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması hakkında asgari düzeyde de olsa, bir fikir sahibi oldu. Bir kesim, bu uygulamayı “Büyük bir devrim ve mükemmel bir yenilik” gibi görürken; belli bir kesim de kabullenemedi ve “Futbolun ruhuna aykırı” diye görüş bildirdi. Bilindiği üzere ülke olarak bu konuda çok hevesliyiz. VAR için sürekli tarih belirliyoruz. Son belirlediğimiz tarih ise nümüzdeki Ocak ayı. Daha önce de söylemiştim: Sağlıklı bir şekilde, Ocak ayında, sistemi uygulamaya başlamamız mümkün değil!

Gümüşdağ istiyor ama...

Kulüpler Birliği Başkanı Gümüşdağ, VAR için çok fazla çaba sarf ediyor. TFF Başkanı Demirören ilk denemeye bizzat katılarak, sistemi desteklediği mesajını verdi. Buraya kadar sorun yok. Ben VAR konusunda Namoğlu’nun samimi olmadığını ve kamuoyunu yanılttığını düşünüyorum. Bu sistemde video odasında 3 hakem bulunacak. Mevcut yapıda her maça 4 hakem atanıyor. VAR sistemi başladığında, her maça 7 hakem atanacak. Yani %75 daha fazla hakeme ihtiyaç duyulacak! Sistem video odasındaki 3 hakemden 2’sinin, sahada düdük çalan hakemlerden seçilmesini emrediyor. Yani Cüneyt Çakır düdük çalıyorsa, video başında Hüseyin Göçek ve Mete Kalkavan gibi iki isim olacak. Biz her hafta oynanan 9 maça hakem bulamakta zorlanırken, her hafta 27 hakeme ihtiyacımız olacak. Şu an için Süper Lig kadrosunda 22 hakem var. Onların da sadece 15’i düzenli olarak ligde düdük çalabiliyor. Kısacası sistemi hayata geçirebilmek için yeterli ve yetişmiş hakem kadromuz yok!

Eğitim bile yok!

Konfederasyon kupasında gördük. Sistemin kalbinde yardımcı hakemler yer alıyor. Değişen her 4 karardan 3’ü yardımcı hakem kararları... Ancak henüz yardımcı hakemlerle VAR konusunda yapılmış tek saat eğitim yok. Örnekler ortada! Güney Kore’de Cüneyt Çakır sahada düdük çalarken ona video başında İskoçya’nın 1 numarası William Collum yardımcı oluyordu. Kamerun-Şili maçını gördük. Sahada Damir Skomina var, video başında Fransa’nın 1 numarası Turpin. Onun yanında Senegalli Diedhiou! Tecrübe, bilgi, birikim, stresle başa çıkma konusunda dünya markası isimler. Ona rağmen iki gün önce Almanya Kamerun maçında hakem VAR yardımıyla 2 kez karar değiştirdi, 5 dakika sonunda oyuncu kırmızı kart görebildi.

Anlatırsa iyi olur!

Bizde nasıl olacak? Kadromuz müsait değil. Süper Lig’de sürekli düdük çalan 15 hakemimiz var. İleriye dönük bir hazırlığımız yok. Uzaydan hakem getirme şansımız hiç yok. Sahada Fırat Aydınus’un, Halis Özkahya’nın yanlış verdiği kararı düzeltme görevini 2. Lig hakemlerine mi bırakacağız? Namoğlu “Olmaz, olamaz, yetişmez, birbirimizi kandırmayalım” demiyor, olayları akışına bırakmış bizim gibi o da izliyor! Sistemi Ocak ayına kadar yetiştirebilecek nasıl bir planı olduğunu anlatsa da, biz de öğrensek!

YORUM YAZ