MENÜ

Okan Buruk ve Türk futbolu!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Okan Buruk, tribüne gönderilmesine rağmen, maç sonu karma alanda basına açıklama yaptı. Tudor için, “İkinci sınıf teknik direktör, vasıfsız insan” dedi. Maçın hakemi için “3 seyirci bağırdığında korkan hakemlerin Türk futbolunda yeri yok. Yabancı hakemin gelmesi taraftarıyım. Bu kadar adaletsizliğin olduğu yerde Türk futbolu gelişmez!” dedi. Yayın Talimatı: (Madde 21) “Müsabakadan ihraç edilen kiŞiler idari tedbirlidirler, flaŞ röportajlara ve basın toplantılarına katılamazlar, karma alanda açıklama yapamazlar.” Disiplin Talimatı: (Madde 50) İdari tedbir kararına uymayan görevlilere 4-12 maç ceza verilir! Disiplin Talimatı:(Madde 38) Sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı; müsabakaların taraflarını rencide edebilecek açıklamalarda bulunan görevlilere 3-7 maç ceza verilir!

‘Öztürk bir konuşsa!’

Bu durumda Ümit Öztürk bir açıklama yapsa; “Yıllardır teknik direktörlük yapan, Süper Lig’de takım çalıştıran, her şeyi en iyi bilen, Türk futbolunun gelişimi konusunda engin(!) bilgilere sahip olan birinin; önce kendi ödev ve sorumluluklarını bilmesi gerekir. Atıldığı maçtan sonra açıklama yapamayacağını, rakip teknik direktörü ve hakemi aşağılayıcı ifadeler kullanamayacağını bu güne kadar öğrenmeliydi. Daha kendi kapısının önünü süpürmemiş kişilerle Türk futbolu gelişmez!” dese nasıl olur?

Kurallara dikkat!


Kayseri’de Cenk’e çalınan penaltıyı değerlendirirken rehberimiz; Oyun Kuralları, FIFA ve UEFA talimatları olmalıdır. UEFA’nın tüm ülke federasyonlarına gönderdiği eğitim paketinde benzer bir pozisyon için yorum şudur: “Topa müdahale etmek için giriŞimde bulunmayan bir oyuncu, rakibinin ayağının önüne ayağını engel olarak koyup, hedefe yapılan vuruŞu haksız yere engelleyemez.”

Janssen’e de olmuştu

Cenk-Umut arasında yaşanan kontağı bu açıdan değerlendirebiliriz. Topla oynamak için ayağını uzatan Cenk, topa dokunamamış; aksine Umut’un top için savrulan ayağının önüne ayağını engel olarak koymuştur. Dolayısıyla benim fikrime göre faulü yapan Umut değil, Cenk’tir. Bu pozisyonun benzeri Galatasaray-Fenerbahçe maçında, Serdar Aziz-Janssen arasında yaşanmıştı. Serdar, topa ayağını savurduğunda, topa dokunamayan Janssen; topla, rakibin savrulan ayağının önüne ayağını koyarak topu kazanmış ve ağlara göndermişti. Hakem de haklı olarak golü iptal etmişti.

Matematiğe muhalefet

Verilen bu penaltı için; “Bence penaltı olmalıdır, Cenk Umut’un topa vurmasını illegal olarak engellememiştir, pozisyonu çözmek çok zordur, bu penaltıyı sahada kim olsa çalar” gibi ifadeler kullanmak, elbette mantıklı yaklaşımlardır. Ancak “Yüzde bir milyon penaltı!” demek, önce matematik bilimine muhalefet, sonra da evrensel oyun kuralları yorumlarını hiç dikkate almamak olur.

YORUM YAZ