MENÜ

Hakemlerin kafası artık rahat!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta içi Süper Lig hakemleri TFF’nin Riva Tesisleri’nde seminer için bir araya geldiler. Seminerde hakemlerin kafasını kurcalayan iki konu netliğe kavuştu. İlki hakemlerin profesyonel sözleşme karşılığı alacakları ücretler, bir diğeri de Video Hakem konusu.

Nihayet imzalandı


Hakemler seminer sırasında 2017-2018 sezonu için Profesyonel sözleşmelerine nihayet imza attılar. Hakemlerin aylık ücretlerinde geçen yıla oranla yüzde 20 oranında indirime gidildi. 3 gruba ayrılan 22 hakemden; FIFA hakemi olanlar ve daha önce FIFA kokartı taşımış olanlar 16 bin 500, bu grubun dışında kalan tecrübeli hakemler 14 bin TL, Süper Lig’e yakın zamanda terfi eden hakemler ise 10 bin 700 TL ödeme yapılacağına dair sözleşmelere imza altına attılar. Bu ücretler geçen yıl 20 bin, 17 bin, 13 bin TL olarak ödeniyordu. Yardımcı hakemlerin ücretleri ise aylık; 3 bin 300, 4 bin 100, 4 bin 800 TL olarak 3 grup halinde belirlendi. Önümüzdeki günlerde yardımcı hakemlerin de sözleşme imzalamaları bekleniyor.

Mahkeme hakkı yok

Sözleşmelerde “Taraflar 15 gün öncesinden karşı tarafı bilgilendirerek sözleşmelerini tek taraflı fesih edebilirler” maddesi de bulunuyor. Fesih halinde tarafların tazminat talep etme ve mahkemeye müracaat etme hakları da eklenen bir madde ile engellenmiş. Hakemler bu aylık ödemeleri yıl içinde 10 ay alabilecekler. 1 Ağustos 2017’de başlayıp, 1 Mayıs 2018’e kadar sürecek dönemde her ayın son iş günü ödemelerin yapılacağı sözleşmelerde belirtilmiş.

Yüzde 75 zam

Ayrıca sözleşmelerde hakemlerin herhangi bir sosyal hakkından bahsedilmiyor, sosyal güvenceleri bulunmuyor. Maaşlarında yapılan bu indirime karşılık, iki hafta kadar önce hakemlerin maç başı 5 bin 700 TL olarak aldıkları ücretler yüzde 75 oranında artırılarak 10 bin TL yapılmıştı.

Ocak’a video hakem hayal


Seminerde ayrıca sadece 45 dakika Video Yardımcı Hakem (VAR) sunumu yapıldı. İtalyan eğitimci Rosetti, İtalya Ligi’nde uygulanan VAR sistemde yaşanan olumlu ve olumsuz yönleri 15 kadar pozisyonla hakemlere analiz etti. Video Hakem Sisteminin 28-29-30 Ekim tarihlerinde ligin 10. haftasında oynanacak 3 ayrı maçta off-line (Çevrimdışı) olarak deneneceği öğrenildi. Bu maçlardan birisinin Fenerbahçe-Kayserispor maçı olacağı belirtildi.

6 ayda bir!

Denemelerin 3 aşamada (Çevrimdışı-yarı çevrimiçiçevrimdışı) yapılması gerektiği, her bir aşamadan diğerine geçiş onayının IFAB tarafından verileceği ve Almanya, İtalya gibi ileri futbol ülkelerinin bile bu aşamaları 6 ayı aşkın sürelerde ancak geçebildikleri düşünüldüğünde; Ocak ayında VAR sistemine geçmemizin imkansız olduğu da açıkça ortaya çıkmış oldu.

YORUM YAZ