MENÜ

16 milyon'a biz de varız

Abone Ol Google News

Video Yardımcı Hakem sisteminde vitrinin önünde hakemlerimiz var. Geri planda çalışan, faaliyet gösteren farklı kurumlar ve kişiler de hummalı bir çalışma içerisindeler. Müthiş bir gayret, çok fazla insan emeği ve yüksek bir maliyet söz konusu... İlk etapta Riva’da dünyanın en modern VAR merkezi inşa edildi. Teknik donanımı yapıldı. 18 statla iletişim ağı kuruldu. Ses ve görüntü, statlardan Riva’ya 0.5 saniyeden daha kısa sürede ulaşıyor. TFF için sistemin alt yapı maliyeti 2 milyon Euro’ya ulaştı.

Haberin Devamı

Statlarda ekstra eleman

Türk Telekom, Hawk Eye ve yayıncı kuruluş sistemin vaz geçilmez unsurları. Maçın oynanacağı gün çalışmalar hem Riva’da hem de statta sabah erken saatlerde başlıyor. Yayıncı kuruluşun elemanları haricinde, en az 10 kişilik bir ekip Riva’da mesai yapıyor. Ayrıca maçların oynanacağı statlara iki teknik eleman gidiyor. Her maç için teknik altyapının sağlıklı kurulup kurulmadığını yerinde denetlemek üzere TFF’den 1 kişi maçların oynanacağı statta oluyor. Sabah erken saatlerden itibaren sürekli ses ve görüntü aktarım testi yapılıyor.

Haberin Devamı

Gece ve gündüz ayrı

Ofsayt tespit çizgilerinin kullanılabilmesi için statlarda ince ve zaman alan bir kalibrasyon yapılıyor. Bu ayar güneşli havalarda farklı bir çalışma gerektirirken, gece maçlarında farklı bir çalışma gerektiriyor.

Kamera sayısına göre adam

Sabah Yayıncı Kuruluş maçı kaç kamerayla çekeceğini ilgililere iletiyor. Kamera sayısına göre hazırlıklar farklılaşıyor. Hem statta hem de Riva’da kamera sayısına uygun gerekli konfigürasyon hazırlanıyor. VAR odasında yer alacak teknik eleman sayısı da kamera sayısına göre belirleniyor. 12 ve daha az kameraya 1 teknik eleman yeterli iken, kamera sayısı 12’yi geçtiğinde 2 teknik elemana ihtiyaç duyuluyor. Artan her kamera Yayıncı Kuruluş’a maliyet olarak yansıyor. Kamera sayısının azlığı da hakemlerin sağlıklı tespit yapmalarını engelliyor.

İngiltere'den ilk adım

VAR sistemine soğuk bakan ülkelerin başında İngiltere geliyordu. Premier Lig kulüpleri geçen sezonun sonunda toplanıp sistemi kullanmaya başlamayacaklarını duyurmuştu. Ancak ilerleyen dönemler için hayata geçirilmesi planlanan sistemin deneyleri Ada’da da başlıyor. Bu sezon 15 maçta çevrimdışı deneyim uygulanacağı belirtildi.

YORUM YAZ