MENÜ

Teşhis var tedavi yok!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ligde ‘tempolu oynayan’ takım olarak anılan Beşiktaş, Lizbon’daki ilk yarıda ‘olgun takım’ hüviyetiyle sahadaydı. Kendi liginin lideri Sporting’i kalesinden uzak tutarken de, topu ele geçirdiğinde rakip alana inerken de dengeli ve hesaplıydı. İlk yarının göze en çarpan oyuncusu ‘çalışkan Olcay’ topla ilişkisinde biraz daha gelişkin olsa Beşiktaş’ın soyunma odasına iki farkla gitmiş olması kimseyi şaşırtmazdı. Bilinir, futbol bir ‘an’ oyunudur ancak aynı zamanda ‘alan boşaltma’yı başarmayı/planlamayı da içerir, ki gol atılabilsin. İlk devre savunmada kusursuza yakın oynayan Beşiktaş, bu ‘an’ı Sporting çıkarken İsmail’in kaptığı topla yakaladı. Quaresma da dağılmış rakip içinde ‘boş alan’ı yakalayıp en iyi yaptığı iş olan ‘trivela orta’yla doğru yerde bekleyen Gomez’e ‘an’ı tamamlattı.

Olcay rakibini kaçırınca...

Her şey yolunda giderken dakika 67’ye gelmişti ki Olcay o ana kadar başarıyla enterne ettiği Bryan Ruiz’i gözden kaçırdı ve olanlar oldu. Bir ‘an’da defansın arkasına sarkan Slimani biraz da Tolga’nın zamanlama hatası artı terüddütlü tavrına da bağlı olarak golü yaptı. Artık iş Beşiktaş’ın maça ‘tutunabilme yetisi’ne kalmıştı. Ne yazık ki, yenilen golün ardından kalan 20 dakikada Beşiktaş tek kelimeyle paralize oldu. Neredeyse tüm takım şaşkın ve panik içindeydi. Haliyle avuçlarının içine aldıkları gruptan çıkma şansı da yitirdiler. Oysa Şenol Güneş ligde kazanılan hem de farklı kazanılan maçlardan sonra bile “Maç içindeki kopuşlar”dan bahsediyordu. Teşhis doğruydu kuşkusuz ancak tedavinin henüz başarılamadığı bu maçta net olarak ortaya çıktı. ‘Olgun takım’ olarak maça başlamak yetmiyor... Aslolan maçı ‘olgun’ tamamlayabilmek.

Doğru savunma!

Beşiktaş’ın ‘eforlu’ tarzı, ‘tansiyonu düşük’ ligimizde ilgi çekiyor kuşkusuz ancak şunu da gözden kaçırmamak gerekiyor; futbol mekaniğinin temeli ‘doğru savunma’dan geçiyor. Beşiktaş savunmasının sorunlu olduğu ligde de görünüyordu ancak öndeki gösterişli hale takılı gözler bu durumu tespit etmekte zorlandı. Artık Şenol Güneş işin bu yanına daha çok kafa yoracaktır. Karamsar bir tablo çizmek istemem ama bir önceki sezonun gösterişli takımı Bursaspor’un benzer sorunlardan dolayı ligi altıncı sırada bitirdiğini aklın bir kenarında tutmakta fayda var.

YORUM YAZ