MENÜ

Temposuyla nefes kesiyor!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbolun ‘alan yaratma’ ilkesini bu ülkede en iyi uygulayan takım kuşkusuz ki Beşiktaş. Bunu da topu ele geçirdiklerinde yükselttikleri tempolarına borçlular. Çünkü tempo takımın alan yaratma seçeneği açısından futbolun olmazsa olmazı. Öyle ki, rakipleri için karabasana dönüşen kimi hücumları izleyenlere de bir o kadar ‘basit’ geliyor.
Örneğin dün akşam takımın Babel’e attırdığı ilk gol. Konya gibi müdafaa tutarlılığıyla tanınan bir takım haniyse idmanda atılabilecek bir gol yiyorsa bunu başka nasıl açıklayabiliriz?.. Tabii burada her durumda hakemlerden şikayet etmeyi ‘tutarlılık’ belleyen Aykut Kocaman’ın kendi tezlerini gözden geçirmesinin kendi ve takımı adına ciddi faydası olacaktır.

Beşiktaş, attıkça coştu

Keza Oğuzhan’a attırılan ikinci golü de sadece ‘kontra’yla açıklamak mümkün değil. O gol de tempoyla yaratılan boş alanların katma değeri... İki gol arasında 20. dakika sularında rakip ceza yayı içinde Atiba’nın baskıyla kaptığı top keza... Oyunun boyunun kısaltılmasını da takımın belirli bölgelerdeki kolektif gücünü de alanların verimli kullanılmasını da gösteriyordu. Ya da Ricardo Quaresma’nın ilk yarı boyunca seçenekleri varken kaleye gönderdiği ve tabelayı değiştiremeyen vuruşlarında olan biten... Daha maçın 60’ıncı dakikasına ulaşılmamıştı ki, ligin ‘en sert takımlarından’ Konya’nın sürklase edilişine şahit olduk hepimiz. Attıkça coşan, coştukça oynayan bir takım Beşiktaş. Ligin oyun istikrarı ve gösterişi açısından uzak ara en iyisi. Evet, Başakşehir de bu konuda hatırı sayılır mesafe kat etti ancak Beşiktaş her hattıyla çok farklı.

Aslan payı Oğuzhan ve Atiba’ya

Bu tempo için sahada ‘aslan payı’nı Atiba/Oğuzhan’a vermek gerekiyor. İşin savunma yanına verdikleri güçlü destek bir yana top ele geçtiğinde sade ve işlevsel tarzlarıyla takımın özellikle Quaresma üzerinden anında rakip müdafaa üzerine çökmesini sağlıyorlar. Babel güçlü, Cenk güçlü ve net, Quaresma sıklıkla varyeteye kaçsa da iş bitirici... Oyunda daha az görünen Talisca topla her buluştuğunda verimli... Arkada Gökhan Gönül, tecrübesiyle enerjisini verimli kullanırken kritik müdahalelerle defansın güvenini sağlama alıyor. Adriano her çıkışında tedirgin edici. Marcelo/Tosiç oyunu öne taşımada güvenilir.

Güneş sorunları aştı

Bir parantez de bu işin düşünsel mimarına... Şenol Güneş, tempo oynayarak hem bir çok sorunun kolaylıkla aşılabileceğini hem bu tarzın daha izlenir olduğunu ve bunun da oyuncu gelişimini beraberinde getirdiğini bilecek kadar tecrübeli. Trabzon ve Bursa’da bu durumu tecrübe ederken çok oyuncu geliştirdi. Geçmişten farklı olarak Güneş’in elindeki kadrodan bazı isimler özel olarak sivrilmediyse bu ancak kolektif oyunun ve dayanışmanın gücünü gösterir. Bu da hem takımın hem Güneş’in geliştiğine işarettir. Güneş’in diğer iki takımla değil de Beşiktaş’la şampiyonluk yaşaması da bunun en güçlü kanıtıdır.

YORUM YAZ