MENÜ

Medya 'sosyal' ya kullanan?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

'Sınıfta kalma'nın mümkün olmadığı okullara gidip ağırlıklı olarak 'takdir', 'teşekkür' alan yeni kuşağın 'tasdikname' ile okuldan atılan arkadaşı var mı, bilemiyorum!. Emek alanında 'çırak' bulunamayışının nedenlerinden biri de bu husustur... 'Usta', 'çırak' zinciri koparken buna karşın ortalığı, 'usta' mertebesinde sosyal medya kullanıcı/izleyicisinin sarmış olmasına şaşmamak gerek Tam da bu nedenle 'okuma' sınırlı ama 'yazma' faaliyeti deryaları dolduruyor yeni dünyada.

Gazetelerde köşe yazan arkadaşlar fark ediyordur. Epeydir yazılarını öven ya da yeren, adreslerine gönderilmiş ileti ya almıyorlar ya da gelen ileti hatırı sayılır oranda azaldı. Nedeni iki yönlü... Yazar, aynı zamanda sosyal medya kullanıcısı da olduğundan izlenirliğini esas olarak oradan sürdürüyor. Çalıştığı gazete de ona 'gazeteci' unvanı kazandıran basit bir kartvizite dönüşüyor!..

Karşı yönde durum ise, sosyal medyanın kullanıcılarını 'yazar' yapıyor gibi görünmesi... Oradaki herhangi bir mecraya öfke, aforizma ya da takdir iletileri bırakan sosyal medya kullanıcısı muhatabanın da kendi yazdıklarını okuduğunu/izlediğini varsayıyor!..

Televizyondaki haber kanallarının 'şimdilik' değil ama gazetelerin düştüğü tuzak bu; sosyal medya takipçiliği. Gazetenin büyük çaresizliği burada... Örneğin muhabir saat 11.00'de katıldığı, televizyondan canlı yayınlanan toplantıda sorusunu soruyor ve gazeteye haberi geçiyor! Oysa orada sorulan ve yanıtlanan tüm başlıklar ya da münakaşa malzemesi 30 dakika içinde sosyal medyada tüketilmiş oluyor. Sabah piyasada olacak gazeteye de o toplantının 'çöpü' kalıyor.

Günümüzde gazete artık 'eski özel (farklı) haber'den beslenir gibi görünmüyor. Kaldı ki, 'haber' de eski 'uyaran', 'harekete geçiren' niteliğini yitirmiş gibi görünüyor. (Bu durumun nedenleri üzerine düşünmek isteyenlere, Metis Yayınları'ndan çıkan Wendy Brown'un "Halkın Çözülüşü Neoliberalizmin Sinsi Devrimi" adlı kitabını öneririm.) Koca gazetede, diyelim bir bilemedin iki 'farklı haber'. Artık zaman dar ve haberin ömrü eskisi kadar uzun değil. Beri yandan 'özel haber'i bulan gazeteci de sadece gazetesine çalışmıyor, 'kendi' hesabı da var işin içinde!..

Artık mesele kağıda basılı gazete içeriğinin tamamen değiştirilmesi ve ona uygun bir dil kurulması. Bu başlık gelecek günlerde bir kaç tartışma yazısını hak ediyor doğrusu! Yoksa mevcut gazetenin kendini yeniden üretmesi ve dünyayı olumlu anlamda değiştirmesi bu haliyle mümkün görünmüyor!..

YORUM YAZ