MENÜ

Doğru oyun yanlış adam

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Daha önce iki Londralı’ya karşı hayli kullanışlı bir şablon geliştiren Beşiktaş, Veli/Atiba merkezli savunmasıyla Liverpool’un da hızını kesip yetenekli oyuncularını işlevsizleştirdi. Bu iyi kurgulanmış düzende rakibin duran top dışında ilk yarı boyunca tek seçeneği vardı; takımın yumuşak karnı Ramon Motta üzerine İbe ve Sturridge ile saldırmak. Onlar da zaman zaman sıkıntı yarattıysa da o denli korkutucu olamadılar.

Beri yandan Beşiktaş işin hücum yanında Sosa’yı haliyle de önündeki Demba Ba’yı oyuna sokacak üretkenliği gösteremedi. Oysa 13. dakikada Veli’nin cılız şutuyla sonuçlanan bol ve tek pasa dayalı atak hücum için gereken şablonun da ipuçlarını vermişti. Çünkü, saldırırken kolaylıkla kenarlara doğru genişleyen Liverpool topu kaptırınca aynı beceriyle arkada daralamıyordu. Bu sadece onların değil, ‘daha izlenir/satılır oyunu tercih etmek zorunda olan Ada futbolu’nun -bir ikisi hariç- temel açmazıdır. Ne var ki ilk yarı Töre’nin saldırılarına -ki bunlarda Serdar’ın katkısı da önemli- ters kanattan katılım olamayınca hücum çoğunlukla tek boyutlu kaldı. Oysa sürprize ihtiyaç vardı. O da 35. dakikada Veli/Sosa/Veli/Ba düzenli müthiş kontrayla geldi. Gol olmadı ama ilk yarının en net pozisyonuydu ve Beşiktaş’tan gelmişti. Moreno ve Henderson vuruşları ise akılda kalan diğer aksiyonlardı.

İkinci yarının hemen başındaki sıkıntı yaratan Liverpool akınlarına da ‘ritim düşürerek’ çözüm üreten Beşiktaş, kaybeder gibi olduğu moral etkiyi süratle tazeledi. Ne var ki, Gökhan Töre’yi ‘özgürleştirecek’ bir düzen tesis edilemediğinden ‘savunma oyunu’nun ötesine geçilemiyordu. Bu nedenle ‘sessiz’ Sosa ile Oğuzhan yer değiştirilip oyun merkezi biraz daha geri kaydırıldı. Yeni formasyonun hedefi, kenarlara özgürlük savunmaya sağlamlıktı... Ne kadar becerildiği tartışılır ama öncekinden daha işlevsel olduğu su götürmezdi. Ancak “Geliyorum” diyen geldi ve Motta maç boyu gücünün yetmediği İbe’yi indirip doğru oyunu berhava etti.

Yine de Beşiktaş doğru oynayıp turu İstanbul’daki maça taşımayı becerdi dersek yanlış olmaz. Artık iş, daha az gösterişli olsa da Tottenham maçında olduğu gibi sonuç odaklı bir plana kaldı.

YORUM YAZ