MENÜ

Bu yılı da kurtaralım seneye bakarız!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

‘Transfer bağımlısı haline getirilmiş taraftarı’ memnun etmek zordur. Milyonlarca Euro’nun futbolculara saçılması umrunda değildir onun. O, takımında ‘yıldız’ görmenin zahmetsiz keyfini sürmek ister. Haklı mıdır? Bence haklıdır. Çünkü taraftar, ‘kazanma’nın profesyonel sporun ‘kutsal kasesi’ olduğuna inandırılmıştır bir kere. Ve pozisyonu gereği ‘hesap yapmak’ onun değil yöneticinin işidir.

Beşiktaş, Pepe dışında taraftarının gönlüne su serpecek transferleri henüz gerçekleştiremedi ama yakındır haberler. Şenol Güneş, ilk elde ‘iki hücumcu kanat’ ve bir santrfor ihtiyacından söz etti.

Hesaplar tutmazsa...

Tahmin edilebileceği gibi futbolun maliyeti en yüksek bölgeleri buralar. Gerçi ‘gideceği ön görülen’ Marcelo gibi bazı oyuncuların yerinin de doldurulması gerekecek ancak onlar şimdilik ikinci planda.
Bu topraklardan futbolcu çıkmayacağına ikna olunduğu için transfer stratejileri ya ‘kiralık’ ya da ‘nitelikli ancak inişteki oyuncuları’ transfer etmeye sabitlendi.

Özellikle Beşiktaş, kısa vadeli çözümlerini buradan üretti. Gomez, Talisca, Aboubakar tipi kiralıklar ya da Demba Ba, Sosa, Marcelo gibi görece düşük maliyetli bonservisler... Elbette hesapların tutmadığı transferler de olmadı değil lakin onlar ‘başarı’nın gölgesinde kaybolup gider her daim!...

İçeriden çözüm üretilebilir

Kulübün finansal olanakları ve mali problemleri düşünüldüğünde santrfor için Demba Ba benzeri bir ‘nokta atışı’ zor gibi duruyor. Örneğin adı yazılan Anthony Modeste’nin bonservisi dudak uçuklatacak seviyede.

Yine de Gomez ya da Aboubakar türü ‘geçici çözüm’ler üretilebilir. Kulağıma gelen haberler Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzon’un Burak Yılmaz transferi için bastırdıkları yolunda. Bu Fenerbahçe’nin de sürece dahil olmayacağı anlamına gelmez elbette!...

Ne var ki, iş kanat oyuncularına gelince isim bulmak o denli kolay olmuyor. Orada da akla gelen ilk isim Jeremain Lens ise de Quaresma’nın varlığı durumu zorlaştırıyor. Babel’i yedeklemek için bile ciddi paralar ödemek gerekebilir. Bu nedenle Volkan Şen ile Yusuf Erdoğan benzeri ‘iç yapım’ seçenekler’ daha gerçekçi duruyor. Her şeye rağmen şampiyon takımın omurgası santrfor hariç sağlam ve eksiklere içeriden çözüm üretilebilir.

71 milyon TL’lik satış geliri!

Bilmiyorum Beşiktaş transfer ekibi atletizm seviyesi ve ‘görev bilinci’ yüksek ve de makul fiyatlara oyuncu bulabilecekleri Amerika Major Lig’i izliyorlar mı!.. Ya da son zamanların sükseli ülkesi İzlanda ve benzeri kuzey ülkelerini?.. Ancak iş buralara gelince de bu tip liglerdeki görece düşük ve disiplin altına alınmış ücretler bizim menajerlik ilişkilerini tatmin etmez duruyor!. Onlar açısından Mitroviç gibi ‘yüklü transfer’ler her daim ön sıradadır!...

Yine de daha önemlisi şu; Beşiktaş 2017 yılı bütçesine 71 milyon TL’lik futbolcu satış geliri bütçelemişti. Bu durum da transferde izlenecek yola dair ciddi ip uçları veriyor zaten. Ancak olmayan parayı harcayıp (!) ‘yıldız’ iki üç oyuncu getirilmesine kimsenin “hayır” diyeceğini de sanmayalım. Ülkedeki geçer formül belli; “Bu yılı da böyle kurtaralım, seneye bakarız!”

YORUM YAZ