MENÜ

Cüneyt Çakır

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

UEFA gördü onun yeteneklerini ve imkan verilirse neler yapabileceğini. Boş durmadı o da mütevazı oldu herkesten çok çalıştı, baba mesleğine karşı olan sevgi ve saygısını gösterdi her yerde. Cıktı Şampiyonlar liginde alnının akı ile maçlar yönetti, takdir gördü, ödüllendirildi, bize geldi yine ayni tas aynı hamam. 1974 yılında henüz doğmamıştı o Almanya’da Dünya Kupası oynanırken, Türk hakemliğinin milli gururu, Doğan Babacan maçları yönetirken Dünya Kupası’nda. Aradan 40 yıl geçti, 37 yasına geldi ve topla valizini Brezilya dedi FİFA ona.

Milli duyguların en yüksek seviyede olduğu maçlardır Latin Amerika ülkeleri aralarında oynanan maçlar. En zor maçı verdiler guruplarda.

Hakemlerin fiyasko kararları ile başlayan 2014 Brezilya Dünya Kupası’nda, çıktı Meksika ile Brezilya arasında oynanan maçı yönetti kusursuz. Tam puan aldı gözlemcilerden. Sonra ikinci maç geldi, Tunus ile Rusya, o maçtan da alnının akı ile çıktı. FİFA dedi ki “aferin sana, haydi simdi yarı finaldesin!” al sana Arjantin ve Hollanda.

Hadi şimdi gelin seyredelim o maçı Türkiye olarak hep beraber, her ismi geçtiğinde, her düdüğünde, ekrandaki yakin plan görüntüsünde, tabiî ki birazda gururlanarak ve duygulanarak, içimizden birisi o 'CÜNEYT ÇAKIR'.

Maradona’ya giden ‘YOL’

Arjantin, Tango 'nun, futbol ile sokaklarda dans ettiği Latin Amerika ülkesi. Kader ağlarını yine ördü, 1978 Dünya Kupası’nda Hollanda’yı, Buenos Aires 'de Kempes ve Bertoni 'nin golleri ile 2-1 geçip ilk dünya kupasına kavuşmuştu Tangocular.

Yıl 2014 Brezilya... Ve bu kez Tangocular çeyrek finallerde yine Hollanda'nın karşısında.

1986 yılında Meksika 'da oynanan Dünya Kupası’nda 26 yasındaki Diego Armando Maradona sahneye cıkmış ve Tangoculara ikinci Dünya Kupası'nı 'Tanrı’nın Eli' golünün yardımı ile getirmişti. Tabii ki yari final maçında attığı ikinci gol dünya futbol literatürüne gelmiş geçmiş zamanların en güzel golü olarak yazılmış ve Pele'nin tahtına oturmuştu Diego. Adına kiliselerin olduğu, İspanya ve İtalya’daki futbol kariyeri ile dünya futbolunda fenomen olan Diego yaptığı eğrisi ve doğrusu ile artık Arjantin=Diego Maradona olmuştu.

Kariyeri boyunca oynadığı takımlarda 491 maçta 259 gol ve Arjantin milli forması ile 91 maçta 34 gol attı Diego. Barselona 'dan takım arkadaşı olan 'Lobo Carrasco' onun için, onun ile aynı takımda oynarken bir dahinin neler yapabildiğini görebilme şerefine eriştik diyordu.

Diego 'nun 1986 FIFA Dünya Kupası karnesi 5 gol ve 5 asist olarak tarihte yerini aldı.

Tanrı bu sefer Arjantinlilere 24 Haziran 1987 yılında 1986 zaferinden bir yıl sonra 2014 Dünya Kupası’nda Diego 'nun tahtının varisi olma sansı bulunan Leonal Messi 'yi yolladı. Sanki Diego'nun Dejavusu idi Lionel Messi. 1995 yılında daha kemikleri gelişmeden ailesi ile birlikte Barselona yolunu tutmuş ve çıktığı 277 lig maçında 243 gol ve Arjantin milli forması altında 91 maçta 42 gol attı prens ve 27 yasında. Kazanmadığı başarı ve gol krallığı kalmadı prensin bütün istatistikleri alt üst eden adam, sadece bir tanesi dışında.

Prensin iki maçı var önünde önce çarşamba günü Hollanda ve geçerlerse kendisini tahta çıkaracak final maçı.

Shakespear 'in ünlü Richard III oyunundan bir alıntı yapalım prens için. A horse , a horse, my kingdom for a horse ! Diyordu kral savaş meydanında, krallığımı veririm bir at için.

Peki, Messi nelerini verebilir Arjantin’e bir dünya kupası için?

YORUM YAZ