MENÜ

UEFA'dan tarihi karar

Geçen hafta Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın savunmasını alan UEFA Disiplin Kurulu, kararını dün gece verdi, raporun yazımını da tamamladı. Çok kritik o açıklama bugün kurum ve şahıslara yollanacak. O metinlerde yazanlar, sadece 2 camiaya değil, futbolumuza doğrudan yansıyacak.

UEFA'dan tarihi karar

3 Temmuz sürecinin devamında kendi soruşturmasını yürütüp, geçtiğimiz günlerde de Fenerbahçe, Beşiktaş ve bu iki kulübün üst düzey isimlerini Disiplin Kurulu’na gönderen UEFA, son kararını verdi. Normal şartlarda dün öğle saatlerinde konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması beklenen kurum, bunun yerine farklı bir yol izledi. UEFA Disiplin Kurulu, gece geç saatlerde gerekli kararın yazımının tamamlandığını ve bugün kulüplere ve şahıslara tebligatın yapılacağını belirtti. Şimdi gözler doğal olarak futbolumuz için çok kritik kabul edebileceğimiz bugüne çevrildi. Fenerbahçe ve Beşiktaş cephesi, geçtiğimiz günlerde yaptıkları detaylı savunmaya fazlasıyla güveniyor ve rahat tavır takınıyor ama olumsuz bir durumda kaotik bir ortamın oluşması da kaçınılmaz. Kısacası bugün UEFA Disiplin Kurulu’nun yapacağı açıklama sadece 2 kulübü ve ilgili şahıslara değil futbolumuza doğrudan yansıyacak.

Kimler için ne isteniyordu?

Fenerbahçe ve Beşiktaş, haziran başında UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Süreç tam da o dönemde yapılan bilgilendirmede olduğu gibi, aksamadan işledi ve bugüne gelindi. Disiplin kurulunun kulüp ve yönetici bazında istediği cezalar ise şu şekildeydi:

* Fenerbahçe’nin 2 sezon Avrupa kupalarından men edilmesi.
* Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticiler Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turhan’ın futboldan men edilmesi.
* Beşiktaş’ın 1 sezon Avrupa kupalarından men edilmesi.
* Beşiktaş eski yöneticisi Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu’nun futboldan ömür boyu men edilmesi.

Tahkim yolu açık

Kulüpler ve kişiler bazında açıklanacak olumsuz bir kararda kurumlar ve şahıslara UEFA Tahkim yolu açık. Bugünden itibaren kurula yapılacak olan itirazlar değerlendirilecek ve yine hızlı bir şekilde karara bağlanabilecek. UEFA’nın bu konuda hızlı hareket ediyor olmasının sebebi bir sorunla karşılaşılmaması halinde her iki takımın da Türkiye’yi Avrupa’da temsil edecek olması. O nedenle tahkim kararı kura çekimlerinden önce en geç ay başında yine kamuoyu ile paylaşılacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ