MENÜ

Süper Kupa Akhisarspor'un

TFF Süper Kupa'da Akhisarspor, normal süresi 1-1 biten maçta penaltılar sonucunda Galatasaray'ı 5-4 mağlup ederek şampiyon oldu.

Süper Kupa Akhisarspor'un

TFF Süper Kupa finalinde Akhisarspor, Galatasaray'ı penaltılar sonucunda 5-4 mağlup etti ve tarihinde ilk kez kupayı müzesine götürdü. Türkiye Kupası'nın ardından Süper Kupayı da müzesine götüren Akhisarspor tarih yazdı.

Haberin Devamı

Maçtan dakikalar

Muslera'nın hatası pahalıya patlayabilirdi

Mücadelenin daha 1. dakikasında Akhisarspor ilk atağı yapan taraf oldu. Tpo Galatasaray cezası sahasına geldiğinde Muslera topu kontrol etmek isterken ayağının altından kaçırdı. Meşin yuvarlak Seleznyov'un önünde kaldı. Ancak Galatasaray savunması bu atağı geçiştirmeyi başardı.

Süper Kupa Akhisarsporun

Seleznynov sahneye çıktı

Maça oldukça hızlı başlayan taraf Akhisarspor oldu. 5. dakikada Hızlı gelişen Akhisarspor atağında Manu, Galatasaray savunmasını ortadan delip kaleci ile karşı karşıya kaldı. Ayağına dolanan top solundaki Barbosa'ya açıldı. Barbosa'nın çaprazdan şutunda direkten dönen top Seleznyov'un önünde kaldı. Seleznyov topu düzeltip düzgün bir vuruşla meşin yuvalağı ağlara gönderdi.

Haberin Devamı

Akhisarsporlu futbolcular Galatasaraylı tribünlerin önünde sevinince sahaya atılan yabancı maddeyi, hakem Cüneyt Çakır saha görevlisine verdi.

Galatasaray Linnes'in kanadını kullandı

Mücadelenin 11. dakikasında Galatasaray, Akhisarspor kalesine yüklenen taraf oldu. Linnes derin bir pasla Gomis'i savunma arkasına kaçırmak istedi. Mustafa Yumlu araya girdi. Bu atağın hemen ardından bir kez daha Galatasaray Linnes'in bulunduğu yerden geldi. Sağ kanattan Linnes'in ortasında savunmadan seken top arka direğe açıldı. Rodrigues uygun durumda olmasına rağmen önünden geçen topa dokunamadı.

Süper Kupa Akhisarsporun

Maçın ilk kartı 15. dakikada Akhisarspor'dan Mustafa Yumlu'ya çıktı. Cüneyt Çakır, Yumlu'nun rakibine yaptığı sert hareketi affetmedi ve kartla cezalandırdı.

19. dakikada Galatasaray'ın golcü futbolcusu Gomis, uzaktan şansını denedi. Ancak top farklı şekilde auta gitti. Sarı Kırmızılı ekip, Akhisarspor savunmasına karşı bu dakikaya kadar etkili bir atak gerçekleştiremedi.

24'te Galatasaray'da kazanılan serbest vuruşta toıpun başına Maicon geçti. Brezilyalı savunmacının şutu barajdan sekti. Top yine Maicon'un önüne düşünce tecrübeli oyuncu topun gelişine bu kez denedi. Ancak meşin yuvarlak Fatih'in kolları arasında kaldı.

Karşılaşmanın 27. dakikasında maçın hakemi Cüneyt Çakır su molası verdi. Futbolcular sıvı ihtiyaçlarını giderdikten sonra maç kaldığı yerden devam etti.

Haberin Devamı

Süper Kupa Akhisarsporun

Akhisarspor penaltı bekledi ama...

Mücadelede dakikalar 31'i gösterdiğinde Akhisar'da Manu, ceza alanında yerde kaldı ve penaltı bekledi, Cüneyt Çakır "devam" kararı verdi.

Galatasaray tehlikeli geldi

Maçın 35. dakikasında Galatasaray bu kez tehlikeli gelen taraf oldu. Belhanda uzun topla takım arkadaşı Feghouli'yi buldu. Sağ kanatta topla buluşan tecrübeli futbolcunun ortası AKhisarspor savunmasından döndü. Top Ömer Bayram'da kaldı. Galatasaray baskı yapınca Akhisarspor'lu futbolcu topu kaydetti. Feghouli ceza sahasına sağdan hızlı girdi. İçeriye pasında kaleci Fatih topu kornere çeldi. Pozisyonun içerisinde bulunan Gomis, hemale yapmakta geç kalınca Galatasaray beraberlik şansından yararlanamadı.

38'de Akhisarspor'un kaptanı Bilal Kısa, uzaktan kaleyi denedi. Tecrübeli futbolcunun şutu kalenin sağından az farkla auta gitti. Bilal hatılanacağı üzere bir dönem Galatasaray forması da giymişti.

Haberin Devamı

Akhisarspor direğe takıldı

41. dakikada Akihsarspor farkı 2'ye çıkarma şansını yakaladı. Ancak direğe çarptı. Galatasaray tam atak hazırlığındayken Belhanda topu kaptırdı. Bilal Kısa topu sürükleyen isim oldu. 3'e 2 kontra sırasında sağ tarafta bulunan Seleznynov'a topu attı. Ceza sahası içinde topla buluşan golcü futbolcu, Serdar Aziz'i ekarte etti ve plase şutu gönderdi ve top direkten döndü.

Süper Kupa Akhisarsporun

Cüneyt Çakır VAR'a gitti ama kararı değişmedi

Akhisarspor'un atağının ardından bu kez de tehlikeli gelen taraf Galatasaray oldu. 42. dakikada Hızlı gelişen Galatasaray atağında Rodrigues savunma arkasına sarkmak isterken Dany'nin müdahalesi ile yerde kaldı. Cüneyt Çakır, Dany'e sarı kart gösterdi. Pozisyonun ardından Galatasaraylı futbolcular yoğun itirazlarda bulundu. VAR sistemi devreye girdi. Ancak pozisyonu izleyen Çakır'ın kararı değişmedi.

45+1'de hızlı gelişen Akhisarspor atağında Manu ceza sahasına sokulup topu Seleznyov'a aktardı. Seleznyov'un vuruşunda Muslera gole izin vermedi. Bu pozisyonda ofsayt bayrağı da havaya kalktı.

Haberin Devamı

45+5.dakikada Gomis'in ayağına sert bir müdahalede bulunan Elvis Manu sarı kartla cezalandırıldı.

İlk yarıda son düdük çaldı ve 1-0 Akhisarspor'un üstünlüğü ile sona erdi.

Gomis yine çerçeveyi bulamadı

Mücadelenin 2. yarısında Galatasaray skoru yeniden dengelemek için hızlı başladı. 46. dakikada sağ kanattan Feghouli'nin ortasında ön direkte Gomis kafayı vurdu. Fransız forvetin vurduğu top çerçeveyi bulmadı.

Süper Kupa Akhisarsporun

Feghouli zemine takıldı

Dakikalar 51'i gösterdiğinde Feghouli ceza sahası içinde topla buluştu. Cezayirli futbolcu zeminin azizliğine uğradı ve ayağı kayınca şutu auta gitti. Sarı Kırmızılıl ekip önemli bir pozisyondan yararlanamadı.

56'da Akhisarspor'da günün etkili ismi Seleznynov Galatasaray savunmasından topu kaptı. Golcü futbolcu uzaktan bu kez denedi. Ancak şutu üstten farklı bir şekilde auta gitti.

Mücadelenin ilk oyuncu değişikliği 59. dakikada gerçekleşti. Galatasaray'da Belhanda yerine oyuna giren isim Eren Derdiyok oldu.

Akhisarspor maçtaki ilk değişikliğini 63'te gerçekleştirdi. Barbosa'nın yerine oyuna dahil olan isim Miguel Lopes oldu.

64. dakikada Akhisarspor yeniden gole yaklaştı. Günün etkili bir diğer ismi Elvis Manu, sol kanattan ceza sahasına doğru ortaladı. İçeride topa yükselen Seleznynov oldu. Ancak golcü futbolcunun kafa vuruşu az farkal üstten auta gitti.

Eren gole yaklaştı

Mücadelenin 66. dakikasında bu kez tehlikeli gelen taraf Galatasaray oldu. Feghouli'nin sağa kanatta ortasında Ceza sahası yayı içerisinde topa yükselen Eren Derdiyok'un kafa vuruşu az farkla auta gitti.

67. dakikada Susic, ikinci hamlesini de sağ kanat için kullandı. Vrsajevic yerini Daniel Larsson'a bıraktı.

70. dakikada da Fatih Terim oyuna bir kez daha müdahalede bulundu ve genç futbolcu Yunus'u oyuna sürdü. Oyundan çıkan isim Fernando oldu.

Süper Kupa Akhisarsporun

Miguel Lopes karşı karşıya kaçırdı

Maçın 70. dakikasına girildiğinde oyun hızlandı ve her iki kalede de gol pozisyonları cömertçe harcandı. Nagatomo'nun hatası ile topla buluşan Miguel Lopes, topla tüm rakip sahayı geçip sağ çağrazdan ceza sahasına sokuldu. Vuruşunu yaptı ama top az farkla istten auta gitti.

Fatih'ten başarılı kurtarışlar

71'de sağ kanattan yapılan ortada Rodrigues topu kontrol etmek isterken kaleci Fatih araya girdi. Seken top Gomis'in önünde kaldı. Fatih, Gomis'in de şut açısını kapatarak gole izin vermedi.

Galatasaray penaltı bekledi ama...

Mücadelede dakikalar 73'ü gösterdiğinde Eren Derdiyok ceza alanında yerde kaldı ve penaltı bekledi. Pozisyonun devamında Çakır taç atışını bekletti ve kulaklıktan VAR odasından gelen kararı bekledi. Ardından taç atışının kullanılmasını istedi.

76'da Susic oyuna bir müdahalede daha bulundu ve sahanın iyi isimlerinden biri olan ancak 2. yarıda yorulan Manu'nun yerine Güray Vural girdi.

Fatih Terim'den de karşı atak geldi ve Selçuk İnan, Donk'un yerine oyuna giren isim oldu.

78. dakikada Galatasaray'da Garry Rodrigues, rakibine arkadan yaptığı sert hareket nedeniyle maçın hakemi Cüneyt Çakır tarafından sarı kartla cezalandırıldı.

Süper Kupa Akhisarsporun

Galatasaray Eren ile beraberliği yakaladı

Sarı Kırmızılı ekip aradığı golü 79'da buldu. Oyuna sonradan giren Eren Derdiyok skoru 1-1'e getiren golü kaydetti. Sol kanatta topla buluşan Nagatomo, ceza sahası içerisinde takım arkadaşı Eren'i çok iyi gördü ve kaleci ile karşı karşıya kalan golcü futbolcu topu ağlarla buluşturmayı başardı.

84. dakikada Eren'in indirdiği topla buluşan Rodrigues, ceza sahası ön çizgisindeki Gomis'i gördü. Gomis'in şutunda top savunmadan sekti. Bu topa Serdar hamle yaptı ama ofsayt pozisyonunda yakalandı.

Maçın 90 dakikasının sonucu 1-1 olunca uzatma bölümüne geçildi. Uzatmanın ilk 15 dakikalık kısmı için düdük çaldı.

Galatasaray uzatmaya iyi başlayan taraf oldu

91. dakikada sol kanattan fısıra inen Rodrigues rakibiyle girdiği ikili mücadelede yerde kaldı. Hakem oyunu devam ettirdi. Bu atağın hemen bir dakika sonrası Selçuk'un ceza sahasına doğru kullandığı serbest vuruşta Serdar Aziz'in kafa vuruşu çerçeveyi bulamadı.

Yunus gole çok yaklaştı

95'te oyuna sonradan giren genç futbolcu Yunus, ceza sahası dışında topla buluştu. Genç futbolcu kaleyi görür görmez şutunu gönderdi. Bu güzel şutu aynı güzellikte Fatih çıkarmayı başardı.

Süper Kupa'da yine bir ilk

Uzatma dakikalarında yeni kurallar gereği ekstra bir adam değişikliği daha olunca bunu kullanan ilk taraf Akhisarspor cephesi oldu. 99. dakikada Türkiye futbol tarihinde ilk kez, uzatma devresinde ekstra oyuncu değişikliği hakkı kullanıldı. Onurcan Güler, Bilal Kısa'nın yerine oyuna girdi.

101'de de Galatasaray bu hakkını kullandı ve Nagatomo yerine oyuna giren isim Lionel Carole oldu.

Uzatma devresinin ilk yarısında gol sesi çıkmadı ve 2. devreye geçildi.

Süper Kupa Akhisarsporun

Uzatmanın 2. devresinde tempo düştü

2.uzatma devresinde iki takım da oldukça yoruldu ve uzatma bölümlerinde tempo yapmakta zorlandı. Akhisarspor, ilk devreye oranla topu ayağında daha fazla tutarak pozisyon bulmaya çalıştı. Ancak Galatasaray savunması buna izin vermedi.

Gomis'in 113 dakika itibariyle Akhisarspor karşısında kaleye çektiği 4 şutun 1'i isabetli oldu.

Dakikalar 116'yı gösterdiğinde Galatasaray'da Serdar Aziz, Akhisarspor ani atağını faulle kesince sarı kartla cezalandırıldı.

Maç penaltılara uzadı

Mücadelenin normal skoru 1-1'lik eşitlikle sona erdi ve uzatma bölümünde de gol sesis çıkmayınca maç penaltılara gitti. Seri penaltı atışlarına geçildi.

Penaltı atışları:

Akhisarspor - Güray Vural: Attı (0-1)

Galatasaray - Selçuk İnan: Attı (1-1)

Akhisarspor - Larsson: Attı (1-2)

Galatasaray - Eren Derdiyok: Attı (2-2)

Akhisarspor - Ömer Bayram: Attı (2-3)

Galatasaray - Feghouli: Attı (3-3)

Akhisarspor - Miguel Lopes: Attı (3-4)

Galatasaray - Garry Rodrigues: Attı (4-4)

Akhisarspor - Seleznynov: Attı (4-5)

Galatasaray - Gomis: Kaçırdı (4-5)

STAT: Konya Büyükşehir Belediye

HAKEMLER: Cüneyt Çakır (xx), Bahattin Duran (xx), Tarık Ongun (xx)

GALATASARAY: Muslera (xx) - Linnes (xx), Serdar Aziz (xx), Maicon (xx), Nagatomo (xxx) (Dk. 101 Carole x), Donk (xx) (Dk. 77 Selçuk İnan x), Fernando (xx) (Dk. 69 Yunus Akgün x), Feghouli (xx), Belhanda (x) (Dk. 59 Eren Derdiyok xxx), Rodrigues (xxx), Gomis (xx)

AKHİSARSPOR: Fatih Öztürk (xx) - Vrsajevic (xx) (Dk. 67 Larsson x), Dany (xx), Mustafa Yumlu (xx), Ömer Bayram (xx), Aykut Çeviker (xx), Sissoko (xx), Barbosa (xx) (Dk. 63 Lopes xx), Bilal Kısa (xxx) (Dk. 98 Onurcan Güler x), Manu (xx) (Dk. 76 Güray Vural x), Seleznyov (xxx)

GOLLER: Dk. 79 Eren Derdiyok (Galatasaray) - Dk. 5 Seleznyov (Akhisarspor)

SARI KARTLAR: Rodrigues, Serdar Aziz (Galatasaray) - Mustafa Yumlu, Dany, Manu (Akhisarspor)

İlk 11'ler

Galatasaray: Muslera, Linnes, Maicon, Serdar, Nagatomo, Fernando, Donk, Belhanda, Feghouli, Rodrigues, Gomis

Akhisarspor: Fatih, Vrsajevic, Dany, Mustafa, Ömer, Aykut, Sissoko, Bilal, Manu, Barbosa, Seleznyov

Maçtan notlar

Süper Kupa'da daha önce 8 kez final oynayan Galatasaray, bunların 5'ini kazanarak kupaları müzesine götürmeyi başardı. Akhisarspor ise tarihinde ilk kez Süper Kupa'da oynadı. Sarı kırmızılılar halen Süper Kupa'yı en fazla kazanan takım durumunda.

Yeni transferler kadroda

Sarı kırmızılı takımda Muğdat Çelik ve Henry Onyekuru, Ahhisarspor'da ise Vrsajevic, Güray Vural, Josue ve Elvis Manu ilk kez resmi bir karşılaşmada takımlarının kadrolarında yer aldı. Vrsajevic ve Elvis Manu, Ege temsilcisinde ilk 11'de sahaya çıkarken, Güray Vural ve Josue ise karşılaşmaya yedek soyundu.

Lukac cezalı

Sarı kırmızılı ekipte cezalı oyuncu bulunmazken, Akhisarspor'da kaleci Milan Lukac cezalı olduğu için maçta forma giyemedi.

Süper Kupa Akhisarsporun

Konya'da ikinci final

Konya Büyükşehir Stadyumu ikinci kez bir Süper Kupa maçına ev sahipliği yapacak. Daha önce 2016 yılında Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanan maçı sarı kırmızılılar kazanıp, kupayı müzesine götürmeyi başarmıştı.

İlk kez VAR kullanıldı

Galatasaray ve Akhisarspor arasında oynanacak Süper Kupa maçında ilk kez Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR) uygulanacak.

Tribünde boşluklar dikkat çekti

Taraftarlar maça saatler kala stada alınmaya başlanırken, 42 bin kişilik Konya Büyükşehir Stadyumu tribünlerindeki geniş boşluklar dikkat çekti. Galatasaray taraftarları kendileri ayrılan alanı tamamen doldururken, Akhisarspor tribünleri boş kaldı. Stada giren taraftarlar güvenlik güçleri tarafından didik didik arandı. Taraftarlar, oyuncuları tribünlere çağırarak onları alkışladı.

Basın mensupları da ilgi gösterdi

Süper Kupa'ya basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Ulusal ve yerel olmak üzere yaklaşık 200 basın mensubunun karşılaşmayı takip ettiği belirtildi.

Cüneyt Çakır'ın 3. finali

Karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır, üçüncü kez bir Süper Kupa maçına düdük çalacak. Tecrübeli hakem daha önce 2011-2012'de Galatasaray - Fenerbahçe finalini, 2014-2015'te ise Galatasaray - Bursaspor finalini yönetmişti.

Takım kaptanları sahaya kupalarla çıktı

Takım kaptanları Fernando Muslera ve Bilal Kısa, sahaya geçen sezon kazandıkları şampiyonluk ve Ziraat Türkiye Kupası ile çıktı. Kaptanlar seremoni öncesi kazandıkları kupaları Süper Kupa'nın yanına koydu.

Süper Kupa Akhisarsporun

Bakan Kasapoğlu ve TFF Başkanı Demirören de tribünde

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkanvekili Ali Dürüst, Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, Akhisarspor Başkanı Hüseyin Eryüksel. Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu ve yardımcısı Tayfur Havutçu da maçı izleyenler arasında yer aldı.

Süper Kupa Akhisarsporun

YORUM YAZ