MENÜ

Siyahlar giremez!

ABD'de sadece beyazların yer alabileceği 12 takımlı bir lig kuruluyor. Ligdeki takımlar, Amerika iç savaşında köleliği kaldırılmaması için mücadele eden Güney eyaletlerinde yer alıyor.

Siyahlar giremez!

Amerika basketbolu dünyayı kasıp kavururken, özellikle siyahi oyuncuların NBA’in yıldızı pozisyonunda olmaları bazılarını rahatsız etti. Bu durumu kabullenemeyen ‘ırkçı’ zihniyet ABD’de yeniden hortladı ve sadece beyazların yer alabileceği bir ligin kurulma çalışmaları tamamlandı.

Irkçılık hortladı
1861-1865 yıllarında Kuzey-Güney savaşı olarak da adlandırılan Amerika iç savaşında, tarımla geçimini sağlayan ve zencileri köle olarak kullanan Güney halkı, ayrı bir devlet kurmuştu. Köleliğin kalkmaması için mücadele veren Güney’de yükselen ‘ırkçı’ zihniyetin kalıntıları halen sürüyor olmalı ki, şimdi de ‘All-American Basketball Alliance’ adı altında sadece anne ve babaları beyaz ailelerden gelen oyuncuların forma giyebileceği bir lig kuruluyor. Lig komseri Don Lewis, ABD’nin Georgia Eyaleti’nde yayın yapan ‘Augusta Chronicle’ gazetesine yaptığı açıklamada, “Bunda yadırganacak bir durum yok. Kimseden rengi nedeniyle nefret etmiyoruz. Ama beyaz basketbolcular şu an azınlıktalar. Onlara kendilerini geliştirebilmeleri için bir fırsat sunuyoruz. Gilbert Arenas salona silahlarıyla geliyor. Kimse kendini güvende hissetmiyor. Bizim de daha iyi koşullarda, kimsenin endişe duymadan maç izleyebileceği bir lig kurma hakkımız var” dedi. Atlanta merkezli ligde 12 takımın yer alacağı ve sadece güney eyaletlerindeki şehirlerden ekiplerin lige katılacağı belirtildi.

Gökhan GERMAN

Haberin Devamı
YORUM YAZ