MENÜ

Prosinecki: UEFA'ya katılacağız

Sarı-Kırmızılılar'ın deneyimli çalıştırıcısı Prosinecki, FANATİK'e özel açıklamalar yaptı.

Prosinecki: UEFA'ya katılacağız

Ligin ilk yarısında aldığı kötü sonuçlarla hayal kırıklığı yaşayan Kayserispor, ikinci yarıda gösterdiği çıkışla yeniden tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 7 maçta 16 puan toplayan Sarı-Kırmızılılar’ın deneyimli çalıştırıcısı, FANATİK’e özel açıklamalar yaptı, başarılı bir grafik sergileyen takımına övgüler yağdırdı. İlk 18 hafta sonunda yalnızca 19 puan alarak ligde 15. sıraya kadar gerileyen Sarı-Kırmızılılar, oynadığı son 7 karşılaşmadan 5 galibiyet, 1 beraberlik aldı, sahadan bir kez mağlup ayrıldı. Prosinecki’nin talebeleri bu seriyle adeta sezonun ikinci yarısına da damga vurdu. İkinci yarının ilk maçında Bursaspor’a yenilen Kayserispor, o karşılaşmanın ardından bir daha mağlubiyet tatmadı. Takımı 8. sıraya kadar taşıyıp UEFA’ya gidebilme umutlarını yeşerten teknik direktör Robert Prosinecki şüphesiz bu başarıda en büyük pay sahiplerinden biri. Biz fazla uzatmayalım, sözü ikinci yarının en başarılı hocasına bırakalım...

‘Ceyhun ve Simiç sınıf atlattı’

“Göreve geldiğimde kulüp, sportif ve mental olarak iyi durumda değildi, fazla maç kaybetmişti. Ekibimle takımın başına geçişimiz bir kan değişikliğine neden oldu. Takım içi iletişimin üzerinde durduk. Yaptığımız yerinde transferler de çabuk uyum sağladı. Çalışmalarımız hızlı reaksiyon gösterdi. Takım kimyasına her şeyden çok önem verdik, aramızda iyi bir iletişim kurmaya çalıştık. Ceyhun ve Marco Simiç’in takıma katılması ise kelimenin tam anlamıyla bizi bir seviye daha yukarıya taşıdı. Kafamızdaki futbolu sahaya yansıtmayı başardık. Şu anda iyi gidiyoruz, her şey yolunda.”

‘Bu seri devam edecek’

“Zaten bizim ihtiyacımız olan tek şey zamandı. Zaman geçtikçe de takımın kalitesi açığa çıktı. İkinci yarı büyük takımlar kadar puan toplamayı başardık. Bu ritmi ve istikrarı sürdürmek istiyoruz. Yönetimimiz ve sportif direktörümüz en zor durumdayken bile desteklerini bizden esirgemediler. Biz de onlardan aldığımız bu gücü, mümkün olduğunca oyuncularımıza aktarmaya çalıştık. Her zaman görmek istediğimiz pozitif oyun planımızı, sahaya yansıtıp puanlar toplamayı sürdüreceğiz.”

‘Futbol evrim geçirdi’


“Futbolda teknik bilgi; istatistiklerin, analizlerin, fiziksel mücadele seviyesindeki artışın ve taktiksel yeniliklerin futbolu eskisinden çok daha yukarıda bir seviyeye taşıdığı yadsınamaz bir gerçek. Benim oynadığım dönemle şimdiki dönem arasında çok büyük farklar var. Özellikle yüksek bilgi olunca daha fazla analiz yapılabiliyoruz. Teknik konular daha derinlemesine inceleniyor. Oyuncuların fiziksel gelişimine göre taktik çalışmalar yapılıyor. Bizim zamanımızda işler futbol daha amatör ve masumdu. Şimdi her şey çok hızlandı, birçok takım benzer metotları kullanıyor.”

‘Süper Lig beni şaşırttı’

“Türkiye ligindeki maçlarda taktik fazlasıyla ön planda. Fiziksel alanda da çok güçlü mücadeleler yaşanıyor. Açıkçası gelmeden önce bu kadar üst düzey bir lig beklemiyordum. Büyük takımlar lig tablosunda daha yukarılarda, ancak onların hemen altında yer alan takımlarla aralarında 1-2 puanlık farklar var, dolayısıyla dengeli bir lig.”

‘Drogba büyük transfer’

“Bu tip transferlerde fayda iyi analiz edilmeli. Drogba ve Sneijder dünyada yıldız olarak tanınan futbolcular. Benim ülkem Hırvatistan’da bile Drogba transferini basın manşetten duyurdu. Ancak bu tip oyuncular yaptıklarıyla olduğu kadar yapacaklarıyla da fark yaratmalılar. Bu tip transferler yapılmış olmak için; gündem oluşturmak için yapılmamalı. Galatasaray-Orduspor maçında Sneijder’in performansı, Drogba’nın da Akhisar maçında ortaya koyduğu futbol kendilerini adım adım göstermeleri adına önemli birer işaretti. Emre’nin de Fenerbahçe’ye dönüşü Sarı-Lacivertli ekip adına çok önemli bir gelişme. Şampiyonluk yarışı üç büyükler arasında son ana dek sürecektir. Ancak Galatasaray’ı biraz daha şanslı konumda gördüğümü söyleyebilirim.”

‘Profesyonelliğini tamamlamış’

“Kayserispor profesyonel bir şekilde kurumsallaşmış ve faaliyetlerini bu kalitede yönetiyor. Zaten geldiğimde de ilk olarak buna hayran kaldım. Tesisleşmenin önemi yerinde farkedilmiş ve muazzam bir tesis yapılmış. İyi futbol için iyi tesis şart. Stadımız yüksek standartlar esas alınarak yapılmış yeni bir stat. Altyapısı profesyonellerce çok iyi bir şekilde hazırlanmış. Yani Kayseri’de futbol için tüm faktörler mevcut.”

‘Kazanan takım olmayı başardık’

“Ekibimiz kazanan takım kimliğine bürünmeye başladı. Artık maç kaybetmiyoruz. Bunu gelenek haline getirip başarımızı devam ettirmek istiyoruz. Sezonun ilk yarısında küme düşmeye aday olarak gösteriliyorduk. Ancak bugün gelinen noktada hedeflerimiz çok farklı, daha büyük bir boyut kazandı. Şu an için takımın UEFA Kupası’na katılmaktan başka bir düşüncesi yok. Tabii ki, atlamamamız gereken bir diğer gerçek de var. Bu yolda kendi başarımız kadar diğer Süper Lig takımlarının da performansı önemli. Futbolda her şey çok çabuk değişiyor. Bu hedeflerimizin gerçekleşmesi biraz da diğer takımlara bağlı.”

‘Elde ettiğimiz başarı tesadüf değil’

“Evet ortada bir başarı var. Ligin ikinci yarısında elde edilen bu başarıda; kulüpte herkesin üzerine düşeni eksiksiz yerine getirmesinin önemli pay sahibi olduğu kesin. Yöneticisinden tesis çalışanına kadar herkesin büyük özveriyle çalıştığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. İstediğimiz şey takım karakterini daha da sağlamlaştırmak. Bunun için herkes iyi bir şekilde çalışıyor. Tesislerin personeli bile bizimle aynı oranda çalışıyor. Dolayısıyla Kayserispor’un başarısının tesadüf olmadığını söyleyebiliriz.”

M. Ali Sabuncu

Haberin Devamı
YORUM YAZ