MENÜ

Avrupa, Türkiye'nin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

İngiliz yazar, Trendyol Süper Lig'in dev kulüplerinin yaptığı transfer harcamalarını incelerken, Türkiye'den bazı isimlerin de itiraflarına yer verdi.

Avrupa, Türkiye'nin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yaptığı transferler Avrupa ve dünya basınında da geniş yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü internet sitesi The Athletic, Süper Lig'de yapılan transferleri ve yapılan harcamaları mercek altına aldı.

'BUNU NASIL YAPIYORLAR?'

Nick Miller imzalı araştırma yazısında, başlangıçta şu ifadlere yer verildi: "Ortalıkta dolaşan meblağlar Suudi Pro Ligi'ndeki kadar devasa değil, ancak sanki birkaç günde bir Galatasaray, Fenerbahçe ve daha az oranda Beşiktaş 'Bunu nasıl yapıyorlar?' diye düşündürecek transferler yapıyorlar.

Galatasaray, Wilfried Zaha, Suudi Arabistan'a gitmek üzere olan Hakim Ziyech, Tanguy Ndombele ve Davinson Sanchez'i kadrosuna katarken, Mauro Icardi'nin bonservisi alınarak kontratı da kalıcı hale getirdi.

Avrupa, Türkiyenin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

Fenerbahçe, Fred, Edin Dzeko, Dusan Tadic ve Cengiz Ünder'i kadrosuna kattı.

Haberin Devamı

Beşiktaş, Alex Oxlade-Chamberlain, Ante Rebic ve Milot Rashica'yı kadrosuna kattı."

'TÜRK FUTBOLUNUN METELİKSİZ OLMASI...'

Nick Miller, yazının devamında; "Türk futbolunun meteliksiz olması gerektiği düşünüldüğünde bunların hepsi oldukça şaşırtıcı...

Mali kıyamet senaryolarının yapılması çok uzun zaman önce değildi. Dört büyüğün 2021'de toplam olarak yaklaşık 17 milyar TL yani 1.7 milyar Euro civarında borcu vardı."

'TREN RAYDA DEĞİL'

Nick Miller yazısında ismini vermek istemeyen Avrupalı bir futbolcu menajerinin şu sözlerine de yer verdi: "Tren şu anda rayda değil, çünkü çıldırdılar. Parayı nerden bulduklarından emin değilim"

MAAŞ FATURALARI

Yazının devamında kulüplerin ödeyeceği toplam maaş miktarlarından da bahsedildi; "Galatasaray'ın maaş faturası 50 milyon Euro'nun biraz üzerinde, Fenerbahçe'ninki 42 milyon Euro civardında. Beşiktaş'ınki ise 31 milyon Euro civarında. Bu Premier Lig'in en iyi kulüplerinden oldukça daha düşük."

Avrupa, Türkiyenin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

FARKLI BİR KARŞILAŞTIRMA

Yazının devamında Türkiye'de ödenen maaş miktarları UEFA sıralamasındaki rakip ülkelerle karşılaştırıldı: "UEFA katsayılarında Portekiz yedinci, Türkiye ise dokuzuncu sırada. Porto'nun yıllık maaş yükümlülüğü 27 milyon Euro civarında, Benfica'nın 37 milyon Euro ve Sporting'in ise 24 milyon Euro."

BİR İTİRAF DAHA!

Yazıda, ismi gizlenen, dört büyüklerde daha önce sportif direktörlük yapmış olan birinin daha itiraflarına yer verildi.

Haberin Devamı

"Galatasaray geçen sezon atılım yapmaya başladı ve şampiyonluğu kazandı. Şimdi de transfer ettikleri oyuncularla daha da ileriye gidiyorlar. Bu durumda Fenerbahçe gibi diğerlerini de aynısını yapmaya itti. Bir, üç, beş yılı dğil, sadece yarını düşünüyorlar."

'PARALAR NEREDEN GELİYOR?'

"Yayın haklarından değil. Çünkü yayın gelirleri giderek düşüyor. İki sezon için yılda yaklaşık 370 milyon Dolar değerinde yeni bir küresel yayın anlaşması imzalandı.

Galatasaray çok sayıda sponsorla anlaştı. Bu yaz Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR ile Avrupa maçlarında forma sponsoru olmak üzere üç yıl için 15 milyon Euro değerinde anlaşma imzalandı. Araç kiralama şirketi SIXT ile de 100 milyon Euro'luk bir anlaşma yapıldı.

Belki de en önemlisi RAMS Global ile stadyum isim sponsorluğu imzaladıkları anlaşma oldu."

Avrupa, Türkiyenin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

FENERBAHÇE'NİN HARCAMALARI...

Yazıda sarı-lacivertlilerin mali durumu da ele alındı: "Fenerbahçe'nin harcamaları iki şeyle açıklanabilir. Bunlardan biri, ailesi ülkenin en zenginleri arasında yer alan Ali Koç. Diğer gelir kaynağı ise daha mantıklı: Oyuncu satışlarından çok iyi bir kar elde ettiler.

Haberin Devamı

Akademi ürünü oln Arda Güler, bu yılın başlarında 20 milyon Euro karşılığında Real Madrid'e gitti. Alman Hoffenheim, Attila Szalai için 12 milyon Euro ödedi. Kim Min-Jae'yi 18 milyon Euro'ya sattılar. Oyuncu satışlarından 50 milyon Euro kar elde ettiler."

Yazının sonunda ise şu ifadeler yer aldı: "Şimdilik Türkiye'nin transfer penceresi açık. Bu yüzden daha fazla oyuncu gelebilir."

Avrupa, Türkiyenin transfer harcamaları karşısında şaşkın: Çıldırdılar...

YORUM YAZ