MENÜ

Divan Kurulu'nda bombardıman!

Galatasaray Spor Kulübü'nün şubat ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda, üyelerden bazıları yönetimi yine topa tuttu. Yapılan transferleri ve kurumsallaşma adı altında yapılan faaliyetleri eleştiren üyeler, borçların giderek arttığını, böyle giderse durumun vahim bir hâl alacağı eleştirilerinde bulundu.

Divan Kurulu'nda bombardıman!

Galatasaray Spor Kulübü'nün olağan divan kurulu toplantısı, Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıda yönetim kurulunu, Başkan Ünal Aysali, İkinci Başkan Özkan Olcay, yöneticiler Aka Gündüz Özdemir, Mete İkiz ve Ebru Köksal ve Yedek Üye Mehmet Karlı temsil etti.

İkinci Başkan Özkan Olcay, geçtiğimiz ay yapılan toplantıda sorulan soruların bir kısmına yanıt verdi ve Yedek Üye Mehmet Karlı'nın hukuki konulara dair açıklama yapacağını belirtti. Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar oylama yaptı ve Karlı'nın açıklama yapmasına izin verildi. Olcay'ın ardından kürsüye çıkan Karlı şunları söyledi:

"Galatasaray logosu, kulübün koruması altındadır. Taraftar dernekleri için isim hakkı, kulübün yönetim kurulunun insiyatifindedir. Başka derneklerin iyi niyetinden şüphemiz olmadığı için ses çıkarmadık. Ancak bizden izin de alınmadı.Bu durumda bundan sonra genel kurulun onayıyla kurulacak dernekler Galatasaray adını kullanabilecekledir. Kültür Sanat Denreği'ne statta geçici bir süre yer verildi. Yer bulduklarında stadı terk edeceklerdir. Üyelerimizin kabulünde herhangi bir aksaklık yoktur."

Karlı'nın açıklamalarının ardından Özkan Olcay kürsüye çıktı. Olcay, "Galatasaray'ın Digiturk'ten çıkması için müracaatta bulunan üyeye özel cevap verdik. Bunun üzerine üyeler 'Biz de bilelim' deyince bunları söyleme gereği duydum. Digiturk'le sözleşmemiz sürüyor ve sırf reklam geliriyle GS TV yaşayamaz. Başka bir frekansa geçmek için 3 milyon 800 bin lira ödememiz gerek. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Mali konularla ilgili tüm detayları gelecek ay yapılacak toplantıda vereceğiz." dedi.

Üyelerin kurumsallaşma ile ilgili sorduğu sorulara Yönetici Aka Gündüz Özdemir cevap verdi. Özdemir, "Kurumsallaşmayla ilgili kitapçığı bütün üyelere dağıttık. 5 yıllık planlarımızı halka açıklayamayız. Fatih Terim'den sonra Florya yönetiminde boşluk oluştu. Kurumsallaşmamızın en sıkıntılı anı bu bölümdü. Bu çorbada herkesin bir tutam tuzu olursa memnun oluruz. Bardağın dolu tarafına bakmalısınız" diye konuştu.

Özdemir'in açıklamaları üyeleri tatmin etmedi. Salondan memnuniyetsizlikleri belirten bir uğultu yükseldi. Ardından konuşmalara geçildi ve Üye Taner Aşkın söz aldı.

Aşkın, Kültür Sanat Derneği'nin stattan çıkarılmasıyla iligli olarak konuştu ve "Stadda geçici yer vermeye kimsenin hakkı yok. Tahliye için hemen karar çıkarmak gerek. Bu kulüp yetkiyle yönetilmiyor" dedi. Galatasaray'ın kanunlara ve tüzüğe göre yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Aşkın, "Divan'dan doğruya dönülmesi için tavsiye kararı almasını istirham ediyorum" ifadelerini kullandı.

Aşkın'ın konuşmasını tamamlamasının ardından söz konusu derneğin başkanı Celal Emon söz aldı ve kürsüye çıktı.

Emon, "1905 Kültür Sanat Derneği kurulurken dünyada bir spor kulübünün ilk defa sanatla ilgili faaliyet göstermesini hedef aldık. Kulübü zarara uğratmadık. Tüm masraflar dernek üyelerimizce harcanmıştır. Gelecekte orası bize yetmeyecek ve çıkacağız. Derneği kuranlar gelişigüzel kimseler değildir. Derneğimizin kulüpten maddi beklentisi yoktur. Elimizden geldiğince her yere yardım etmeye de çalışıyoruz" dedi. Emon'un konuşması sürerken Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar araya girdi ve "Derneğinizin faaliyetleri buradakileri ilgilendirmez" diyerek Emon'u kürsüden inmeye zorladı.

Konu hakkında Mehmet Helvacı da söz aldı ve "İsim hakkı kullanılması ne yönetimin ne de genel kurulun insiyatifindedir. Bu karar sadece tüzükle verilebilir ki, şu anda tüzükte böyle bir madde yok" diye konuştu.

Helvacı'nın ardından yeniden söz alan Mehmet Karlı kürsüye çıkarak, "Fuzuli işgal yoktur. Geçici bir süre olacaktır. Buradan çıkacak tavsiye kararına yönetim olarak uyacağız. Bu konuda tarafsızız." dedi.

Araya giren Divan Başkanı İrfan Aktar, tavsiye kararı almak için söz aldı ve tavsiye kararı alındı. İki derneğin adından Galatasaray adının çıkarılması ve Kültür Derneği'nin TT Arena Stadı'ndan tahliye edilmesi Divan Kurulu tarafından tavsiye edildi. Bu kararın ardından Celal Emon, İrfan Aktar'a "Teessüf ederim" diyerek salonu terk etti.

Emon'un salondan ayrılmasının ardından söz alan Ayhan Özmızrak, "Fenerbahçe ile oynanan basketbol maçından sonra resmi sitede taraftarı tehdit eden bir yazı çıktı. Yazı, ertesi gün kaldırıldı. Kurumsallıktan bunu mu anlıyorsunuz? İstemem, böyle kurumsallık eksik olsun, istemem" diyerek yönetimi eleştirdi.

Taner Aşkın, bu gelişmelerden sonra bir daha söz aldı ve "30 Kasım 2013'te KAP'a bildirilen belgeyi aldım. Çocuk kandıramazlar. 661 milyon dolar borcumuz olduğunu herkes biliyor. Kulübün de 200 milyon dolar borcu var. Nereye gideriz bu çileklerle? Seçim olmayacak belgesini lütfen bize ulaştırın" dedi.

Sert eleştirileriyle tanınan Divan Kurulu Üyesi Hayrettin Kozak, Aşkın'ın ardından söz aldı. Kozak şöyle konuştu:

"Yeniden yapılanma olduğu ifade edildi. Gizlilik hep gündemde, ne gizliliği olduğunu anlayamıyorum. Tüzük tadili için komisyon kurulmuştu, sonra o komisyon dağıldı. Neden? Bir gizlilik sözüdür gidiyor. Bütçemizin yüzde 75'i şeffaftır. Neyi kimden saklıyoruz? Gelişmelerden Aka Gündüz Özdemir memnun görünüyor. Ondan başka memnun olan yok. 30 Kasım 2013'te 252 milyon lira finansal borç var. Bir sene önceki borç ise 134 milyon lira. Nasıl başarıymış bu? Şarta bağlı yükümlülükler de 99 milyon lira artmış. İstediğiniz adı verin, bu bal gibi borç demek. Yönetim bunun çözümünü bize açıklamalı. SPK, sermaye artırımını kabul etmezse ne yapacağız? B planımız olup olmadığını kaç kere sordum ama cevap alamadım."

Kozak'ın ardından Üye Kemal Onar söz aldı. Onar, "Kurumsallaşma denilince hatrıma geldi. 2 sene önce 2 saat süren bir toplantıda size anlatıldı. Yönetmelik, bu kurumsallaşmayı yapan arkadaşlarda. Böyle şey olmaz. Bu yönetmelikleri okumak istiyorum. Kulübün maaşlı elemanları üyeleri arayıp hakaret ediyorlar. Bunlar hangi yetkiyle böyle davranabiliyor? Önce Divan'a, sonra da isteyene açıklasınlar, bu kulüp nasıl yönetiliyor? Florya'nın yazılı bir yönetilme kuralı yoktu. Artık var mı bilmek istiyorum." dedi.

Onar'ın eleştirilerinin ardından söz alan Mehmet Helvacı, Tüzük Tadil Komisyonu Başkanı olarak tüzük tadiliyle ilgili alınan kararı okudu. Helvacı, tüzük tadilinde Adnan Polat'ın başkan olduğu dönemden bu yana takip edilen yolu anlattı ve "Tüzük doğru yapılmalıdır. İstenirse de yapılır" diye konuştu.

Hevacı'nın ardından sözü Tuncay Bolayır aldı ve şu ifadeleri kullandı:

"Futbol takımı yüzümüzü güldürüyor ama daha bahar gelmedi. Dikkatli olmak gerek. Şampiyonluk havasına girmemek lazım. Basketbol takımı iyi gitmiyor. 4 aydır da maaşlarını alamıyorlarmış. 'Mancini'den rest' diye bir haber okudum. Bu, başkana hakarettir. Transferleri yapmak için yönetimi zorluyor. Bir sürü para alıyor. Ona mı düşmüş bu işler? Gaizantepspor maçında takım berabere kalmış, Mancini uçakta 'Verilen sözler tutulmadı, bu transferleri hemen bitirin' demiş."

Bolayır'ın açıklamalarının ardından Divan Başkanı İrfan Aktar, "Sayın Bolayır, bir internet sitesinden okuduklarınızı burada söylemeniz ne derece doğru?" diye sordu. Bunun üzerine Bolayır çok kızdı ve Aktar'ı bir daha divan toplantısına gitmemekle tehdit etti.

Yaşanan gerginliğin ardından başka konuşmacı olmayınca toplantı sona erdi. Gelecek ay çok önemli mali açıklamalar üyeleri bekliyor.

Serdar Dinçbaylı

Haberin Devamı
YORUM YAZ