MENÜ

Bu nasıl iş

'Şikeye teşebbüs' konusundaki hassasiyetini defalarca dile getiren UEFA'nın, Steaua Bükreş Başkanı Becali'nin hapise girmesine neden olan olayla ilgili olarak ciddi bir yaptırım uygulamaması, dikkat çekti

Bu nasıl iş

Fenerbahçe ve Beşiktaş’la birlikte UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilen Steaua Bükreş, bu işten önemli bir yaptırım altında kalmadan ayrıldı. Kararlar açıklandıktan sonra Rumen kulübüne, 1 yıl Avrupa Kupaları’ndan men verilirken, bu cezanın 5 yıl içinde tekrarlanması durumunda uygulanacağı ifade edilmişti. Oysa ki Steaua’nın olayında açık bir şekilde şike yapıldığı gözler önüne seriliyor. 2008’de şampiyonlukta çekiştiği CFR Cluj’u yenmesi için Universitatea Cluj’a 1.7 milyon Euro rüşvet verdiği tespit edilen kulübün başkanı Gigi Becali’ye 3 yıl hapis cezası verilmişti. Romanya Milli Takımı Teknik Direktörü Victor Piturca’ya ise ertelemeli bir yıl hapis cezası çıkmıştı.

Avrupa’da yer alacaklar


Tarafların itirafları sonucunda durum açık bir şekilde ortadayken UEFA, Steaua’ya ciddi bir yaptırımda bulunmadı. Becali şu an ceza evinde bulunurken, kulübü ise önümüzdeki sezon Avrupa Kupaları’nda yer alacak. UEFA’nın şikeye teşebbüste sıfır tolerans uygulamasını koyması, ancak burada harekete geçmesi, dikkatlerden kaçmadı.

Mini yorum

Romanya’daki olayda ülke futbol federasyonu devreye girmişti. Steaua Bükreş’e eksi 7 puan düşürme cezası verilirken, bu ertelenmişti. Ama ortada verilen bir ceza var! Burada Steaua Başkanı Gigi Becali’nin yaptığı teşvik primi olarak değerlendirildi. Bizdeki ise şike olayı ve daha ağır bir suç. Beşiktaş’a da 1 yıl verdiler ama burada iç kaynaklı olarak bir hareket yoktu ve erteleme olmadı. Romanya’da ise Federasyon, bir şekilde cezayı kesti. UEFA Disiplin Kurulu da bunu hafifletici bir neden olarak görüp, tekrarı halinde 1 yılık cezanın uygulanacağı yorumunu yaptı.

Alpay Köse (İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı)

Haberin Devamı
YORUM YAZ