MENÜ

Emenike'ye hapis istemi

Futbolcu Emanuel Emenike'nin "şike" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istendi.

Emenike'ye hapis istemi

"Futbolda şike" davasında savunması alınamadığı için dosyası ayrılan Spartak Moskova’nın Nijeryalı oyuncusu Emanuel Emenike’nin yargılandığı davada söz alan Emenike’nin avukatı Rezan Epözdemir, "Müvekkilim, açılmamış bir telefondan sorumlu tutulmak istenmektedir" dedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, futbolcu sanık Emmanuel Emenike, yurt dışında bulunduğu için katılmadı. Emenike’yi avukatı Rezan Epözdemir temsil etti.

Esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili bir taleplerinin olmadığını belirterek, mahkemeye 3 sayfalık mütalaasını sundu.

"İADESİ İSTENEN ŞİKE PARASI"
Mütalaasında, 8 Mayıs 2011 tarihinde Karabük’te yapılan Kardemir Demir Çelik Karabükspor - Fenerbahçe futbol karşılaşmasında yürütülen şike faaliyetleri kapsamında Karabüksporlu forvet oyuncusu Emmanuel Emenike’nin menejeri olan Erdem Konyar ile Mehmet Şekip Mosturoğlu’nun yönlendirdiği Sami Dinç’in bağlantı kurduğu ve şike konusunda anlaşmaya çalıştığını belirten savcı Ermertcan, Dinç’in Konyar’a, "Emenike’nin ya Fenerbahçe maçında oynamaması ya da kötü oynaması" şeklinde teklifte bulunduğunu öne sürdü.

Emenike’nin bu karşılaşmadan bir hafta önce yapılan Ankaragücü - Karabükspor karşılaşmasında sakatlanarak oyundan çıktığını ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da, bu sakatlığın Emenike’nin Fenerbahçe maçında oynamamasına sebep olabileceğini düşünerek rahatsızlığını telefonla Şekip Mosturoğlu’na ilettiğini aktaran Ermertcan, Mosturoğlu’nun da Sami Dinç’i arayarak konuyla ilgilenmesini istediği ve Dinç’in de menejer Erdem Konyar’ı arayıp şike amacıyla ödenen parayı geri istediğini açıkladı.

Menejer Erdem Konyar’ın Emenike’nin bir önceki maçta sakatlanmasını bahane ederek, "Fenerbahçe maçında oynamayıp takım lehine hareket edeceğini" belirttiğini ve sonuçta Emenike’nin söz konusu 8 Mayıs 2011 tarihli maçta oynamadığını ifade eden Ermertcan, lig bitiminde Emenike’nin Fenerbahçe’ye transfer olduğunu ve menejer Erdem Konyar’ın da para karşılığı şike faaliyetine aracılık ettiğini ileri sürdü.

Savcı Ermertcan, söz konusu maçta Emmanuel Emenike’nin 18 kişilik kadroda yer almadığını ve karşılaşmanın da 1-0 Fenerbahçe galibiyetiyle sonuçlandığını da hatırlattı.

Mütalaasında söz konusu bu eyleme ilişkin iletişim tespit tutanakları, Emenike’nin mahkeme huzurunda tercüman aracılığıyla verdiği savunması ve tanık Feridun Tankut’un beyanlarına yer veren Ermertcan, sanık Emenike’nin 8 Mayıs 2011’deki Kardemir D.Ç.Karabükspor - Fenerhabçe maçında şike yapılması eyleminden dolayı 6259 sayılı yasanın 11/1. maddesi gereğince 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.

Savcı Ermertcan, Emenike’nin aynı yasa kapsamında spor faaliyetlerinden yasaklanmasını da istedi.

"AÇILMAMIŞ BİR TELEFONDAN SORUMLU TUTULUYOR"
Savcının mütalaasının okunmasının ardından söz alan Emenike’nin avukatı Rezan Epözdemir, "Müvekkil açısından suçlamaya yönelik yapılan 3678 sayılı tape, Sami Dinç tarafından Ali Kıratlı’nın arandığı, ancak cevap verilmediği bir tapedir. Müvekkilim, açılmamış bir telefondan sorumlu tutulmak istenmektedir. Tape, ortam dinlemesi olarak elde edilen bir kayıttır. Kaldı ki olay yerinde hakkında karar verilen müvekkil Erdem’in de bulunduğu belli değildir" dedi.

Avukat Epözdemir, CMK’ya göre ortam dinlemesinin şike ve teşvik suçlarında delil olarak kabul edilemeyeceğini savunarak, müvekkili Emenike’nin beraatine karar verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mütalaaya karşı beyanda bulunması için Emenike’nin avukatı Epözdemir’e süre verirken, duruşmayı erteledi.Şike davasında mütalaa veren savcı, dosyası ayrılan Emenike'nin Karabükspor-Fenerbahçe maçında şike yaptığı gerekçesiyle 1 yılda 3 yıla kadar hapis cezası almasını talep etti.

AA



SAVCI ŞİKEDEN CEZA İSTEDİ
Futbolda şike davasının sanığı Spartak Moskovalı futbolcu Emmanuel Emenike’nin yargılanmasına devam edildi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Emenike katılmazken, avukatı Rezzan Epözdemir duruşmada hazır bulundu.
Mayıs 2011’de oynanan Karabük- Fenerbahçe maçında şike yapmak ile suçlanan Emenike’nin yargılandığı duruşma savcı Ufuk Ermertcan, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Ermertcan, esas hakkındaki görüşünde 8 Mayıs 2011’de Karabükspor-Fenerbahçe karşılaşmasında yürütülen şike faaliyetleri kapsamında Karabüksporlu forvet oyuncusu Emenike’nin menajeri Erdem Konyar ile irtibata geçildiğini belirtti. Şike davası sanıklarından Sami Dinç’in, FB’li yönetici Şekip Mosturoğlu’nun yönlendirmesiyle Erdem Konyar ile şike konusunda anlaşmaya çalıştığını ifade eden Savcı, Emenike’nin 'maçta oynamaması' ya da 'kötü oynaması' şeklinde teklifte bulunduğu vurgulandı. Emenike’nin FB maçından bir hafta önce oynanan Ankaragücü-Karabükspor maçında sakatlanarak oyundan çıktığını hatırlatan Savcı, bunun üzerine Aziz Yıldırım’ın bu sakatlık nedeniyle Emenike’nin Fenerbahçe maçında oynamamasına sebep olabileceği düşünerek Şekip Mosturoğlu’nu arayıp rahatsızlığını ifade ettiği kaydedildi.

“ÖDEDİKLERİ PARAYI GERİ İSTEDİLER"

Mosturoğlu’nun ise Sami Dinç’i arayarak konuyla ilgilenmesini istediği anlatılan mütalaada, daha sonra Sami Dinç’in Erdem Konyar’ı arayıp ‘O parayı da verecek dedim, paşa paşa abi, bir hafta sonra ne aldıysan ver abi’ diyerek şike amacıyla ödenen parayı geri istediğine dikkat çekildi.
Erdem Konyar’ın ise Emenike’nin bir önceki maçta sakatlanmasını bahane ederek Fenerbahçe maçında oynamayıp Fenerbahçe’nin lehine hareket edeceğini söylediği belirtilen mütalaada, “Sonuçta Emenike’nin önceki maçtaki sakatlığını öne sürerek 8 Mayıs 2011’deki FB-Karabükspor maçında oynamadığı, lig bitiminde ise Emenike’nin FB’ye transferinin gerçekleştiği, bu suretle Erdem Konyar’ın para karşılığı şike faaliyetine aracılık ettiği, Karabükspor-FB maçının 18 kişilik kadrosunda Emenike’nin yer almadığı, karşılaşmanın FB’nin 1-0 galibiyetiyle sonuçlandığı anlaşılmıştır" ifadeleri yer aldı.

TRANSFER VAADİYLE ŞİKE ANLAŞMASI
Bunlarla ilgili telefon görüşmelerine de yer verilen mütalaada, sanık Emenike’nin sezon sonunda FB Spor Kulübüne transferi vaat edilerek şike anlaşması yapıldığı ve sonuç olarak Emenike’nin maçta şike yapılması eyleminden dolayı cezalandırılması istendi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS İSTENİLDİ
Savcı, Emenike’nin Karabükspor-FB maçında şike yapmak suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Savcı ayrıca Emenike’nin spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyetler icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasını da istedi. Emenike’nin spor müsabakalarını seyirden yasaklanması da talep edildi.
Emenike’nin avukatı Epözdemir de, savcının mütalaasına karşı savunma hazırlamak için süre istedi. Avukata, savunmasını hazırlamak için süre veren Mahkeme duruşmayı 21 Şubat 2013’e erteledi.

ŞİKE DAVASI’NDAN DOSYASI AYRILMIŞTI

Şike soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Emenike, ardından Rusya takımına transfer olup Türkiye’den ayrılmıştı. Hakkında dava açılan Emenike dava boyunca Türkiye’ye gelmemişti. 2 Temmuz’da şike davasını karara bağlayan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, ifadesi alınmadığı için Emenike hakkında bir karar vermemiş, dosyayı ayırmıştı. 28 Ağustos’ta Türkiye’ye gelen Emenike, ifade vermiş ve suçlamaları kabul etmemişti.

Selahattin GÜNDAY İSTANBUL - DHA

2

Haberin Devamı
YORUM YAZ