MENÜ

Kadın güreşçiler tarih yazdı

Kadın güreşçilerimiz, 2018 Avrupa Güreş Şampiyonası’na daha kürsüye çıkmadan damgasını vurdu. Türkiye’nin 2012’de ilk madalyasına uzandığı kadınlarda dün mindere çıkan 5 sporcumuz da yarı finale kalarak tarihi bir başarıya imza attı. Yasemin Adar ile Elif Jale Yeşilırmak finale kalıp kürsüyü garantilerken, son dünya 3.'sü Evin Demirhan, Busen Tosun ve Bediha Gün bronz şansı yakaladı.

Kadın güreşçiler tarih yazdı

Son yıllarda, tarihi madalyalar kazandığımız Türk kadın güreşinin yükselişini, 2018’in ilk önemli sınavı Avrupa Şampiyonası’nda da kendini hissettirdi.

2012’de ilk madalya

Türkiye, kadın güreşinde 2010’la birlikte ses getirmeye başlamıştı. Türk vatandaşlığı alan Rus asıllı Elif Jale Yeşilırmak, 2012 Avrupa Şampiyonası’ndaki bronzla, bu branştaki madalya kazanan, olimpiyatlarda da yer alan ilk Türk kadın güreşçi unvanını almıştı. Yeşilırmak 2014 Dünya Şampiyonası’nda da tarih yazmayı sürdürdü. Yaşanan süreçte, Türk kadın güreşindeki madalya serisi Hafize Şahin ve Buse Tosun’la devam etti.

Yasemin Adar altına çevirdi

Çıtayı yükselten ise, Yasemin Adar oldu. Milli güreşçi, hem Avrupa hem de dünya arenasında altın madalyaları kazanan ilk kadın güreşçi unvanını almayı başardı. 2017 Dünya Şampiyonası’nda da Evin Demirhan’ın bronzuyla birlikte gelen Adar’ın şampiyonluğu, bu kulvardaki ilk çifte madalya zaferiydi.

Tarihi çifte final...

Rusya’ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyetinde devam eden Avrupa Şampiyonası’nda da bu tarihi süreç devam etti. Turnuvanın 3. gününde; 50 (Evin Demirhan), 55 (Bediha Gün), 59 (Elif Jale Yeşilırmak), 68 (Buse Tosun) ve 76 (Yasemin Adar) kilolarda mücadele eden sporcularımızın tamamı yarı finale çıkarak bugüne kadar görülmemiş büyük bir başarıya imza attı. Son iki Avrupa Şampiyonası’ndaaltın madalya kazanan Yasemin Adar ile 2015’in dünya 3.’sü Elif Jale Yeşilırmak finale kaldı. Türkiye böylece, organizasyon tarihinde ilk kez bu kategoride iki finalist birden çıkardı. Evin Demirhan, Bediha Gün ve Buse Tosun da bronz madalya şansını sürdürdü. Türkiye bugün yapılacak final ve repesaj mücadelelerinin ardından 5 madalyayla bir ilke daha imza atabilir.

Hatice Yücel

Haberin Devamı
YORUM YAZ