MENÜ

İrem Yaman: Emekçilerin günü kutlu olsun

İrem Yaman Avrupa ve Dünya Şampiyonu tekvandocumuz. Son dönemin en popüler sporcularından. 22 yaşındaki genç sporcu 8 Mart Kadınlar Günü'nde Fanatik'e konuştu...

İrem Yaman: Emekçilerin günü kutlu olsun

Avrupa ve Dünya Şampiyonu tekvandocu İrem Yaman 8 Mart Kadınlar Günü Fanatik Gazetesi'ne özel bir röportaj verdi. Kariyer serivenünü anlatan genç yıldızın yeni hedefi Olimpiyat Şampiyonluğu... Yaman ayrıca kadınlar günü ile alakalı da mesaj verdi. İşte İrem Yaman'ın yaptığı samimi açıklamalar...

Tekvando'ya nasıl başladın? Neden Tekvando? Bu konuda kim sana destek oldu...

Benim hikayem biraz ilginç aslında. Babam profesyonel tekvandocu ama beni bu spora yönlendiren kişi annem oldu. Beni babamdan gizlice tekvando kursuna yazdırdığında 8 yaşındaydım. Sonrasında babama birlikte söyledik ve onu da ikna ettik. O zamandan beri de babam hem en büyük destekçim, hem de antrenörüm. Ama bu sporu aklıma düşüren kişi, yıllarca babamın başarısından onur duyan ve benim de babam gibi yetenekli olduğuma inan annem.

Nerdeyse kazanmadığın madalya kalmadı sanırım? Başarılarından biraz bahseder misin?

2014-17 yılları arasında 25 turnuvaya katıldım, 14'ü altın olmak üzere 19 madalyam var. 2014, 2015 ve 2016 yılı Avrupa Şampiyonu, 2015 yılı Dünya Şampiyonu'yum. Mayıs ayında Avrupa Şampiyonası'na katılacağım, seneye Dünya Şampiyonası var, 2020 yılında da Olimpiyatlar.

İrem Yaman: Emekçilerin günü kutlu olsun


2020 Tokyo Olimpiyatları'nda hedefin ne?

Olimpiyatlarda, bu alanda altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olmak.

Sporla birlikte eğitimini de devam ettiriyorsun sanırım?

Evet. Hacettepe Beden Eğitimi öğretmenliği mezunuyum. Şu anda Selçuk Üniversitesi'nde Spor Bilimleri yüksek lisansı yapıyorum. Sonrasında da doktora yaparak öğretim görevlisi olmak gibi bir hedefim var. Yabancı dil eğitimime de ağırlık verdim çünkü uluslararası platformda ülkemizi temsil ederken bunun çok önemli olduğunun farkındayım.

Kariyerinde sana profesyonel olarak destek veren kişiler var mı? Varsa kimler ve nasıl yardımcı oluyorlar?

Possible isimli bir kariyer yönetim şirket ile çalışmaya başladım. Yurtdışındaki organizasyonlarda tanıştığım bir çok sporcunun benzer ekiplerle çalıştığına ve bunun avantajlarını yaşadığına tanıklık ettim. Benim de kariyer ve marka yönetimi konusunda uzman bir ekip ile çalışmamın zamanı gelmişti. Bu ekibin varlığı benim altın madalyadan başka hiçbir şey düşünmeme lüksüne sahip olmamı sağladı.

8 Mart Kadınlar günü ile ilgili düşüncelerin neler? Dünya kadınlarına mesajın nedir?

Geçmişten günümüze hakkı olanı elde etmek için büyük emek harcayan ve fedakarlıklarda bulunan, tüm zorluklara göğüs geren tüm emekçilerin günü kutlu olsun.

İrem Yaman: Emekçilerin günü kutlu olsun


Bir kadın olarak Tekvando yaparken zorluklar yaşadın mı? Erkeklere göre farklı gözle bakılıyor mu?

Erkek egemen bir spor dalında, bir kadına farklı gözle bakılmaması mümkün değil. Ama ben bunu bir dezavantaj olarak değil, aksine fırsat olarak görüyorum. Bir kadının böyle bir spor dalında başarılı olması çok daha fazla ilgi uyandırıyor, çok daha ilham verici oluyor. Yaşadığım zorluklar oldu elbette ama bunları bir kadın olarak değil, bir sporcu olarak yaşanılan zorluklar olarak tanımlayabilirim. Benim yaşadığım zorlukları, bizden sonraki nesillerin yaşamaması için ülkemizde spor alışkanlığı ve kültürünün gelişmesi gerekiyor, ben de ileride bu konuda elimden geleni yapmak isterim. Eğitimime devam etmeyi bu nedenle de istiyorum.

Ülkemizde kadına şiddet olayları çok fazla yaşanıyor. Bunun önlenmesi için sence neler yapılmalı?

Ülkemizde maalesef, her yaş ve cinsiyetten insana; hatta her türden canlıya karşı şiddet eylemi var. Şiddeti, sadece kadına şiddet olarak sınırlandırmak ve gündeme taşımak, çözümü sadece kadın odaklı düşünmek bile toplumu iki kutuba ayırıyor. Üstelik bunu sadece fiziksel ya da cinsel zorbalık olarak değil, bir insanın zihinsel olarak zarar görmesine sebep olan ya da olma potansiyeli taşıyan her türlü şiddet eylemi olarak ele almak lazım. Bu çarpık zihniyetin temelinde aile ve eğitim sistemi var, çözümü de onlardan geçiyor. Sevgi, saygı, vicdan ve şefkat duygularından yoksun ortamlarda büyüyen çocuklar şiddete başvuran aciz varlıklara dönüşüyor. Kanunların caydırıcılığı, kadının eğitim hakkının engellenmemesi, toplumdaki ve ekonomideki yerini güçlendirecek politikalar oluşturulması çok önemli. Aksi halde ülke bir ilerleme kaydetmemiz mümkün değil.

İrem Yaman: Emekçilerin günü kutlu olsun


Senin yolundan gitmek isteyen ya da bu röportajı okuduktan sonra Tekvandocu olmak isteyecek genç kardeşlerine neler söylemek istersin?

Küçük yaşlardan itibaren spor yapmak, fiziksel ve mental olarak sağlıklı, özgüveni yüksek, geleceğe güvenle bakan, sosyal bir birey olmanın temeli. Farklı spor dalları ile ilgilenmeleri ve kendilerine en uygun olanı keşfetmelerini tavsiye ederim. Hemcinslerim için tavsiyem, bu kararı verirken kendi güçlerinin farkında olsunlar ve sporun her branşı yapabileceklerini akıllarından çıkarmasınlar. Sporda başarı cinsiyetten bağımsızdır. Başarı; bunu ne kadar istediğinize ve bu uğurda ne kadar fedakarlık yapmaya hazır olduğunuzla alakalıdır. Son olarak, bu vesile ile ailelere de seslenmek isterim. Profesyonel sporcu olabilmek bireyin yeteneği, tutkusu ve özverisi kadar ailesinin desteği ile de yakından alakalı. Genç yaşta profesyonellik yolunda yürümek inanın hiç kolay olmuyor. Ailelerin çocuklarını teşvik etmesi, arkasında durması ve profesyonel isimlere emanet etmesi şart.

Haberin Devamı
YORUM YAZ