MENÜ

Litecoin nedir? Litecoin nasıl alınır? 1 Litecoin kaç Türk Lirası (TL) eder?

Bitcoin'den sonra son dönemin en hızlı artış gösteren kripto para birimi olan Litecoin nedir? Litecoin nasıl alınır? 1 Litecoin kaç Türk Lirası (TL) eder? Türkiye'den de bir çok yatırımcının gözdesi olan Litecoin ne zaman kurulmuştur? İşte Litecoin hakkında tüm merak edilenler...

Litecoin nedir? Litecoin nasıl alınır? 1 Litecoin kaç Türk Lirası (TL) eder?

Litecoin nedir? Litecoin nasıl alınır? 1 Litecoin kaç Türk Lirası (TL) eder? Her ne kadar 2017’ye damgasını vuran kripto para Bitcoin olsa da, şimdiye dek onun gölgesinde kalan Litecoin son haftalardaki ani yükselişiyle meraklıların takip alanına girdi. Piyasa hacmi en yüksek beş kripto para birimi arasında bulunan Litecoin salı günü 320 dolar seviyesini ilk kez aştı ve yıllık yükselişi yüzde 5 bin 500’den fazla bir oranda gerçekleşti. Bu da Bitcoin’in yükselişinden üç kat daha fazla. Özellikle son bir ayda yaşanan bu yükselişte, genel olarak kripto paraların değerindeki artış etkili. Bir yandan bu artışın yatırımcıları daha cüretkâr hale getirmesi, diğer yandan kimi yatırımcıların Bitcoin’da yaşanan yükselişi abartılı bulması Litecoin ‘e yönelişin önünü açtı.


Litecoin nedir?


Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından Ekim 2011’de açık bir kaynak kodlu istemci aracılığıyla GitHub üzerinden piyasaya sürüldü. Özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılım olan Litecoin; değiştirmenize, kopyalamanıza ve dağıtmanıza izin veren MIT/X11 lisansıyla, çalıştırılabilir dosyaların ve karşılığında kodların bağımsız doğrulanmasına izin veren şeffaf bir süreçle yayınlanıyor.

Litecoin nasıl alınır?

Litecoin’in Türkiye’deki coin borsalarından da alabilirsiniz. Koinim üzerinden elinizdeki nakit parayı kullanarak Litecoin alıp satabilirsiniz. Bu borsada işlem yapabilmek için öncelikle üye olup sitedeki hesabınıza para göndermeniz gerekli. Önce borsaya ne kadar para yatıracağınıza dair bir bildirim gönderip ardından verilen hesap numarasına havaleyi gerçekleştirmenizle işlem tamamlanır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta havaleyi gerçekleştirirken açıklama bölümüne bildirim ekranında görünen kodu yazmanızdır. Bunu yapmazsanız borsa paranın hangi kullanıcıdan geldiğini tespit edemez. Yatırdığınız parayı bakiyenizde gördükten sonra Litecoin alabilirsiniz. Litecoin’i Türkiye’de dışındaki borsalardan da alabilirsiniz. Bunun için güvenilir olan birkaç borsa mevcut. Bitfinex, Bittrex, Poloniex ile Cex.io bunların başlıcaları.

1 Litecoin kaç Türk Lirası (TL) eder?

İşlemleri dört kat hızlı hale getiren litecoinin yaratıcısı Charlie Lee aynı zamanda madencilerin çıkarabileceği para miktarını da 4 katına çıkardı. Yani çıkarılabilecek litecoin sayısı toplam 84 milyon. İlginç gelebilir fakat litecoin sayısının fazla olması, psikolojik olarak da kullanıcıları etkileyebilir ve daha küçük alışverişler için bu para kullanılabilir. “1 bitcoin 17 bin dolar” demek yerine “1 litecoin 280 dolar” demek daha rahat ve harcaması daha kolay. Charlie Lee Mart 2017’de katıldığı bir konuşmada “Vizyonum her zaman bitcoini tamamlayacak bir şey yapmaktı, yarışmak değil. Bitcoin bankalar arasındaki milyonlarca dolarlık hareketleri karşılayabilir, ev ve araba almak gibi işlemlerde kullanılabilir. Gerçekten güvenli. Litecoin ise daha küçük şeylerde kullanılabilir.” açıklamasında bulundu. Lee, Litecoin’i geliştirirken teknik olarak bitcoine benzer ve olabildiğince basit tuttu. Bu sayede bitcoin güncellemelerini kolaylıkla entegre edebiliyor ve açıkları hızlıca kapatabiliyor.

Litecoin’in piyasadaki durumu

2017’nin başında sadece 5 dolar seviyesinde olan Litecoin’in toplam piyasa hacmi 13 Aralık 2017 (TSİ 11:00) itibarıyla 17 milyar dolar civarında, Bitcoin’inki ise 284 milyar dolar. Bu hacimle Litcoin kripto paralar arasında beşinci sırada yer alıyor. 1 Litcoin (LTC) yaklaşık 310 dolara (bin 194 TL) ve 0.0184 Bitcoin’e tekabül ediyor.

Charlie Lee Litecoin'lerini sattı!

Litecoin'in mucidi Carlie Lee'nni elinde bulundurduğu Litecoin'leri satması ise Litecoin ve coin dünyasında adeta şok etkisi yarattı. Aralık ayında gerçekleşen bu satışın ardından Litecoin bu zamana kadar geçen (ocak 2018) periyot boyunca hiç artmadı ve 230 dolar seviyesinde kaldı.

Litecoin tarihi

Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011’de açık bir kaynak kodlu istemci aracılığıyla GitHub üzerinden piyasaya sürüldü. Litecoin ağı 13 Ekim 2011’de hayata geçti. Litecoin blok zinciri yeni bir blok oluşturma süresini azaltarak (2,5 dakika), coin sayısını ve farklı karma algoritmaları (SHA-2 yerine scrypt) artırarak, nispeten değiştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü ile Bitcoin Core istemcinin bir çatalı olarak ortaya çıktı.

Litecoin ile Bitcoin arasındaki farklar

Litecoin blok zinciri, emsali olan Bitcoin’den çok daha yüksek işlem hacimlerini gerçekleştirebiliyor. Ağ, daha sık (Bitcoin’den dört kat hızlı) blok oluşturabilmesi nedeniyle, gelecekte yazılımda bir değişikliğe ihtiyaç duymaksızın daha çok işlemi destekliyor. Bunun sonucunda ticari işletmeler, yüksek etiket fiyatına sahip ürünler sattığında daha fazla onay alma imkânına sahip olurken, daha hızlı onay süreleri elde ediyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ