MENÜ

Osman Aşkın Bak: Yabancı sınırı kademeli düşecek

Spor basınıyla bir araya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, yabancı sınırlamasından Kulüpler Yasası'na kadar net mesajlar verdi.

Osman Aşkın Bak: Yabancı sınırı kademeli düşecek

Galatasaray’ın sahaya 11 yabancıyla çıkması bizim için üzücü bir durum oldu ama bu sadece Galatasaray’a ait bir şey değil.

Başta basketbol olmak üzere diğer branşlarda da yabancı sorunu var. Bu sayının kademeli olarak azaltılması için çalışacağız.

Sporda şiddetin önlenmesi hususunda ilgili bakanlıklarla iş birliği içindeyiz. Spor mahkemelerinin kurulmasını benimsiyoruz.

Şu an başımızdaki en büyük bela uyuşturucudur. Bununla mücadele etmek için seferber olmalı, gençleri spora kanalize etmeliyiz. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, spor medyasının yöneticileri ve önde gelen isimleriyle bir araya geldi ve bakanlığının ilk üç ayını değerlendirdi. İstanbul Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşen buluşmada, yabancı futbolcu sayısından sporda şidetin önlenmesine, kulüpler yasasından uyuşturucuyla mücadeleye kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunan Osman Aşkın Bak, sporun içinden gelen biri olarak sorunların çözümü için var gücüyle çalıştığının altını çizdi. Geçtiğimiz hafta Galatasaray’ın Atiker Konyaspor maçına 11 yabancı futbolcuyla çıkmasının ardından konunun bir kez daha alevlenmesi üzerine görüşlerini açıklayan Bakan Bak, yabancı sayısının kademeli olarak azaltılacağını söyledi. Kulüplerin yaptığı uzun vadeli konratlar nedeniyle ancak böyle bir düzenlemeye gidilebileceğini kaydeden Bak, “Bana göre yabancı sporcu sayısı fazla. Galatasaray’ın ilk 11’inde geçen haftaki müsabakada hepsinin yabancı olması bizim için üzücü bir durum.

Sadece Galatasaray değil...

Tabi, yabancı futbolcu tartışması sadece Galatasaray’a ait değil. Diğer kulüplerimiz için de geçerli bir durum. Bir başka kulübümüz de aynı şekilde 11 futbolcuyla sahaya çıksaydı, aynı duyguları hissederdim. Ayrıca futbolun yanısıra basketboldan atletizme kadar Türk sporunun temel sorunlarından birisidir yabancı sporcuların fazlalığı. Ben tüm branşlarda teknik direktörlerin Türk oyuncuları oynatmasını, onlara daha fazla şans vermesini arzu ederim. Yabancı futbolcunun azaltılması yönünde Futbol Federasyonu’nun da bir açıklaması oldu. Kulüpler bunu azaltacak, ancak kontratları var, kontratları azaldıkça yeni kontratlarda bunu değerlendireceklerdir. Kademeli olarak olacaktır, ama ne kadar erken başlarsa, ne kadar çabuk olursa bizim için daha iyi” dedi.

Türk sporcusu az çalışıyor!

Yabancı sporcu sorunun bizim alt yapıya az yatırım yapmamızdan kaynaklandığını belirten Osman Aşkın Bak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bizim de üretmemiz lazım. Biz az üretiyoruz. Kulüplerle yaptığımız toplantıda yerli oyuncuların maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yabancı futbolcuya yönelim olduğunun altı çizildi. Ayrıca yabancı futbolcu sayısının fazla olmasının lige kalite ve keyif kattığı söyleniyor. Kısmen doğru olabilir ama kötü örnekler de var. Biz kaliteli yabancı getirilmesinden yanayız. UEFA Şampiyonu olan Galatasaray örneği ortada. Yanılmıyorsam o dönemde üç ya da dört yabancıyla oynadılar.

Altınordu örnek bir model

Ama dediğim gibi, bizim üretmemiz lazım. Bu konuda eksiğiz. Çünkü az çalışıyoruz! Hem sporcumuz hem antrenörümüz hem de yöneticimiz az çalışıyor. Ayrıca sporda bilimin tüm yönleriyle kullanılması gerekiyor. Ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Sporcularımızın profesyonellik seviyeleri, algıları yetersiz, spor hayatları da çok kısa. Bunu düzeltmenin yolu da bilimden geçiyor.” Altınordu Kulübü’nü yakından takip ettiğini ifada eden Bakan Bak, “Altınordu’nun ortaya koyduğu model, yaptığı üretim çok anlamlı. Avrupa’ya giden iki oyuncumuz; Cengiz ve Çağlar’ı onlar yetiştirdi. Onun dışında Trabzon’un, Bursa’nın, Galatasaray’ın yaptığı yatırımları biliyoruz. Altyapı için kulüplerin desteklenmesi şart. Almanlar daha önce yaptı ve sonuç ortada. Bu tip yatırımları Bakanlık olarak destekleme taraftarıyız. Üretemediğiniz zaman kaliteyi de,rekabeti de artıramazsınız” diye konuştu.

Engellilere desteğimiz artarak sürecek

Ampute Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyonluğu’na da değinen Bakan Osman Aşkın Bak, “Tekerlekli Sandalye Takımımız da Avrupa Şampiyonu oldu. Bu başarılar bizi çok gururlandırdı. Bakanlık olarak başarılarımızın ve kamuoyunun Ampute Milli Takımımız’a ve diğer engelli sporlara gösterdiği ilginin devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Engelli sporu konusunda önemli bir potansiyelimiz var. Biz engellilerin spor yapması için her türlü düzenlemenin altına imza atacağız” şeklinde konuştu.

Temiz bir derbi maçı olmasını diliyorum

Yarın oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisine de değinen Osman Aşkın Bak, centilmence bir müsabaka olmasını dilediğini kaydederek şunları söyledi: “Keyif veren bir müsabaka olmasını arzu ediyorum. Maç öncesi oluşan atmosfere bakınca da bu konuda umutlu olduğumu söylemeliyim. Gerekli risk değerlendirmesini de yaptık. İstanbul polisi bu konuda tecrübelidir. Herhangi bir olay olacağını sanmıyorum. Sosyal medya üzerinden yapılan bazı çağrışımlar da İçişleri Bakanlığı tarafından takip altında. Ben sağduyulu bir yaklaşımla bu müsabakanın sonuçlanacağını tahmin ediyorum.”

Kulüpler yasası en kısa zamanda çıkacak

Kulüpler yasasıyla ilgili çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Bakan Bak, “Kulüplerin ekonomik durumları ve mali yapılarının düzeltilmesi gerekiyor. Kulüplerin borçlanma yöntemleri, borçlanma planları finansal olarak uymuyor. Kulüplerin sürdürülebilir bir metoda ihtiyaçları var ve bunu kendilerinin değerlendirmesi gerekiyor. Kulüpler Birliği ile bir toplantı yapacağız ve bir yol haritası belirleyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın Kulüpler Birliği ile olan toplantıda verdiği talimat bu konuyu bitirin yönündeydi. 2018’de Meclis’e getirin, bunu çıkarın diye talimatı var. Bu noktada bu yasayı çıkarmak inşallah bize nasip olur” ifadelerini kullandı.

Şiddetin önlenmesi herkesin görevidir

Her sezon Türk futbolunun başını ağrıtan sporda şiddet konusuna değinen Osman Aşkın Bak, 6222 sayılı Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi’ne dair yasayla ilgili Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ve kulüplerle birlikte çalıştıklarını söyledi. Yürürlükteki yasanın uygulamasıyla ilgili bazı sıkıntılar olduğunu belirten Bakan Bak şöyle konuştu: “Bu konuda bir toplantı yaptık 26-27 Ekim’de de yapacağız. Tabi burada en önemli husus spor mahkemelerinin kurulmasıdır. Bunu Sayın Adalet Bakanımız’a da söyledim. Ayrıca bu konuda herkese önemli görevler düşüyor. Medyanın da, kulüplerin de, yöneticilerin de sorumluluğunun farkına varması ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Statlardaki özel güvenliklerle ilgili bazı sıkıntılar var. Bu sorunu en kısa zamanda çözecek düzenlenlemeler yapacağız.”

Uyuşturucuyla mücadele önceliğimiz olacak

Ülkemizin en büyük sorunlarından birinin de bütün toplumu tehdit eden uyuşturucu konusu olduğunu ifade eden Osman Aşkın Bak, “Gençlerimiz uyuşturucuya bulaşmadan önlemenin yollarını bulmalıyız. Uyuşturucuya karşı top yekün mücadele etmeliyiz. Çünkü uyuşturucuyla tedavi süreci çok zahmetli ve masraflı bir süreç. Bunu önlemenin en iyi yollarından biri de spordur. Sporu okullarda, sokaklarda daha fazla gencimize ulaştırmak için projeler üretiyoruz” dedi.

Zafer Büyükavcı - Hamit Turhan

Haberin Devamı
YORUM YAZ