MENÜ

Euroleague bir kez daha efsanesi Alphonso Ford'u anıyor

Euroleague, İtalya'nın Pesaro şehrinde düzenleyeceği organizasyonla bir kez daha efsane ismi Alphonso Ford'u anmaya hazırlanıyor.

Euroleague bir kez daha efsanesi Alphonso Ford'u anıyor

Euroleague, Alphonso Ford'u anısına düzenlenecek 13. karşılaşmaya hazırlanıyor. Organizasyon 19 Eylül'de İtalya'nın Pesaro şehrinde düzenlenecek.

Anma karşılaşması Ford'un forma giydiği son takım VL Pesaro ile 7DAYS EuroCup ekibi Grissin Bon Reggio Emilia arasında oynanacak. Maçın en değerli oyuncusuna Alphonso Ford En Skorer Oyuncu Ödülü takdim edilecek.

VL Pesaro başkanı Ario Costa "Euroleague'in bu organizasyonuna ev sahipliği yapmak benim ve kulübüm için büyük bir onur. Bunun için Jordi Bertomeu ve Andrea Bassani'ye minnettarız. Tüm dünyada ve Pesaro'da unutulmayacak bir oyuncuyu, bir insanı böyle anmak oldukça değerli." şeklinde görüşlerini aktardı.

Euroleague'in efsanelerinden Alphonso Ford, 4 Eylül 2004'te lösemi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Yunanistan takımları Peristeri, Olympiakos ve İtalyan ekibi Montepaschi Siena ile 54 maçta 1200 sayı atan Ford yakaladığı 22.2 ortalama ile hala bu alanda Euroleague'in lideri konumunda.

Alphonso Ford, Euroleague'deki ilk maçında Estudiantes deplasmanında 35 sayı üreterek bu maceraya başlamıştı. Tau Ceramica karşısında attığı 41 sayıyla Ford, Euroleague'in bir maçta en çok sayı üreten ismi olmuştu ki hala bu alanda kendisine ortak olan isimlerle birlikte rekorun sahiplerinden biri konumunda.

Ford, 2000-01 ve 2001-02 sezonlarında Euroleague'in sayı kralı olmayı başarırken 2001 ve 2003 yıllarında Euroleague İlk Takımı'na seçildi. 2002'de ise Euroleague İkinci Takımı'nda kendine yer buldu.

Lösemi hastalığının ilerlemesine rağmen Ford, basketbola devam ederek çıktığı 2003-04 sezonunda Scavolini ile İtalya Ligi'nde 22.2 sayı ortalaması yakaladı. O sezonun sonunda Ford basketbolu bıraktı ve kısa süre sonra da henüz 32 yaşında da hayata veda etti.

Euroleague, Ford adına bir ödül takdimi yapmaya karar verdi ve bu ödülü ilk kazanan isim Scavolini'de Ford'un yerine takıma katılan daha sonra Anadolu Efes forması da giyecek olan Charles Smith oldu. Ödülün takdim edildiği Moskova'daki 2005 Final Four'u oldukça duygusal bir törene sahne oldu. Smith, ödülünü Ford'un eşi Paula'dan aldı.

Ford, oynadığı her yerde harika bir skorer olarak iz bırakmayı başardı. Kariyerinin başında profesyonelliğe adım atma amacında olduğu dönemde forma giydiği Mississippi Valley State Üniversitesi'nde 109 maçta toplam 3,165 sayı atmayı başarmıştı ki bu onu hala NCAA tarihinin en skorer dördüncü oyuncusu konumunda tutuyor. Kısa NBA macerası sonrası geldiği Avrupa'da 1995-2004 yılları arasında İspanya'da, Yunanistan'da, İtalya'da yaptıklarıyla gerçek bir efsaneye dönüşmüştü.

Haberin Devamı
YORUM YAZ