MENÜ

Igor Tudor: Mandzukic'i kim istemez?

TRT Spor muhabiri Veli Yiğit'in sorularını yanıtlayan Galatasaray Teknik Direktörü Igor Tudor, birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu. Tudor, transfer konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Igor Tudor: Mandzukic'i kim istemez?

Galatasaray Teknik Direktörü, Igor Tudor, TRT Spor muhabiri Veli Yiğit'in sorularını yanıtladı. Igor Tudor, birçok sorun olduğunu ancak bunları kamuoyuna açıklamak istemediğini söyledi.

İşte Igor Tudor röportajının tamamı:

GALATASARAY’DA GÖREVE BAŞLADIĞINIZDAN BUGÜNE YAKLAŞIK İKİ AY GERİDE KALDI. MUTLAKA Kİ TAKIMDAKİ SORUNLARI TEŞHİS ETMEK İÇİN BELLİ BİR ZAMAN İHTİYACINIZ VARDI. MUHTEMELEN BU 2 AYLIK DÖNEM YETERLİ OLMUŞTUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. FLORYA’DA NASIL BİR ORTAMLA KARŞILAŞTINIZ? TAKIMDA NELERİ TEŞHİS ETTİNİZ VE NASIL BİR PLANLAMA YAPTINIZ ÇÖZÜM İÇİN ?

Buraya geldiğimde benim için önemli olan, çalışmak için ve mücadeleye hazır bir takım görmekti. Elbette ki birçok problem de vardı. Geçtiğimiz sezonu altıncı sırada bitiren, bu sezon ilk iki sırada olması gereken ama olmayan bir takım vardı. Bütün sorunları kamuoyuna açıklayamam. Bu sorunları kendi içimizde çözmemiz gerekiyor ve bunun üzerine çalışıyoruz. İnanıyorum ki ciddi bir aşama kaydettik ama hala devam eden problemler var.


BU SEZON LİGDE SIRALAMA OLARAK NEREDE BİTİRMEYİ HEDEFLİYORSUNUZ ? HANGİ SIRADA BİTİRDİĞİNİZDE BAŞARILI SAYABİLİRSİNİZ ?

Benim hedefim her zaman işimi en iyi şekilde yapmak. Elbette ki sonuç önemli ama 2-3 ay içerisinde bir takım alıp zirveye çıkarmak o kadar basit bir iş değil. Benim şu andaki amacım buradaki mantaliteyi değiştirmek. Bunun üzerine ciddi şekilde çalışıyorum. Taktik, sistem tabii ki önemli… ama en önemlisi mantalite.
Bazı kural ve davranışlarda değişikliğe gitmemiz gerekiyor. Açıkçası, oyuncuların biraz daha baskı görmeye ve desteklenmeye ihtiyacı var. Eğer bir yerde çok fazla rahat bir ortam varsa o zaman performansınız düşük oluyor. Bu benim düşüncem. Bu söylediklerim sadece oyuncular için değil teknik direktörler için de geçerli. Ama bu değişiklikler için biraz zamana ihtiyacımız var.


PAZARTESİ GÜNÜ BAŞAKŞEHİR İLE OYNAYACAĞINIZ BİR MAÇ VAR HEDEF MAÇLARINIZDAN BİRİ. RAKİBİNİZ HAKKINDA MUHAKKAK Kİ ANALİZ YAPTINIZ. BU ANALİZİ VE RAKİBİNİZLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ BİZİMLE PAYLAŞIR MISNIZ ?

Başakşehir sezonun sürpriz çıkışını yaptı. Bütün sezonu ilk iki sırada geçirdiler. Bu da ne kadar kaliteli takım olduklarını gösteriyor. Hep birlikte iyi savunma yapan, iyi koşan ve iyi bir teknik adamları olan bir takım. Bunu başarmalarındaki en önemli neden, uzun zamandır birlikte olmaları. Bizim için çok önemli bir maç olacak. Onların belli bir limiti var. O limiti zorlayacağız ve onları deplasmanda yeneceğiz.

AÇIK KONUŞMAK GEREKİRSE AVRUPA’DA BAŞARILI OLAN TAKIMLARA BAKTIĞIMIZDA HEMEN HEMEN HEPSİNİN GELECEK SEZON PLANLAMASINI ÖNCEDEN YAPTIĞINI GÖRÜYORUZ. MUHAKKAK Kİ SİZİN İÇİN BU SEZONU EN İYİ ŞEKİLDE BİTİRMEK ÖNEMLİ AMA AYNI ZAMANDA YENİ SEZONUN PLANLAMASINI YAPMAK DA ÇOK ÖNEMLİ. HAZİRAN’A BIRAKILDIĞINDA GENELDE GEÇ KALINMIŞ OLUYORSUNUZ BİRÇOK ANLAMDA, TRANSFER, YAZ DÖNEMİ KAMPI, KADRO YAPILANMASI…

Yeni sezonun planlamasını yapmak işimizin bir parçası... Sezonunun bitimine iki aydan daha az bir süre kaldı. Hemen hemen her gün, direktörlerimizle, ilgili birimlerimizle yeni sezon planlamaları için konuşuyoruz. Tabii ki amacımız bu sezonu en iyi yerde bitirmek ama bunu yaparken de yeni sezonun planlamasını ihmal edemeyiz. Takımdan ayrılacak olan oyuncular olacak. Yeni sezonda bizi şampiyonluğa taşıyacak kaliteli oyuncular arıyoruz. Lider özelliği olan, iyi bir mantaliteye sahip, kaliteli oyuncuları belirleyip yeni sezonda şampiyon olmayı amaçlıyoruz.
Yıldız oyuncular tabii ki iyi oyunculardır ama iyi oyuncular her zaman yıldız olmak zorunda değil. Transfer için her yerde araştırmalar yapıyoruz. Büyük oyuncuları herkes takımında görmek ister. Ben de büyük oyuncularla çalışmayı seven bir teknik direktörüm. Ama finansal durumumuza da bakarak alınabilecek en iyi oyuncular alıp iyi bir takım kuracağız.


JUVENTUS GİBİ DÜNYA’NIN EN BÜYÜK KULÜPLERİNDEN BİRİNDE ÇOK UZUN YILLAR FORMA GİYDİNİZ. ORADA TAKIM SAVUNMASININ BAŞARIYA GİDEN YOLDA NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNA SİZ İÇİNDE OLAN BİR PARÇASI OLAN BİR FUTBOLCU OLARAK ŞAHİT OLDUNUZ. TAKIM SAVUNMASININ YANI SIRA SAVUNMA HATTINDAKİ OYUNCULAR DA ÖNEMLİ . ZAMBROTTA, THURAM, FERRARA, MONTERO SİZİN BİRLİKTE OYNADIĞINIZ SAVUNMA OYUNCULARIYDI. GÜNÜMÜZDE HALEN BU ŞEKİLDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ ? YA DAFUTBOL DEĞİŞTİKÇE ANLAYIŞ DEĞİŞİYOR MU ?

Ben hücum futbolunu çok seviyorum. Ama zafere ulaşmak istiyorsunuz takım savunmasını öncelikli olarak iyi yapmak şart. Savunma derken kastettiğim konu defans hattı değil. Takım halinde 11 oyuncuyla takım savunmasını yapmaktan bahsediyorum. Rakip takımın kanat oyuncusunu savunurken sizin kanat oyuncunuz topun gerisinde olmak zorunda, savunmaya destek vermeli ve sadece kontra atağı düşünmemeli. Günümüzde modern futbolu izlediğinizde; mesela en son Liverpool maçını seyrettim. Liverpool’da yılda milyon Euro’lar kazanan futbolcular var ama gerekirse dokuz kişiyle kendi ceza sahası önünde takım halinde savunma yapıyorlar. Bir başka örnek Atletico Madrid. Diego Simeone’nin oradaki düşünceyi nasıl değiştirdiğini hep birlikte görüyoruz. 3-4 yıl içerisinde büyük bir kulübü çok büyük bir külüp haline getirdi. Size savunmanın önemine dair binlerce örnek verebilirim.


BAZEN 3-5-2 BAZEN 4-4-2 OYNATTINIZ GALATASARAY’DA GERİDE KALAN MAÇLARDA. SİZİN AKLINIZDA GALATASARAY’A OYNATMAYI DÜŞLÜNDÜĞÜNÜZ BİR SİSTEM VAR MI ? BU SEZON VEYA YENİ SEZON İÇİN ?

Ben farklı taktiklerle oynamayı seviyorum. Eğer ben topa sahipsem rakip takımı zora sokacak işler yapabilmeliyim. Rakibinizle aynı taktiksel yapıya sahipseniz bu rakibin işini kolaylaştırır. Dolayısıyla fark yaratmanız lazım. Yerine göre 3, 4, 5 kişiyle savunma kurgusu oluşturmalısınız. Elinizdeki oyunculara da bağlı bu durum biraz… Kanatlarda oynayan, orta sahanın ortasında oynayan oyuncularla ilgili… Kalecinin bile burada çok büyük önemi var.

Yeni sezon için sistem konusunda henüz kararımı veremedim. Çünkü ben bir sistemin diğerinden daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Kulüple de konuştum, istediğimiz iyi oyuncuları alabilirsek ona göre bir sistem oluşturacağım. Elinizde muhteşem kanat oyuncuları, 10 numarada harika oynayan bir oyuncunuz varsa ona göre bir sistem oluşturursunuz. Fark yaratacak olan elinizdeki oyuncu kalitesidir. Oyuncu yapısına göre de buna karar vermek gerekiyor.


23 NİSAN’DA OYNANACAK BİR DERBİ VAR. BİLİYORUM MAÇA HENÜZ 2 HAFTA VAR AMA SİZİNLE HER ZAMAN RÖPORTAJ YAPMA İMKANIMIZ YOK O YÜZDEN SİZE BU MAÇI DA SORMAK İSTİYORUM. DAHA ÖNCE ANLATAN OLMUŞTUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM BU REKABETİ… NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ BU MAÇ İÇİN ?

Sen bana Fenerbahçe derbisini sorabilirsin ama benim sana vereceğim cevap, bizim oynayacağımız derbi pazartesi günü Başakşehir’e karşı olacak. Bu maçtan sonra Fenerbahçe maçı hakkında sorabilirsin.


ELİNİZDEKİ OYUNCU GRUBU OYNATMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ SİSTEME UYGUN MU ?

Burada iyi oyuncularımız var ama bir Barcelona, bir Real Madrid bile ne kadar kaliteli kadroya sahip olursa olsun daha farklı oyuncular istiyorlar. Bu, futbolun bir parçası... Bazı futbolcular da takım değiştirmek isteyebilir. Gidenler ve gelenler olacaktır, bu da çok doğal bir durum…


PODOLSKI GİBİ ÇOK ÖNEMLİ BİR YILDIZ OYUNCU TAKIMDAN AYRILACAK SEZON SONUNDA. ÖNEMLİ BİR KAYIP OLACAK GALATASARAY İÇİN. YERİNE DÜŞNDÜĞÜNÜZ, İSTEDİĞİNİZ OYUNCU YİNE AYNI SEVİYEDE, STATÜDE, TECRÜBEDE BİR YILDIZ MI OLACAK ?

Buraya gelmeden önce Podolski’yi yakından tanımıyordum. Burada O’nun davranışlarını, profesyonelliğini görünce bundan olumlu anlamda etkilendim. Kendi kariyeri için bir tercih yaptı. O’na yeni kariyerinde başarılar diliyorum.


JUVENTUS’TAN MANDZUKIC’İ KADRONUZDA GÖRMEK İSTER MİSİNİZ ? GÜNDEMİNİZDE VAR MI DİYE SORMUYORUM. KADRONUZDA GÖRMEK İSTER MİİSİNİZ DİYE SORUYORUM. HEM HIRVAT, HEM BAŞARILI BİR OYUNCU…

Mandzukic’i kim takımında görmek istemez ki? Çok iyi yeteneklere sahip, aynı zamanda çok iyi bir takım oyuncusu. Her zaman skora katkı veriyor. Bunun cevabını vermek çok kolay. Böyle bir oyuncuyu herkes kadrosunda görmek ister.


JOSUE BU SEZON KİRALIK OLARAK OYNAYAN BİR FUTBOLCU. SON DÖNEMDE GAYET BAŞARILI BİR PERFORMANS ORATAYA KOYUYOR. YENİ SEZONDA DA KADRONUZDA GÖRMEK İSTER MİSİNİZ ?

Burada olduğum iki ay süresince, Josue antrenmanlarda müthiş çalıştı. Düşünce yapısını değiştirdi ve bu da sahaya yansıdı. Çok zeki bir futbolcu… Onunla birkaç kez konuştum. Her şeye açık bir insan... Karakterini çok seviyorum. O’nu hep destekledim, fırsatlar sundum. Sadece O’na değil birçok futbolcuya fırsatlar sundum. Bu fırsatları değerlendirmek onların elinde…


GALATASARAY’DA BAŞARIYA ULAŞABİLECEK BİR KADRO YAPILANMASI İÇİN HANGİ BÖLGELERE TRANSFER TAKVİYESİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

Şu anda bütün pozisyonlar için oyuncular bakıyoruz. Kaç tane oyuncuyla ilgilendiğimizi size söyleyemem ama gerçekten çok önemli değişiklikler yapacağız.


YENİ SEZONDA NASIL BİR GALATASARAY İZLEYECEĞİZ ?

Bizim yeni sezondaki ilk amacımız şampiyon olmak. Şampiyon olacak takımı oluşturmak zorundayız. Diğer takımlardan daha güçlü bir takım oluşturmalıyız. İki sezondur şampiyon olamıyoruz, yeni sezonda olmalıyız.

ŞU ANDA TÜRKİYE LİGİ’NDEKİ TAKIMLAR 14 YABANCI FUTBOLCUYU KADROSUNDA BULUNDURABİLİYOR. SON GÜNLERDE YENİDEN BÖYLE BİR HUSU GÜNDEME GELDİ VE YABANCI OHAKKININ AZALTILMASI GEREKTİĞİNE DAİR GÖRÜŞLER VAR. SİZİN BU KONUDAKİ DÜŞÜNCENİZ NEDİR ?

Futbolu geliştirmek için en iyi konu altyapıdır. Altyapıdaki eğitimi geliştirmek zorundasınız. Bu kadar büyük nüfusa sahip bir futbol ülkesinde bunu yapmamak olanaksız... Mesela benim ülkem Hırvatistan 4 milyon nüfusa sahip. Evet, yetenekli oyunculara sahibiz ama Türk oyuncular da çok yetenekli. Futbolda belli bir noktaya gelmek için gençlerin futbol eğitimine ağırlık vermeliyiz.

Eğer yeni sezondan itibaren geçerli olmak üzere yabancı kuralını değiştirirseniz, bu kabul edilemez bir durum olur. Bunun için artık çok geç. Çünkü birçok kulüp yeni sezon yapılanması için çalışmalara başladı. Şu anda bunu değiştirmeye kalkmak çok amatörce bir iş olur. Eğer değiştirmek istiyorsanız en az iki sezon sonrasına bunu yapabilirsiniz. Daha sonra kaç yabancıyla oynanacağına Türk Futbolu’nu yönetenler karar verir, bunu ben bilemem.


YILLARDAN BU YANA GALATASARAY ALTYAPISINDA 2000 VE 2001 DOĞUMLU OYUNCULAR KONUŞULUYOR. ALTIN BİR JENERASYON OLUĞU SÖYLENİR HEP BURADAKİ OYUNCULARIN. TÜRKİYE U17 MİLLİ TAKIMI DA GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE ALDIĞI SONUÇLARLA AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI’NA KATILMA HAKKI ELDE ETİ. BURADAKİ 11’İN 5-6’SI GALATASARAY’DAN. YAZ DÖNEMİNDE BURADAN OYUNCU ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ ?

17 yaş altı takımımızdaki oyuncular şu anda çok genç. Eğer sıra dışı yetenekleri varsa sportif direktörümüzle konuşup yaz döneminde oradan oyuncular kadroya dahil edebiliriz.


TEKNİK DİREKTÖR OLARAK GALATASARAY’DA VEYA BAŞKA BİR YERDE FARKETMEZ… IGOR TUDOR OLARAK KARİYERİNİZDEKİ HEDEFİNİZ NEDİR ?

Uzak geleceği hiçbir zaman düşünmem, güne bakarım. Öncelikli hedefim Galatasaray ile ligde şampiyonluk yaşamak.


TÜRKİYE VE TÜRK HALKI İÇİN NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ ?

Burada olduğum için söylemiyorum, gerçekten Türkiye’yi seviyorum ve burada çok mutluyum. Türkiye ve insanlar hakkında sadece pozitif şeyler söyleyebilirim. İstanbul harika bir şehir ve müthiş enerjisi var.

Haberin Devamı
YORUM YAZ