MENÜ

Yasemin Ünsal: Modern pentatlon herkesin harcı değil

Beş ayrı disiplinin tek çatı altında toplandığı modern pentatlon, en zorlu spor branşlarından birini oluşturuyor.

Yasemin Ünsal: Modern pentatlon herkesin harcı değil

Atıcılık, eskrim, yüzme, binicilik ve atletizm olmak üzere 5 ayrı branşı yapan modern pentatloncular, "dünyanın en özel sporcuları" arasında yer alıyor. Diğer sporcular tek branşta başarılı olmaya çalışırken, onlar madalya kazanmak için 5 ayrı branşta mücadele ediyor. Fiziksel ve zihinsel uyumunun önemli bir faktörü oluşturduğu modern pentatlon, yüksek dayanıklılık gerektiriyor.

Modern Pentatlon Milli Takım Antrenörü Yasemin Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern pentatlonun çok zor bir disiplin olduğunu vurguladı. Her yaş grubunun yapması gereken zorunlu branşların bulunduğu bilgisini veren Ünsal, "Küçükleri koşu ve yüzmeyle başlatırken, zamanla yaşla beraber devreye atıcılık giriyor. Daha sonra eskrimi katıyoruz. En son da gençlerle beraber binicilik branşı ekleniyor. Hepsi ayrı ayrı çok zor." diye konuştu.

Ünsal, aynı günde 3-4 ayrı antrenman yaptıklarını vurgulayarak, "Bu sayı bazen 5’e de çıkabiliyor. Modern pentatlon çok özel bir branş ve bu sporu yapan çocuklarımız da her anlamda çok özeller. Çünkü zoru başarıyorlar. Bir sporcu dünyada tek bir branşı götürmekte zorlanırken, 5 branşı yapabilmek her yiğidin harcı değil." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin modern pentatlondaki yerine değinen Ünsal, federasyon başkanlığına Hasan Hüseyin Öner’in seçilmesinin ardından uzun vadeli hedefler belirlediklerini söyledi.

Yasemin Ünsal, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nı hedeflediklerini vurgulayarak, "Dört yıl sonraki olimpiyatlara 4 sporcuyla katılmak istiyoruz. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz." dedi.

Sezonun ilk yurt dışı yarışı niteliğindeki Dünya Kupası’nın, 23-27 Şubat tarihlerinde ABD’nin Los Angeles kentinde gerçekleştirileceğini hatırlatan Ünsal, madalya bekledikleri sporcuların bulunduğunu dile getirdi. Milli sporcuların şampiyonaya Ankara’daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde hazırlandığını anlatan Ünsal, şunları kaydetti:

"Oldukça ciddi bir yarışma. Daha önce böyle yarışmalara 1-2, taş çatlasın 3 sporcumuz gidebiliyordu. Artık Türkiye’deki modern pentatlonun çehresi değişti. İlerleyen zamanda bu sayı çok daha artacak. Daha önceden söylediğim gibi biz uzun vadeli düşünüyoruz. Burada daha çok genç sporcularımız yer alacak. Bu yarış için söylüyorum, madalya düşünerek gitmiyoruz. Genç sporcularımız tecrübe kazansınlar. Geleceğin takımını kuruyoruz. Kısa vadede başarı bize bir şey kazandırmaz. Uzun vadeli hedeflerimize ulaşmamız için altyapıya çok önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum."

"Büyük olmaları bir şey değiştirmiyor"

ABD’de Türkiye’yi temsil edecek sporculardan Dora Nusretoğlu ise modern pentatloncuların, tek branşla uğraşan sporculara göre çok daha fazla efor sarf ettiğine dikkati çekti.

İlk kez milli takıma seçildiği için heyecanlı olduğunu dile getiren Dora, Dünya Kupası’nda iyi bir yarış geçireceğine inandığını söyledi.

Henüz 16 yaşındaki milli sporcu, "ABD’de kendimden büyüklerle yarışacağım ama büyük olmaları benim için bir şey değiştirmiyor. Öncelikle 2018 Gençlik Olimpiyatları’nı, sonrasında ise Tokyo 2020’yi hedefliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milli takımın en genç sporcusu olan 15 yaşındaki Yaren Nur Polat da "Milli takımın en küçük sporcusu olmaktan gurur duyuyorum. Kendimden büyük kişileri geçerek buraya geldim. Yedi Türkiye şampiyonluğum var. İlk defa Dünya Kupası’na gideceğim, çok heyecanlıyım. Umarım emeklerimin karşılığını alırım." ifadelerini kullandı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ