MENÜ

'Psikolojik üstünlük Fenerbahçe'de'

Yazarımız Serkan Akcan, hafta sonu oynanacak Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesinde sorularımızı yanıtladı.

'Psikolojik üstünlük Fenerbahçe'de'

*Fenerbahçe son 7 resmi maçı kazanarak geliyor ve derbi Kadıköy’de. Beşiktaş ise 3 gün sonra Kiev’de Şampiyonlar Ligi için hayati bir maça çıkacak. Psikolojik ibre Advocaat ve öğrencilerini gösteriyor.

*Advocaat, Alper’i Atiba ile takımının arasına sokabilirse Josef’in de desteğiyle Beşiktaş’ı stoper ve kaleciden uzun topa zorlayabilir. Rakip bunu yapınca Beşiktaş’ın saha geometrisi alt üst oluyor.

*Robin van Persie çok önemli karakter. Ceza sahasında engeli olmayan bir santrfor. Galatasaray derbisinde Sow’un arkasında başlamasına rağmen olağanüstü bir golle maçın şifresini çözdü. Onsuz derbi olmaz.


Fenerbahçe, ligin yenilgisiz takımı Beşiktaş’ı devirmek için nasıl oynamalı?


Beşiktaş, bu sezon Fenerbahçe’nin ligde karşılaşacağı en zor rakip. Fenerbahçe, Lig ve Avrupa'da son 7 resmi maçı kazanarak geliyor ve derbi Kadıköy’de. Beşiktaş ise 3 gün sonra Kiev’de Şampiyonlar Ligi için hayati bir maça çıkacak. Psikolojik ibre Advocaat ve öğrencilerini gösteriyor. Ama derbiyi kazanmak için Fenerbahçe’nin mental performansa ilaveten merkezi alması şart. Alper iyi bir orta saha oyuncusu. Geçen hafta Rize’nin merkezinde Petrucci’yi bozdu, United maçında Pogba 30’da sakatlanıp çıkana kadar Schneiderlin ile aralarında hep Alper vardı. Beşiktaş yetenekli bir takım. Advocaat, Alper’i Atiba ile takımının arasına sokabilirse Josef’in de desteğiyle Beşiktaş’ı stoper ve kaleciden uzun topa zorlayabilir. Bu senaryo Galatasaray, Benfica ve Başakşehir maçlarında olduğu gibi genelde Beşiktaş’ın saha geometrisini alt üst ediyor. Yetenek ortadan kalkıyor, pas çıkışları bozuluyor ve Oğuzhan sıradan oyuncuya dönüşüyor.


Lens takıma dönüyor


Aatif, Akhisar’da parladı, Galatasaray karşısında yedek kaldı. Stoch, Zorya’yı yıktı Rize’de oynamadı. Sow için de benzer bir senaryo yaşanır mı?

Güneş her maç başka bir 11 ve senaryo ile oynarken, Advocaat sahanın yüzde 70’inde kadro istikrarını yakaladı. Fenerbahçe’de kaleden Souza’ya kadar arkadaki 7’li sürekli oynuyor. Değişen öndeki 4... Farkı da o dörtlü yaratıyor. Her maç yeni bir kahraman çıkarmayı buna borçlular. (Feyenoord: Lens; United: Alper; Akhisar: Aatif; GS: Van Persie; Zorya: Stoch; Rize: Sow) Beşiktaş’a karşı arkadaki 7 hatta Alper’i de katalım 8 sabit kalır. Bu tabii ki bir öngörü. Advocaat’ın elinde ön 3’lü için o kadar çok alternatif var ki... Hollandalı hoca, son haftanın 3 gollü yıldızı Sow için Beşiktaş sol kanadındaki riskleri satın alabilir. Beşiktaş, Caner yokken soldan atak tamamlamakta sıkıntı yaşıyor. Sow gibi fuleli bir forvet için Adriano ile Cenk’in arkasında çok verimli alanlar kalabilir.

Sarı-Lacivertliler’in rakibine oranla sizce en büyük artısı ne?

Fenerbahçe sezon başı dağınıklığını üzerinden atalı çok oldu. Advocaat kaba inşaatı bitirdi, ince işçiliğe geçti. Artık Fenerbahçe, Beşiktaş’tan daha hızlı takım. Öne doğru 20 km. ve üstü koşularda FB 2579 metre, BJK 1814 metrelik mesafe katetmiş. Bu da demek oluyor ki; Fenerbahçe topun karşısında doğru duruyor ve baskı neticesinde kazanılan topları forvetler patlayıcı kuvvet koşularıyla pozisyona çeviriyor. Volkan, Emenike, Lens, Aatif ve Sow’u değerli kılan senaryo bu. Beşiktaş ise sprint sayısına takılmadan baskı ve pozisyon oyunu oynuyor. Gomez gideli aylar oluyor ama hâlâ o varmış gibi oynamaya çalışıyorlar. Aboubakar sırtını dayayıp top alacak, yüksek top indirecek santrfor değil. Açık alanda defans arkası ve arası koşuları sevse de Oğuzhan dışında Aboubakar’ı oynatabilecek oyuncu yok. Yeter ki Fenerbahçe, Atiba ile Oğuzhan’ın arasına bir oyuncu sokabilsin. Gerisi zaten Advocaat’ın hıza dayalı senaryosuna kalıyor.

Fenerbahçe, cumartesi günü en çok hangi konuda sıkıntı yaşayabilir?

Ç.Rize’ye karşı Souza ön direkte fiziki teması eksik yaptığı için Oğulcan’ın arkaya aşırdığı top, bu sezon Fenerbahçe’nin kornerden yediği ilk gol olarak kayıtlara geçti. Ligin 2. haftasındaki Kayseri maçından beri penaltı hariç duran top golü yemeyen bir takım için bu korner golü büyük dersler içeriyor. Beşiktaş duran top hücumunda ligin en iyilerinden biri. Kornerlerde çok fazla ön direk organizasyonu deniyorlar. Ya Marcelo’ya doğrudan ön direk koşusu yaptırıp vurduruyorlar ya da arkaya aşırıp buluşturuyorlar. Kjaer ve Skrtel’in Marcelo’ya duran toplarda ekstra önlem alması şart.

Beşiktaş karşısında formda Van Persie mi yoksa rakip savunmayı fizik gücüyle ezen Emenike mi derbide oynamalı?

Robin van Persie çok önemli karakter. Advocaat’ın bu sezon Lens’le beraber Fenerbahçe’ye en büyük hediyesi. Rize’de takımı 4-1 önde ve golü yokken son dakikada kazanılan frikiği İsmail’e bırakması bile ondaki değişimin göstergesi. Beşiktaş’a karşı sahada olması gereken ilk oyuncu. Fenerbahçe, az pozisyondan çok gol çıkaran bir takıma dönüştüyse bunda RvP’nin payı yadsınamaz. Ceza sahasında engeli olmayan bir santrfor. Galatasaray derbisinde Sow’un arkasında başlamasına rağmen olağanüstü bir golle maçın şifresini çözdü. Varlığı bile Beşiktaş’a ceza alanında rahatsızlık sebebi. Fiziksel açıdan bu kadar güçlü, mental olarak bu kadar hazırken RvP’siz derbi düşünülemez.


Konyaspor'da Fernandao bombası!

Haberin Devamı
YORUM YAZ