MENÜ

Mustafa Reşit Akçay nereden nereye!

Geçen sezonun devre arasında futbolla ilişkisini kesip Trabzon’da mütevazı bir hayat kurma kararı almıştı. Ancak oynattığı futbol ve aldığı sonuçlar Mustafa Akçay’ın kariyerini çok farklı bir noktaya taşıdı. Başarılı hoca, Osmanlıspor ile hem süper Lig’e hem de Avrupa’ya damgasını vuruyor.

Mustafa Reşit Akçay nereden nereye!

Mustafa Reşit Akçay... ‘Futbol anarşisti’yim diyeli 4 yıl oldu. Tavşanlı’da parlayan kariyeri, 1461 Trabzon mucizesi ve hayali olan Trabzonspor Teknik Direktörlüğü’ne kadar uzanan serüveni... 3. sıradayken bile, “Hedefimiz ligde kalmak” diyecek kadar mütevazı.

Açıklamalarıyla, tarzıyla ve duruşuyla hep sıradışı. “En büyük hedefim Trabzon’da hocalıktı, 8 ayda ellerimin arasında kaydı” dedikten sonra çok yorulmuştu. Osmanlı’nın başına geçtiğinde kafasında hep futboldan uzaklaşmak vardı.

Planlar hazırdı!

Sezona inişli-çıkışlı grafikle başladı ve kafasındaki emeklilik planını yakınlarına, “Sezon sonu bırakıyorum. Ya gidip altyapılarda memleketimin çocuklarının gelişmesine yardımcı olacağım ya da küçük bir evde huzurlu bir hayat yaşayacağım. Bu pis dünyadan uzaklaşacağım” diyerek anlatmaya başladı. Aslında her şey devre arasında yaptığı bu planla başladı. Çünkü Akçay, geçen sezonun ikinci yarısına öyle bir girdi ki, işler onun da hiç düşünmediği bir yere gitti.

Türk futbol tarihinde ilk

19 puanla 12. sırada bitirdiği ilk yarının ardından kümede kalma parolasıyla başladığı ikinci yarıda tam 14 maç kimseye yenilmedi, topladığı 33 puanla sezona damgasını vururken Osmanlıspor’un, tarihinde ilk kez Avrupa bileti almasını sağladı. Bu heyecan, planlarını bir süre daha ertelemesine neden olurken; yeni sezon bambaşka bir hal alacaktı. Avrupa serüvenine Zimbru beraberliği ile başladı. Ardından çıktığı 6 maçı gol yemeden kazandı, bu alanda Türk futbolunda bir ilke imza attı.

Avrupa onu konuşuyor

Artık Kupa 2’yi yakından takip edenler, “Kim bu adam?” sorusunu sorduğunda, karşılarında tam 19 maçtır Avrupa’da bileği bükülmeyen bir teknik direktör buluyorlar. Akçay, bu süreçte lig macerasına da hızla devam ediyor. Geride kalan 4 maçın 3’ünde kalesinde gol görmeyen deneyimli hoca, topladığı 8 puanla yine zirveyi kovalayacağını gösterdi.

Mustafa Akçay’dan unutulmaz laflar

Afaki konuşmamak, popülist olmamak lazım. Bu Türk futbolunun içine bunlar etti zaten.

Allah’ın kulu beni Trabzonspor’un başına getiremez. Altyapı için açık kapı bırakıyorum.

Hümanist yanı olup insanlara karşı sevgisi üst düzey olan inançlı bir anarşistim.

Trabzonlular biraz hırt adamlarız, nezaketi pek bilmeyiz. Biraz saygı istiyoruz.

Rüzgarlar eserken aptallar duvar örermiş. Akıllılar yel değirmeni yaparmış. Şu an yeldeğirmeni yapma zamanı.

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ