MENÜ

'Önce TFF, sonra UEFA!'

3 Temmuz dönemi, cuma günü resmen kapanacak. Peki sonrasında neler olacak? Fanatik sordu, Spor Hukuku Enstitüsü üyesi Av. İsmail Coşkun yanıtladı: Önce TFF, sonra UEFA!

'Önce TFF, sonra UEFA!'

İşte o çok konuşulacak röportaj;

Beraat kararı çıkar ve onanırsa; Fenerbahçe Kulübü’nün ilk dava açacağı kurum Türkiye Futbol Federasyonu olacaktır. Ardından uluslararası spor yargısında, UEFA’ya karşı bir hukuki sürecin başlatılması da mümkün. Çünkü ‘beraat’ kararı, mahkeme süresince Fenerbahçe’nin karşısına konulan en önemli delilin, yani polis fezlekesi, iddianame ve eklerinin çökmesi anlamına gelecektir.

ZAFER BÜYÜKAVCI: Tutuklu yargılanan Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların şahsi olarak tazminat talepleri olabilir mi?

İSMAİL COŞKUN: Şayet Cuma günü 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verilir ve bu karar Yargıtay tarafından onanırsa, Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların şahsi olarak ‘haksız tutukluluk’ gerekçesiyle tazminat talep hakkı söz konusu olacaktır. Ancak ülkemizdeki usûl gereği, bu tazminat talepleri mahkemede kabul edilir ve karar kesinleşirse, bu tazminat bedelleri yargı mensupları tarafından değil, devlet tarafından karşılanacaktır. Ayrıca kamuoyunda, 17-25 Aralık operasyonu olarak bilinen süreçten sonra bazı emniyet ve yargı mensupları gözaltına alınıp haklarında soruşturma başlatılmıştır.

Bu soruşturmanın akabinde Aziz Yıldırım ve diğer yöneticiler kendilerine karşı kumpas kurulduğu iddiası ile bu kumpası gerçekleştiren emniyet ve yargı mensuplarının tespit edilerek haklarında kovuşturma yapılması talebi ile savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardır. Soruşturma halen devam etmekte olup, bu emniyet ve yargı mensuplarının haklarında ceza davası açılıp, yapılacak yargılama sonucunda ceza almaları ve bu cezaların kesinleşmesi halinde Aziz Yıldırım ve diğer sanıkların yine şahsi olarak tazminat talep etme hakları söz konusu olacaktır.

UEFA Disiplin yargılaması çökecektir

ZB: Fenerbahçe Kulübü, beraat kararı çıkması halinde Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA’dan tazminat talep edebilir mi?

İC: Hatırlanacağı üzere, CAS’a açılan ilk davadaki ilk savunmalarda; TFF ve UEFA, Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne alınmaması ile ilgili olarak, tabiri caizse topu birbirlerine atmışlardı. Ancak gerçek olan şu ki, ülkemizde açılan bir soruşturma nedeniyle Fenerbahçe, savunması dahi alınmadan uluslararası bir organizasyondan men edilmişti. Daha sonra UEFA tarafından yapılan, CAS ve İsviçre Federal Mahkemesi (İFM) aşamalarından geçerek kesinleşen disiplin yargılamasında; Fenerbahçe’nin karşısına konulan en önemli delil, ülkemizde yapılan soruşturmaya dayanak olan polis fezlekesi, iddianame ve ekleriydi. Cuma günü verilecek muhtemel bir beraat kararının kesinleşmesi sonrası; bu dayanak belgelerin temeli çökmüş olacaktır. Öte yandan Aziz Yıldırım ve diğer yöneticilerin yaptıkları şikayet sonucu bu polis fezlekesi ve iddianameyi hazırlayan emniyet ve yargı mensuplarının; Yıldırım ve diğer yöneticilere kumpas kurduğu iddiaları sabit olur ve bu eylemler cezalandırılırsa;

3 Temmuz’dan beri her aşamada Fenerbahçe’nin karşısına konulan bu belgelerin nitelikleri çok daha tartışmalı bir hâl alacak, her ne kadar ülkemizde yapılan adli yargı ile uluslararası spor yargısı temelde birbirinden bağımsız olsa da, UEFA’nın disiplin yargılamasının temeli de çökmüş olacaktır.

Bu bağlamda Fenerbahçe’nin, Şampiyonlar Ligi organizasyonuna alınmamasına gerekçe gösterilen tüm dayanak belge ve gerekçeler temelsiz kaldığında, uğradığı haksızlık sonucu oluşan zararının tazminini TFF ve UEFA’dan talep edeceği açıktır. Ancak bu süreç kolay formüle edilebilecek bir süreç değildir. Bu başvurular özellikle içerideki ve dışarıdaki usûl hükümleri gereğince üzerinde uzun mesailer harcanması gereken bir süreçtir. Ancak kulübün ilk olarak TFF’ye karşı bir dava ikame etmesini yüksek ihtimal olarak değerlendirebiliriz.

Dışarıda uluslararası spor yargısında da UEFA’ya karşı bir hukuki süreç başlatılması muhtemeldir. Ancak şu aşamada hukuki başvuru formüle edilmeden kesin olarak bir netice alınacağını belirtmek güçtür. Öte yandan, TFF’ye karşı girişilecek bir hukuki süreçte, TFF’nin yapacağı ilk savunma, muhtemeldir ki Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne alınmaması noktasında kendilerinin bir karar vermediği, kararın UEFA tarafından alındığı şeklinde olacaktır. Esasen süreci baştan beri takip eden herkes, bu kararın alınmasında iki kurumun kollektif bir sorumluluğunun olduğunu bilmektedir. Netice olarak süreçte gelinen noktada bu hususları konuşmak için çok erken olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak mahkemeden beraat kararının çıkması ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Ancak sonrasında Fenerbahçe hukukçuları tarafından zorlu bir hukuki sürecin tekrar başlatılacağı da aşikârdır.

Manevi tazminat mümkün gözükmüyor

ZB: Fenerbahçe taraftarlarının manevi tazminat talepleri olacağı konuşuluyor. Bu mümkün mü?

İC:
Ülkemizdeki özellikle manevi tazminat konusundaki ilke ve usûller ile bu başvurular sonucunda çıkabilecek faturanın ağırlığını göz önüne aldığımızda, bu yolun açılma ihtimalinin ve bu başvuruların olumlu sonuçlanma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz.

Mehmet Ali Aydınlar’a dava açılamaz

ZB: Mehmet Ali Aydınlar’ın o dönem çok konuşulan bir açıklaması vardı. Beraat kararı verilirse, Fenerbahçe Yönetimi’nin Aydınlar’a dava açma hakkı doğar mı?

İC: Mehmet Ali Aydınlar’ın süreçte şahsi olarak herhangi bir sorumluluğu yoktur. Kendisinin televizyondaki beyanı “...Şayet uygulamalarımla Fenerbahçe’ye zarar vermişsem, bu zararı şahsen tazmin etmeye hazırım...” şeklindedir. Ancak bu beyana veya kendisinin başkanı olduğu TFF yönetim kurulu olarak alınan kararlara istinaden Aydınlar’ın hukuki olarak şahsi sorumluluğuna gitmek, elbette ki mümkün değildir. TV’deki beyanı ile ilgili de tasarruf kendisinin inisiyatifindedir.

Zafer Büyükavcı

Haberin Devamı
YORUM YAZ