MENÜ

Fenerbahçe'nin rakiplerini yakından tanıyalım

UEFA Avrupa Ligi'nde A Grubu'nda mücadele edecek Fenerbahçe'nin rakipleri Ajax, Celtic ve Molde'yi yakından tanıyalım.

Fenerbahçe'nin rakiplerini yakından tanıyalım

UEFA Avrupa Ligi'nde ülkemizi temsil edecek Fenerbahçe'nin rakipleri belli oldu.

A Grubu'nda mücadele edecek Sarı Lacivertliler, Ajax, Celtic ve Molde ile karşılaşacak.


Ajax (Tahmini piyasa değeri: 70 milyon Euro)



Amsterdamsche Football Club Ajax, daha çok bilinen isimleriyle AFC Ajax, Ajax Amsterdam ya da Ajax (ismin geçmişi Aias'a dayanır), Amsterdam merkezli profesyonel Hollandalı futbol kulübü. Dünya'nın belli başlı futbol takımlarından olan Ajax, 1900 yılında kurulmuştur. Maçlarını 52,328 kişilik Amsterdam ArenA'da oynar. Ajax dünyaca ünlü altyapısı Jong Ajax ile tanınan çok köklü bir kulüptür. Avrupa'nın en önemli 14 kulübünün bulunduğu eski G-14 kurulunda bulunmaktaydı. Ajax kazandığı birçok kupayla dünyanın en başarılı takımlarından birisidir, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu'na göre 20. Yüzyılın En Başarılı yedinci kulübüdür.

Teknik direktörlüğünü, bir dönem Galatasaray'da da forma giyen Frank De Boer'in yaptığı Ajax, Şampiyonlar Ligi 3. Ön Eleme Turu'nda Rapid Wien'e elendi. UEFA Avrupa Ligi Play Off Turu'nda Jablonec'le eşleşen Amsterdam ekibi, rakibini 1-0 ve 0-0'lık skorlarla eleyerek adını gruplara yazdırdı.

Şu anda Galatasaray forması giyen Wesley Sneijder de, daha önce Ajax'ta forma giymişti.


Başarıları:

Hollanda Ligi: 33 Şampiyonluk (En son 2013-2014)

Hollanda Kupası: 18 Şampiyonluk (En son 2009-2010)

Hollanda Süper Kupası: 8 Şampiyonluk (En son 2012-2013)

Şampiyonlar Ligi: 4 Şampiyonluk (En son 1994-1995)

Kıtalararası Kupa: 2 Şampiyonluk (En son 1994-1995)

UEFA Avrupa Ligi: 1 Şampiyonluk (En son 1991-1992)

Kupa Galipleri Kupası: 1 Şampiyonluk (En son 1986-1987)

UEFA Süper Kupa: 3 Şampiyonluk (En son 1994-1995)

Intertoto Kupası: 1 Şampiyonluk (En son 1961-1962)

***

Celtic (Tahmini piyasa değeri: 42 milyon Euro)



Celtic Football Club, İskoçya'nın önde gelen iki futbol takımından biridir. Maçlarını 60,830 kişilik Celtic Park stadında oynayan Celtic, yeşil-beyaz renklere sahiptir.

Glasgow şehrinin takımı olan Celtic ile, şehrin doğusundaki Rangers arasında ezeli bir rekabet bulunmaktadır. Celtic ile Rangers arasındaki ezeli rekabetin altında mezhepsel ve siyasi sebepler yatmaktadır. Celtic taraftarları Katolik, Rangers taraftarları ise Protestan mezheplerine mensuptur. Ayrıca Rangers taraftarları, İskoçya'nın kendi hükümet ve meclisine sahip olduğu, ancak devlet teşkilatı açısından Birleşik Krallık'a bağlı olduğu mevcut statüsünün devamından yana iken; Celtic taraftarları İskoçya'nın tümüyle bağımsız bir cumhuriyete dönüşmesinden yanadırlar. Bu mezhepsel ve siyasi sebeplerden ötürü, iki kulüp taraftarları arasındaki ayrım çok keskindir ve İskoçya'da, aynı ailenin içinde hem Celtic hem de Rangers taraftarına rastlamak imkânsız gibidir. Taşıdığı mezhepsel ve siyasi anlamlar sebebiyle Celtic-Rangers derbileri bir futbol müsabakasının çok ötesinde algılanır.

Celtic FC, Britanya'ya Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı getiren ilk takım olarak da tarihe geçmiştir. Ayrıca Celtic, Britanya'da Manchester United'dan sonra en fazla tribün potansiyeline sahip futbol takımıdır.

Şampiyonlar Ligi'ne 2. ön eleme turundan itibaren dahil olan Celtic, önce İzlanda ekibi Stjarnan'ı sonra da Azerbaycan temsilcisi Karabağ'ı eledi. İskoçya temsilcisi, Play-Off turunda sürpriz bir şekilde İsveç ekibi Malmö'ye elenerek, UEFA Avrupa Ligi gruplarına kaldı. Ronny Deila'nın çalıştırdığı kadroda, Türk oyuncu Nadir Çiftçi de bulunmaktadır.

Başarıları:

İskoçya Premier Ligi: 46 Şampiyonluk (En son 2014-2015)

İskoçya Kupası: 36 Şampiyonluk (En son 2012-2013)

İskoçya Lig Kupası: 15 Şampiyonluk (En son 2014-2015)

Şampiyonlar Ligi: 1 Şampiyonluk (1966-67)

***


Molde (Tahmini piyasa değeri: 17 milyon Euro)



Molde Fotballklubb, Norveç'in Molde şehrinde 1911 yılında kurulmuş bir profesyonel futbol kulübü. İlk kurulduğunda adı International olan kulüp daha sonra Molde adını almıştır. Takım, 2011 yılında Norveç Ligi Tippeligaen'de ilk kez şampiyon olmuştur. Bu tarihten önce yedi kez ligi ikinci bitiren ekip, iki kez de Norveç Kupası kazanmıştır. Molde, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden iki Norveç kulübünden biridir. Maçlarını 11.800 kişilik Aker Stadyumu'nda oynayan Norveç temsilcisinin teknik direktötlüğünü Erling Moe yapmaktadır. Kulübün tarihinde yetiştirdiği en önemli futbolcu olarak, Manchester Unied'ın efsane isimlerinden Ole Gunnar Solskjær gösterilir. Bir dönem Beşiktaş tarafından da istenen defans oyuncusu Martin Linnes, halen daha Molde forması giymektedir. Molde'nin UEFA Avrupa Ligi'nde geldiği en yüksek nokta grup aşamasıdır.

Şampiyonlar Ligi'ne 2. öne eleme turundan başlayan Molde, Ermenistan ekibi Pyunik'i eledikten sonra, Hırvat temsilcisi Dinamo Zagreb'e elendi. UEFA Avrupa Ligi Play Off turunda ise Standart Liege'i eleyerek gruplara kalmış ve dikkat çekmiştir.

Başarıları:

Norveç Premier Ligi: 3 Şampiyonluk (En son 2014)

Norveç Kupası: 4 Şampiyonluk (En son 2014)

Haberin Devamı
YORUM YAZ