MENÜ

Timur Noyan: Türkiye'nin 'Barça'sı Bursaspor olacak!

Bursaspor Başkan Adayı Timur Noyan, FANATİK'e konuştu. "Bursaspor için sloganınız nedir” diye sorduk Noyan'a; cevabı sert ve etkileyiciydi: İçeride 3, dışarıda 5 atan bir Bursaspor arzuluyoruz. İstanbul takımları Real Madrid ise Bursaspor, Türkiye'nin Barcelona'sı olmalıdır. İşte buna talibim; Bursaspor'u, Türkiye'nin Barcelonası yapmaya talibim.

Timur Noyan: Türkiye'nin 'Barça'sı Bursaspor olacak!

Bursaspor Başkan Adayı Timur Noyan, FANATİK'e konuştu...

ZAFER BÜYÜKAVCI: Bursa’da 3 Büyükler’e zorluk çıkartan Bursaspor mu? Yoksa İstanbul’da 3 Büyükler’e kafa tutan Bursaspor mu?

TİMUR NOYAN: Olaya bir de şu açıdan bakın; 3 Büyükler kim? Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş. Hepsi de semt takımı... Fakat Bursaspor, bir şehrin takımı. Bursaspor, Bursa şehrinin en önemli markalarından birisi. Her zaman da böyle olmak zorunda. Şehirler, kendi takımları ile ön plana çıkar. Barcelona’nın bugün bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, elbette Barcelona takımıdır. Normal şartlar altında birçok kişi o şehre gitmez bile, ama o takım sayesinde herkes o şehri bilir. Futbolun sihiridir bu.

Z.B.: “Fernandao’yu tutacağız, Ozan’ı satmayacağız, Batalla’yı getireceğiz” diyorsunuz, ama bunların hepsi büyük maliyetler. Üstelik Bursaspor, Avrupa’dan 1 yıl men yedi. Kulüp ekonomisini nasıl düzeltmeyi planlıyorsunuz?

T.N.: Henüz bilançoyu almadık. Rakamları görmedik, bilmiyoruz. Fakat hedefimiz şu; şeffaf bir Bursaspor. Herkesin internetten bile alacak-verecek tablosunu görebileceği bir kulüp bizim amacımız. Bakın, başkan adayı olmama rağmen henüz mali tabloyu bilmediğimi söylüyorum. Kimisi 40 milyon borç var diyor, kimisi 80... 200 diyen bile var. Bilinmeyen rakamlarla yorum yapmam. Biz seçilirsek, herkes her şeyi bilecek.

Bursa zaten marka markayı büyütmek lazım

Z.B.: Maç günleri Bursa’da tek gündem olur: Bursaspor... Bu sevgiyi herkes bilir. Fakat bir de şu gerçek var: Bu sezon PFDK’dan en çok ceza alan kulüp Bursaspor. Göreve gelmeniz halinde tribünlere vereceğiniz ilk mesaj ne olacak?

T.N.: Ben sadece Bursaspor için değil, Türk futbolu için bir çok çalışma yapıyorum. Divan’da bunları açıklayacağım, ama size bir ön bilgi vereyim. Ben taraftarıyla, sporcusuyla, yöneticisiyle bütünleşen bir marka elde etmek istiyorum. Bu da şehrin bütünleşmesiyle olur. Herkesin ailesiyle birlikte bir panayır havasında maça gidebileceği Bursaspor’u yaratmak istiyorum.

Z.B.: NBA ve diğer üst düzey liglerde karşılaşıyoruz. Maç öncesi konserler, etkinlikler yapılıyor. Bu şekilde maça kadar taraftar da hem eğleniyor hem de rahatlıyor.

T.N.: Timsah Arena’da her şeyi yapacağız. 7/24 yaşanacak bir sistem, eğlence mekanı oluşturmaya çalışıyoruz. İnsanların günün her saatinde zaman geçirebileceği bir cazibe merkezi yapacağız orayı. Bursa zaten bir marka; dağıyla, sporuyla, turizmiyle, sanayisiyle, tarımıyla... Önemli olan bu markayı daha da büyütebilmek.



Kuruşla para kazanıyorum borcu ben bitiririm

Z.B.: Neleri farklı yapacaksınız?

T.N.: 40 yıldır Türk futbolunun içindeyim. Her şeyi biliyorum. Tek istikrarlı kulüp Fenerbahçe, Aziz Yıldırım. Diğer kulüpler tek senelik, iki senelik başkanlar istiyor; o başkanlar da işin içine giremiyor. Bu, konsantre olunması gereken bir iş. Biz 98’de, borcu ‘sıfır’ olan bir kulüp bırakmıştık. Peki bu nasıl olmuştu? Brezilya’da 250 bin Dolar’a oynayan oyuncu geliyor, burada 2.5 milyon Euro’ya oynuyor. Bu aradaki paralar ne oluyor? Ben ihracattan para kazanan bir insanım. Kuruşla para kazanıyorum. Bu işleri az çok biliyorum. Bu paralar nerede? Bütçelere bakın, her seferinde futbolculara büyük paralar öderseniz, böyle olur. Bu, yönetimlerin hatası. Sadece Bursaspor değil, bütün kulüpler böyle. Aklı selim insanların konuşması lazım. Her elini kolunu sallayan ülkeye giriyor. Yapıcı ve insancıl düşünmeliyiz. Birlik içerisinde hareket edelim ki, ilerleyelim.

Z.B.: Diyelim ki Türk takımları protokol yaptı ve 200 bin Dolar alan oyuncuya kimse büyük paralar teklif etmedi. Bu durumda sizden Ozan Tufan’ı isteseler, büyük paralar talep etmeyecek misiniz?

T.N.: Bakın, herkesin bir değeri var. Ben neden bir değerimi, maksimum seviyede satmayayım? Biz, Baliç’i 9 milyon Dolar’a Fenerbahçe’ye satmıştık, büyük paraydı. Fakat Fenerbahçe de Real Madrid’e 20 küsur milyona sattı, çok daha büyük para kazandı. Biz diyoruz ki; hep beraber çalışalım. Akılcı çalışalım.

Futbol bir ekip işi... Kahramanlık gereksiz!

Z.B.: Frey ve Taiwo gibi iki flaş isim alındı, yararlanılmadı. Colin Kazım yurt dışına gitti, gelir sağlanmadı. Bir de Batuhan var, bir senedir kadro dışıymış. Ferhat ve İbrahim yok yere gitti. Ceketliler ile eşofmanlılar arasında bir kopukluk mu var?

T.N.: Batuhan ile başlayalım; Fernandao var onun yerinde malesef! Fakat Batuhan’ı kaybetmemek lazımdı. Bursa, futbolun bahçesi. Nereye baksanız, oyuncumuz var. Biz, futbol akademileri kurup herkesi değerlendireceğiz. Futbol, bir ekip işi. Kahramanlık taslamaya gerek yok. Kimsenin aklı yetmez her şeye. Ben sistem insanıyım. Hayatım boyunca kimsenin maaşını geciktirmedim. Doğru yöneticilik budur.

Z.B.: Kulüpler bile ödemiyor maaşları...

T.N.: Sadece 3 kulüp ödüyor düzenli... Gençlerbirliği’nde sistemli çalışma var. İlhan Cavcav doğrusunu yapıyor; Tek adam. Akhisar ve Başakşehir de öyle. Ben de öyleyim, doğrudan dönmem.

Levent Kızıl’ın çağrısı aslında çok önemli

Z.B.: Yıllarca yöneticilik yapmışsınız Bursa’da, ancak 70 lira ödemediniz diye üyeliğiniz düşmüş?

T.N.: Bu, benim ayıbım değil. Kulübe milyonlarca Dolar bağış yapan bir adamı, unutup 70 lira ödemedi diye üyelikten düşürüyorlarsa, bu, o yönetimin ayıbıdır. Onlar temizlesin.

Z.B.: Levent Kızıl, “Adaylar birleşmeli” dedi. Sizce?

T.N.: Bir şehrin takımı bu. Ben koltuk peşinde değilim. Bu yaşımda Bursaspor’a ne verebilirim, bunun peşindeyim. Bir model ve şablon koymak istiyorum. Herkese diyorum ki; gelin sizin de fikirleriniz varsa katın, hep beraber yönetelim. Levent Kızıl’ın önerisi çok değerli. Elbette birlikten kuvvet doğar. Benim ön yargılarım yok, ama zor gözüküyor.

Z.B.: Bursaspor için sloganınız var mı?

T.N.: İçeride 3, dışarda 5 atan bir Bursaspor arzuluyoruz. İstanbul takımları Real Madrid ise Bursaspor, Türkiye’nin Barcelona’sı olmalıdır. İşte buna talibim; Bursaspor’u, Türkiye’nin Barcelonası yapmaya talibim.

Şenol hoca kalmalı Lucescu yalan...

Z.B: Şenol Güneş ile görüştünüz mü? Kalacak mı?

T.N.: Uzun uzun ne yapacağımız hakkında konuştuk. Hem takımın hem kendisinin durumu hakkında. Seçimin ardından daha detaylı konuşmak istiyoruz. Bursaspor’un tekrar yapılanması konusunda prensiplerimizi anlatacağız Şenol hocaya... Çünkü biz Şenol Güneş ile devam etmek istiyoruz. Kendisi bu ülkenin en değerli hocalarından bir tanesi.

Z.B: Lucescu iddiası var?

T.N.: Yok, kesinlikle yok. Hocamız varken başkasıyla görüşmeyiz



2 bilet alana 1 bilet bedava

Türkiye’nin en kuvvetli sanayi odalarından birisi Bursa’da. Bu odanın eski başkanlarından biri olarak, spora nasıl olumlu katkı yapabiliriz diyerek, bir sinerji yarattık. Biz, ‘45 bin kişilik stadı nasıl doldurabiliriz’ diye düşündük. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ama bir projeyi söyleyeyim... 2 bilet alana 1 bilet bedava olacak. Fakat o bedava bilet sadece bayanlara verilecek. Stat otomatikman dolarken, tribündeki kadın sayısı da tavan yapacak. 35 bin bileti bu şekilde satmayı planlıyoruz. Ayrıca taraftar gruplarını, konfederasyon olarak toplayacağız. Kazı-kazan şeklinde bir sistem oluşturmaya çalışacağız.

Fernandao kalacak

Zafer Büyükavcı: Öncelikle adaylığınız hayırlı olsun. Röportaja, herkesin merak ettiği şeyle başlayalım; Fernandao... Onunla ilgili vaadiniz nedir?

Timur Noyan: Fernandao çok değerli bir sporcumuz. Bursaspor’a çok yararlı oldu, atmış olduğu gol ve yapmış olduğu asist sayısı ortada. Zaten 66 golle rekor kırdık. Bursasporum’la gurur duyuyorum. Basketbolun bir özelliği vardır; heyecanı hiç bitmez, top bir o potada bir diğer potadadır. Bursa maçlarında da top bir o kalede bir diğer kalede... Heyecanı hiç bitmeyen bir futbol keyfi yaşıyoruz. Tabii Fernandao da bu anlamda pas yapan, ileride top tutan oyuncu olduğu için çok önemli. Geldiğimiz zaman otururuz, değerlendiririz. Hocamız kalmasını istiyor ve takviye olmasını arzuluyor.

Batalla dönecek

Z.B.: Transfer ile devam edelim. Batalla dediniz. Bursaspor adına önemli bir oyuncu. Dönecek mi?

T.N.: Kendisiyle konuştuk, istememiz halinde hemen geleceğini söyledi. Biz de tabii ki hocamızla konuştuktan sonra karar vereceğiz. Batalla şu an hazırda bekliyor. Fakat biliyorsunuz, oradaki ligden dolayı, Eylül’den evvel gelmesi zor.

Ozan Tufan kalacak

Z.B.: Gelelim Ozan Tufan’a... Onunla ilgili projeniz nedir?

T.N.: Biz eğer iddialı bir kadro kurmak istiyorsak, yıldız oyuncularımızı kadroda tutmalı, hatta üstüne takviye yapmalıyız. Aslına bakılırsa biz kimseyi satmak istemiyoruz. Aksine gücümüze güç katmak istiyoruz. Oyuncu satma taraftarı değiliz. Bizim prensibimiz bu.

RÖPORTAJ: ZAFER BÜYÜKAVCI - FOTOĞRAFLAR: SAYCAN SAYIM

Haberin Devamı
YORUM YAZ