MENÜ

LYS - YGS'nin yerine hangi sınav sistemi gelecek? Ve açıklandı...

LYS-YGS sınavlarının kaldırılacağı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Bu sene sınava girecek bütün öğrenciler ve aileleri yeni sistemi merakla bekliyor. İşte yeni sınav sistemine dair son bilgiler ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yaptığı açıklamalar...

LYS - YGS'nin yerine hangi sınav sistemi gelecek? Ve açıklandı...

Yeni sisteme göre artık LYS-YGS ayrımı kalkacak, tek sınav yapılacak. Sınavda baraj puanı uygulaması devam edecek. Puan türü 18'den 4'e düşürülecek. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olacak. Toplam 5 günde yapılan sınavlar artık yılda bir kez hafta sonunda yapılacak. Türkçe ve matematik puanının tüm puan türlerinde etkisi olacak. Milli Eğitim müfredatı sınavlarda sorular için belirleyici olacak. Yeni sınav sistemi bu yıldan itibaren uygulanacak.

Son dakika YKS'de değişiklik! TYT içerik değişti... Peki TYT nedir?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Üniversite giriş sisteminin aksayan taraflarını gidererek sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, üniversite giriş sisteminin aksayan taraflarını gidereceklerini belirterek,"Sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistemi amaçlıyoruz" diye konuştu. Bakan Yılmaz, 4 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin Sivas Merkez İlçe 6. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi hedeflediklerine dikkat çekerek, bütçede en fazla payı eğitime ayırdıklarının altını çizdi. Yeni sisteme göre artık LYS-YGS ayrımı kalkacak. Baraj puanı uygulaması devam edecek. Puan türü 18'den 4'e düşürülecek. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olacak. Toplam 5 günde yapılan sınavlar artık yılda bir hafta sonunda yapılacak. Türkçe ve matematik puanının tüm puan türlerinde etkisi olacak.

Yeni sistem MYS nedir? TEOG'un yerine gelen sınavın bilinmeyenleri...

Lisans eğitimi almak isteyen milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni üniversite sınav sistemi, öğrenciler kadar eğitimciler tarafından da sorgulanmaya devam ediyor. İşte, YGS LYS kalkacak mı sorularının gündeminde yer aldığı yeni üniversite sınavı hakkında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamaları. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.

Son dakika YKS'de değişiklik! TYT içerik değişti... Peki TYT nedir?

18 PUAN TÜRÜ AZALTILACAK

Diğer bir önemli değişiklik, puan türleriyle ilgili. Şu an var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor, ayrıca bazı programlar için aday havuzunu daraltıyordu. 18 puan türü azaltılacak ve az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Sayısal, sözel, eşit ağırlık bir de dili katarsak 4 puan türü olacak. Artık eskisi gibi 18 puan türü olmayacak. Yeni sistemde bir diğer önemli değişiklik de şu, Türkçe ve matematik sınavın merkezinde olacak. Bu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmiyor.

BARAJ DEVAM EDECEK

Milli Eğitimin müfredatı daha önce olduğu gibi sorgulanmaya devam edecek. Yine baraj puanı da olacak. Sınavda YGS ve LYS ayrımı kalkacak. Yükseköğrenim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanlarıyla girilecek. Belirli alanlarda uygulanan başarı sıralaması bundan sonra da aranacak. Hangi alanlardı? Tıpta, hukukta, mimarlıkta, eğitim fakültelerinde vardı. YÖK yeni düzenlemeyle sınavı öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları için daha yalın, daha sade ve daha sistemli yönetilebilir bir hale getirmeyi hedefliyor."

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'de yapılan ne kadar iyi iş varsa bunun sorumlusunun eğitim, ama ne kadar eksik iş varsa bunun sorumlusunun da yine eğitim olduğunu söyledi.

YENİ SINAV SİSTEMİ

Üniversite giriş sınavlarına da temas etmek istiyorum. Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir, canlıdır. Bu durum birtakım değişiklikleri tabii olarak gündeme getirmektedir. Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte daha yalın ve sade bir sistemi Türkiye'ye kazandırmanın kaçınılmaz olduğu da bir gerçektir. Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki Mart diğeri Haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ

YÖK olarak TBMM komisyonları ile etkin çalışma gerçekleştirdik. 2017-2018 hedeflerimizde öne çıkan başlığımız Araştırma Üniversiteleri başlığıdır. Akademinin genç kuşakları kazandırması sürecinde bilimsel kazanımların daha ileriye taşınması tezinin temel fazıdır. Sistemli ve kararlı adımlar atıyoruz. Bu üniversiteler ülkemizin dünyada bağımsız duruşunun mihenk taşı olacaktır. Araştırma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyanında bulundu. Sonunda 25 üniversite belirlendi.

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.


2018 LGS LYS SINAVI KALKACAK MI?


TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

"ARTIK AİLELER, ÇOCUKLAR RAHAT ETSİN"

Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise, "Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

"ÜNİVERSİTELER İÇİN DE ÇALIŞILIYOR"

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." değerlendirmesini yaptı.

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Şimdi bu kesin bu sene TEOG sınavı olmayacak. Peki yerine ne nasıl bir sistem gelecek? Arkadaşlarımız çalışıyor. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sestemi açıklayacağız.1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Açık uçlu soru sorun diyen oluyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ