MENÜ

Türkiye zirveye oynuyor!

Dünyanın önemli liglerini kapsayan araştırma sonucunda, aynı ligde mücadele eden takımların oyunculara ödedikleri yıllık ücret ve takımların yıllık gelirlerinin ortalamasına ulaşıldı. Ortaya çıkan rakamlar ise dudak uçuklatan cinsten...

Türkiye zirveye oynuyor!

Son dönemde futbolculara ödenen büyük rakamlar, kulüpleri ekonomik anlamda oldukça sıkıntıya sokuyor. Bununla birlikte aynı kulüplerin gelirlerinin aynı kalemde olmaması, bu sorunun bir kat daha artmasına neden oluyor. Her ne kadar FIFA, Finansal Fair Play konusunda önemli adımlar atsa da, ortaya çıkan rakamlar özellikle küçük liglerdeki durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.

İNGİLTERE AÇIK ARA ÖNDE

Daily Mail'in yaptığı araştırmaya göre dünyanın en kaliteli ligleri arasında yer alan İngiltere Premier Ligi, oyuncu ödemelerinde 2.73 milyon Pound'luk ortama rakamla zirvede yer alıyor. Takımların yıllık gelirlerinin ortalaması ise 155 milyon Pound'la diğer liglere göre açık ara önde.

Almanya Ligi Bundesliga ise, 1.45 milyon Pound'luk ortalama ile oyunculara en fazla para ödeyen 2. ülke konumunda. Bundesliga'da takımların yıllık geliri ise 90 milyon Pound.

İTALYA ÖDEMELERDE İSPANYA'YI SOLLADI

Son yıllarda eski popülaritesini geri kazanmaya çalışan İtalya Ligi Serie A, Premier Lig'le birlikte zirvede yer alan ve dünya yıldızlarını içerisinde barındıran İspanya Ligi'ni yıllık ödemeler konusunda sollamış gözüküyor. 1.3 milyon Pound oyunculara ödeme yapan İtalyan takımları 71 milyon Pound ortalama gelir elde ediyor. İspanya Ligi'nde oyuncu ödemelerine sadece 1.2 milyon Pound ödenirken, yıllık takım gelirlerinde 77 milyon Pound'la İtalya'ya göre oldukça iyi durumdalar.

TÜRKİYE LİGİ 9. SIRADA


Spor Toto Süper Lig'de oyuncuların aldığı yıllık ücretler oldukça tartışılır. Özellikle büyük takımların yabancılara ödediği yüksek ücretler, her zaman soru işaretlerini beraberinde doğurmuştur. 34 ülkenin bulunduğu listede 9. sırada yer alıyor olmamız, bu tartışmanın haklılığını beraberinde getiriyor. Türkiye'de her bir oyuncuya yıllık ortalama 446 bin Pound (1.6 milyon TL) ödeniyor. Takımların ortalama yıllık geliri ise 25 milyon Pound.(87 milyon TL)

Oyuncu ödemeleri konusunda Türkiye; Portekiz, Belçika, Arjantin, İskoçya, Hollanda, Ukrayna ve MLS gibi ligleri geçmiş görünüyor.

Not: Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan rakamlar Pound üzerinden hesaplanmıştır. 1 Pound= 3.50065 TL



Tolga Kaplan

Haberin Devamı
YORUM YAZ