MENÜ

İstanbul aşkına koşacaklar

İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret AŞ (Spor AŞ) Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, 16 Kasım Pazar günü "İstanbul aşkına koş" sloganıyla düzenlenecek Vodafone 36. İstanbul Maratonu'nun güzel ve keyifli geçeceğini söyledi.

İstanbul aşkına koşacaklar

Özbayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maratonu bu yıl "İstanbul aşkına koş" sloganıyla düzenlediklerini belirterek, "Bu, bizim için çok özel anlamı olan bir slogan. Bizler İstanbul aşıklarıyız. Kendimizi o şekilde adlandırıyoruz" dedi.

Organizasyonda geçen senelerde olduğu gibi halk yürüyüşünün yanı sıra 10, 15 ve 42 kilometrelik yarışların yapılacağını hatırlatan Özbayraktar, "Nasıl bir sloganla çıkacağımızı düşünürken, ne kadar güzel parkura sahip olduğumuzu konuştuk. Boğaziçi Köprüsü’nden geçiyorsunuz ve Balmumcu’dan aşağı iniyorsunuz. Ardından Dolmabahçe Sarayı’nın ihtişamlı görüntüsüyle karşılaşıyorsunuz. Eminönü, Sultanahmet Meydanı gibi güzel, tarihi ve turistik zenginlikleri olan bir parkura sahibiz. Bu parkurda koşup da İstanbul’a aşık olmayacak yoktur düşüncesiyle ’İstanbul aşkına koş’ sloganıyla yola çıktık" diye konuştu.

Özbayraktar, 118 farklı ülkeden yaklaşık 9 bin katılımcının da maratonda koşacağını aktararak, şöyle devam etti:
"Bu sene rekorlar senesi. 30 Eylül’de maraton kayıtlarını durdurduk. Şu an 10, 15 ve 42 kilometrelik yarışlar için 22 bin kişi seviyesindeyiz. Geç kayıt sistemiyle 3 bin veya 3 bin 500 kişiyi daha kayıt edeceğiz ve 25-26 bin kişinin katılmasını planlıyoruz. 118 farklı ülkeden 9 bin katılımcı var. Onun haricinde halk yürüyüşüne kayıtlar devam ediyor. İstanbul’un değişik AVM’lerinde, Spor AŞ tesislerinde ve meydanlarda kayıtlar sürüyor. Oradaki talep de çok fazla. Bunlar bize keyif veriyor ve mutlu oluyoruz. Güzel bir maraton olacağına inanıyoruz."
"İnanılmaz güzel bir rekabet olacak"
Altın kategoride koşulan maratona birçok ünlü atletin katılacağını bildiren İsmail Özbayraktar, keyifli, güzel ve rekabetin üst düzeyde olduğunu bir yarış olacağını söyledi.

42 kilometre yarışına 8 erkek ve 8 kadın "altın atlet" davet ettiklerini dile getiren Özbayraktar, şunları kaydetti:
"Altın kategorideyiz. Bunun için zaten en az 5 kadın, 5 erkek ’altın atletin’ koşması gerekiyor. Biz 8 kadın, 8 erkek olarak planlamamızı yaptık. Elvan Abeylegesse’nin yanı sıra Amane Gobena (Etiyopya), Bazu Vorku (Etiyopya), William Chebon Chebor (Kenya) gibi atletler katılacak. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda madalya alan Tatyana Petrova Arkhipova (Rusya) var. Bu çok önemli. Çünkü ilk kez son olimpiyatta madalya almış bir sporcu İstanbul Maratonu’nda koşacak. Bu da maratonu çok keyifli hale getirecek. İnanılmaz güzel bir rekabet olacağını düşünüyoruz."

"Majör maratonlar arasına girmek istiyoruz"
Özbayraktar, geçen yıllara oranla yaptıklarını yeniliklerinden bahsederek, Vodafone İstanbul Maratonu’nu majör maratonlar arasına sokmayı düşündüklerini söyledi.
Spor AŞ çalışanlarının yaklaşık 2 aydır geceli gündüzlü çalışarak maraton için emek sarf ettiğini anlatan Spor AŞ Genel Müdürü Özbayraktar, şöyle konuştu:
"Bu yıl bazı yenilikler planladık. Bunlardan biri de gönüllülük. Bunu çok önemsiyoruz. Türkiye artık tesisleri çok rahat yapabiliyor. Bizim planlamamızda seyirci oluşturulması, katılımcıların artmasıyla alakalı bazı şeyler var. Gönüllülük projesi de bunların bir ayağı. İlk kez bu sene uygulayacağımız bir proje. Gönüllüler için 2 bin 500 kişide karar kıldık ama ön kayıt olarak 2 bin 800 kişi başvurdu. Bunlar çok kısa bir zamanda oldu. Bu İstanbul’un organizasyonu sahiplendiğini gösteriyor. Onun haricinde maratonumuza ’yeşil maraton’ dedik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Ağaç AŞ ile yaptığımız işbirliğiyle ufak bir bağış karşılığında her katılımcının bir ağacı olacak. Elektrikli araçlar kullanarak bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bunun için geri dönüşümlü materyaller kullanıyoruz. Sosyal açıdan da bakmaya çalışıyoruz. Sadece bir yarış değil, maratonumuzun sosyal yanı da var. Bu tarz yeniliklerle majör maratonlar arasına girmek istiyoruz."

Özbayraktar, yarın Sinan Erdem Spor Salonu’nda "Maraton Fuarı"nın açılışını yapacaklarını vurgulayarak, "İstanbul çok önemli bir marka ve çok güzel bir şehir. Dünyada bir eşi daha yok. Onun için maratona katılımcı sayısında sorun yaşamıyoruz ama biz kendimizi biraz daha anlatacağız. Fuarlara katılacağız. Yarın açılışını yapacağımız fuara başka maratonları davet ettik. Biz de onların fuarlarında kendimizi tanıtacağız. İstanbul’ı herkesin görmesi lazım. İstanbul’un görülmesi, dünyada yapılacak 3-5 şeyden biridir. İstanbul Maratonu, bunun için bir fırsattır. Her şey çok güzel gidiyor. 16 Kasım çok güzel olacak" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Köprüsü’nün durumu
İsmail Özbayraktar, geçen yıllardaki ani yoğunluktan dolayı Boğaziçi Köprüsü’ndeki sallanmaların bu yıl yaşanmayacağını ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.
Özbayraktar, halk yürüyüşüne yaklaşık 150 bin kişinin katılmasını beklediklerini belirterek, vatandaşları 40’ar bin kişilik gruplar halinde köprüden geçireceklerini anlattı. Özbayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geçen yıllarda birden 150 bin kişi geldiği için bazı sıkıntılar olmuştu. Ondan sonra belli başlı planlamalar yaptık. Yarışmacılar, 4 ayrı bölümde katılacaklar. 150 bin kişinin katıldığını varsayarsak, 40’ar bin kişiyi köprünün üzerine göndereceğiz. O zaman aşırı yük olmuyor ve problem yaşanmıyor. Zaten köprünün birer şeridini daraltacağız. O daraltma sonrasında bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Onun için herkes rahat olsun ama bizim katılımcılardan bir ricamız var, lütfen yarışa göğüs numaralarıyla gelsinler. Biz güvenlik açısından göğüs numarası olmayan yarışmacıları alamayacağız. Avrupa’dan Asya’ya yürüyerek geçmek isteyenler de bunu yapmasın. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, göğüs numarasını gösterene toplu taşıma araçlarını ücretsiz faydalandıracak. Sultanahmet Meydanı’ndan, Taksim ve Mecidiyeköy’den otobüsler kaldıracağız. Lütfen o şekilde start noktasına gelsinler."
"

Haberin Devamı
YORUM YAZ