MENÜ

Donanma Kupası klasik rotada yapılacak

İstanbul Yelken Kulübü'nün 54 yıllık geçmişi ile bir klasiği olan Donanma Kupası Yat Yarışı için hazırlıklar başladı.

Donanma Kupası klasik rotada yapılacak

Filo geçen yıl Fenerbahçe’den start almış ve hiç durmadan Gölcük şamandırasını dönerek geri gelmişti. Bu kez “geleneksel” rota uygulanacak. İsteyen geceyi Donanma Komutanlığı’nda geçirecek, start sabah verilecek.

İYK ile Donanma Komutanlığı işbirliğinde düzenlenen yat yarışı 26-28 Eylül günleri arasında düzenlenecek. Yarışa katılmak isteyenlerin kayıt işlemlerini 25 Eylül Perşembe günü saat 17.00’a kadar tamamlamaları gerekiyor.

Donanma’yı rahatsız eden gelişmeler üzerine son birkaç yıldır “sıkıntılı” olan etkinlik, bu yıl rahatladı. Hatırlanacağı gibi geçen yıl Donanma davet yapmamış, bunun üzerine yatlar İYK önünden verilen startla başladıkları yarışta Gölcük’te hiç durmayarak komutanlık önüne atılan şamandırayı dönüp Fenerbahçe’ye geri dönmüştü.

DAVET DONANMA’DAN GELDİ

Bu yıl davet ve isteğin Donanma Komutanlığı’ndan geldiği öğrenildi. İsteyen ekipler 26 Eylül akşamı tekneleri ile Gölcük Donanma Komutanlığı'na giriş yapacak ve Denizaltı Filosu ile Poyraz Limanı’nda gösterilecek yerlere bağlanarak gece Gölcük'te konaklayabilecek. 26 Eylül gecesi için bir program olup olmadığı ve ekiplerin Donanma’da konaklama konularında ise henüz ayrıntılar ulaşmadı.

IRC0, IRC1-2-3-4 ve Gezgin sınıflarına açık olan yarışın 10 dakikalık uyarı işareti 27 Eylül Cumartesi sabahı 10.20’de verilecek. Sabah saatlerinde körfezdeki havanın çok düşük olması nedeniyle start saatinin ileriye kaydırıldığı belirtildi.

Bu arada bir değişiklik de yarışın zaman sınırı ile ilgili… Havanın düşük olma ihtimaline karşılık uzun tutulan süre 28 Eylül Pazar günü saat 12.00 olarak belirlendi.

GÖLCÜK-FENERBAHÇE ROTASI 42 DM

İYK Trofesi’ne puan verecek olan Donanma Kupası Yat Yarışı için start hattı Poyraz Limanı’nda demirli muhribin önüne atılan iki turuncu şamandıra arasında kurulacak, görsel işaretler ise muhribin ana direğinden gösterilecek.

Ekiplerin “doğal mania” olarak işaretlenen Poyraz Limanı’ndaki büyük palamar şamandıralarına dikkat etmeleri belirtildi. Bu arada fodepar (OCS) olan tekneler telsizden uyarılmayacak. Start hattından erken çıktığından kuşku duyanların flamaları gözlemesi ve kendilerini teşhis etmeleri gerekiyor.

Gölcük-Fenerbahçe arasında yaklaşık 42 deniz mili mesafeli rotada gerçekleşecek yarışta filo genel güney yönlü startın ardından Yıldız Kayalıkları (Vortonslar) ile Fenerbahçe Sığlık Çakarı’nı (Digavsing) sancaklarında bırakıp İYK Navigasyon Odası önüne atılan şamandıralar arasında genel kuzey yönüne finişlerini yapacak.

Donanma Kupası’nda ilk finişin (FTF) yanı sıra IRC sınıflarını kapsayan gruplarda “En İyi Düzeltilmiş Zaman (BCT)” kupası da olacak. Ayrıca her sınıfta ilk üç ekip ödüllendirilecek. Ancak ödül töreninin yeri ve zamanı daha sonra ilan edilecek.

BU YARIŞA KATILMAK GEREK

54 yıllık Donanma Kupası, rotası itibarıyla oldukça “rahat” bir mücadele. Ancak bu etkinliği yelkencilerin “yarış” olarak değil, “içinde bulunmaları” ve “orada olmaları” gereken bir "buluşma" olarak algılamaları gerekiyor. Zira dünyanın her yerinde donanma, yelkencilerin hem en yakın destekçisi, içten dostu ve gönüllü işbirlikçisidir.

Bu güne kadar üzerinde pek durulmayan, hatta vurgulanmayan o nedenle de “farkındalık” yaratamayan bu özelliğe dikkat çekmek istiyoruz. İsterken de yelkenli tekne sahiplerinin ve ekiplerinin duyarlılık göstererek katılımı olabildiğince yüksek tutmalarını diliyor ve bekliyoruz.

Hatırlanacağı gibi birkaç yıl önce Rahmi Koç, bu anlayış ile devasa yelkenlisini Donanma Kupası’na göndermiş, Nazenin 5 rota boyunca filodaki teknelerle birlikte yelken basmış ve “finiş hattına sığamayacağı” gerekçesi ile Kalamış Koyu’nda Moda önlerinde yelkenlerini indirerek “terk” bildirmişti.

Kaynak: TurkSail

Haberin Devamı
YORUM YAZ