MENÜ

Kız Kulesi'ne ok yağdı

Türklerin ata sporu olan ve kültürümüzde önemli bir yer tutan okçuluk sporunun tanıtımı ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen “Necmeddin Okyay Geleneksel Okçuluk Festivali” kapsamında sekiz ülkeden yüzden fazla okçu Kız Kulesi'ni ok yağmuruna tuttular.

Kız Kulesi'ne ok yağdı

Okçuluk sporumuza gönül vermiş olan Hattat Kemankeşlerin son temsilcisi merhum Hezarfen Necmeddin Okyay adına düzenlenen festivale, aralarında dünya şampiyonu Macar okçu Monus Wtaf’ın da yer aldığı Almanya, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Rusya, Macaristan ve KKTC gibi ülkelerden yüzden fazla sporcu katıldı.

Festivalin ilk gününde ülkelerinin geleneksel savaşçı kıyafetlerini giymiş okçular, Validebağ Korusu’nda, 10, 15, 20 ve 25 metrelik parkurlarda yumurta, kavun, karpuz ve kalkanları hedef alarak kıyasıya mücadele ettiler. 3 ayrı kategoride dereceye giren sporculara ödülleri Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara tarafından verildi.

Boğaziçi ok yağmuruna tutuldu
Sıcak havaya karşın büyük ilgi toplayan yarışmaların ikinci gününde ise festivale katılan okçular önce mehteran takımı ve Issız Adam filmi ile tanınan Cemal Hünal’ın da bindiği atlar eşliğinde Üsküdar meydanından Kız Kulesi’ne kadar bir gösteri yürüyüşü düzenlediler, ardından da Salacak’tan Boğaziçi’ni Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın işareti sonrası “Ya Hakk” nidalarıyla ok yağmuruna tuttular.

Okçuluk üzerine bir ilk: Ok-Yay Güzeli Sergisi
Festival kapsamında 9 Haziran Cumartesi günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde çok önemli bir sergi açıldı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve “Ok-Yay Güzeli” adındaki okçuluk konulu karma sergide, aralarında Hattat Mahmut Şahin, Ebru ve Cilt sanatçısı Melike Kazaz, Hattat Müzehhib Abdullah Aydemir ve yay ustası Ercan Özek gibi sanatçıların Osmanlı tarzında süslenmiş eserleri, yeni yapılmış Osmanlı tarzı yaylar, oklar, zihkir, kandil, siper gibi Türk okçuluğuna özel 100’e yakın metaryal sergilendi. Sergide ayrıca okçulukla ilgili ayet, hadis, beyit ve şiirler ile tezhib, ebru, hat uygulamaları ve ahşap sanatı eserleri de yer aldı. Festivalde ayrıca “Geleneksel Türk Okçuluğu ve Necmettin Okyay” konulu bir de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Adnan Mehel’in yaptığı panelde, Prof. Dr. Uğur Derman Necmettin Okyay’ın okçuluğu, Prof. Dr. Altan Çetin Memluk okçuluğu, Doç. Dr. Tilla Deniz Baykuzu eski Türklerde okçuluk ve Mahmut Şahin de Hattat Kemankeşler konularında bilgilendirmelerde bulundular.

Haberin Devamı
YORUM YAZ