MENÜ

Derbiye 4 gün kala kılıçlar çekildi

Üç ihtimaliyle de zirveyi sallayacak Galatasaray-Fenerbahçe maçı öncesi savaş baltaları gün yüzüne çıktı! Önce Federasyon Başkanı Mahmut Özgener, Sarı-Lacivertli kulübü hedef aldı; tansiyonu zaten yüksek olan Aziz Yıldırım ve ekibi, futbolun patronuna kısa ifadelerle ama fena patladı... Futbol bayramı bekleyenler, savaş ilanıyla sarsıldı!

Derbiye 4 gün kala kılıçlar çekildi

Özgener'den bombardıman

Futbol Federasyonu Başkanı’ndan Fenerbahçe’ye yaylım ateşi: “Futbolda adalet isteyenlerin, kişileri ‘düşman’ ilan ederek, taraftarlara hedef gösterme hakları yoktur”

Fenerbahçe ile Mahmut Özgener arasında uzun süredir gergin olan ilişkiler, Futbol Federasyonu Başkanı’nın dünkü açıklamalarıyla tam anlamıyla koptu. Bir basın toplantısı düzenleyen Özgener, çeşitli konularda açıklamalarda bulunurken, ağırlığı Fenerbahçe ve Başkan Aziz Yıldırım’a verip, ağır suçlamalarda bulundu. İşte Özgener’in açıklamaları: “Açıklamalarında çifte standarttan bahsedenlerin, gerçekleri çarpıtmaya hakları yoktur. Yaptıkları açıklamanın başında futbolda adalet isteyenlerin, aynı açıklamanın sonunda kişileri ‘düşman’ ilan ederek, milyonlarca taraftara hedef göstermek gibi bir düşüncesizlik yapma hakları yoktur. Adaletin yolu insanları düşman ilan etmekten mi geçiyor? Futbol sahalarında gerilim artınca, adalet daha iyi mi dağıtılıyor? Buradan açıkça ifade ediyorum; gerilimden beslenmeye çalışan her kişi ve kurum konusunda tüm yetkilerimizi kullanarak önlemlerimizi alacağız. Türk futbolunun huzurunu bozmaya, futbolun adeletini hep kendine göre yorumlamaya çalışanlarla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bazı yöneticilerimiz, Türk futbolunun geleceğini, büyük projeleri, futbolumuzun değişen ve gelişen vizyonunu bir kenara bırakıp, ‘skor yöneticiliği’ yapıyor. Bu kısır çekişmeler ve hiçbir yere varmayan tartışmalar içinde herkesi bir kez daha futbolumuzun geleceğine odaklanmaya davet ediyoruz. Liglerde heyecan arttıkça, kulüpleri temsil eden değerli yöneticiler ve dolayısıyla bazı medya kuruluşlarının, son derece önemli konularda gerekli hassasiyeti göstermek yerine, yanlış ve sansasyonel olanın peşinde gitmeyi tercih ettiğini üzüntüyle gözlemliyoruz.

Federasyon olarak her konuda kararlarımızı uluslararası normlara göre, yasaların ve talimatnamelerin bize verdiği yetkilere bağlı kalarak, tamamıyla objektif şekilde alıyoruz. Herkes kendi yorumunu yapmakta özgürdür. Ancak bu subjektif yorumlar, belirli konulardaki bilgi eksiklikleriyle birleşince, eleştiriler maalesef yapıcı olmaktan uzaklaşıyor, gerilimi artıran, gündemi körükleyen bir hal alıyor. Üzülerek görüyoruz ki, futbol ailemizi temsil eden insanların, belirli konularda bilgi sahibi olmadan her aklına geleni söylemesi, ortaya ölçüsüz tepkiler çıkarıyor. Yorumlar çözüme değil, koas ve şiddet ortamına hizmet ediyor. Yöneticilerimiz işi, tüm sorumluluklarını, temsil ettiği kulüplerimizin tüm değerlerini bir kenara bırakarak, hakemlerimizi yakışıksız söylemlerle tehdit etmeye kadar götürüyor. İnternet sitelerinin ve basın açıklamalarının araç olarak kullanıldığına, hakemlerimizin, kurullarımızda görev yapan üyelerimizin isimleri verilerek, açık bir şekilde hedef gösterildiğine tanık oluyoruz. Ligin sonu yaklaştıkça, gerilimi artırarak bundan kulübü adına menfat sağlayacağını düşünen isimlerin, üstlendikleri görev itibariyle en sakin olması gereken kişiler olduğunu düşündüğümüzde, yaşananları büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle izliyoruz. Yapılan çeşitli açıklamalarla gerçeklerin çarpıtılması ve yanlış bilgilere dayanarak ortaya atılan tezlere dayanarak adeletsizlikle suçlanmamız karşısında sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz.

Bir spor kulübümüz, Galatasaray-Ankaragücü maçında yaşanan bir olaydan yola çıkarak, geçmişten bugüne kadar yaşanan birçok olayı sıralamış ve federasyonu adaletsiz bir karar vermekle suçlamış. Ancak bu olaylar sıralanırken verilen yanlış bilgiler nedeniyle ortaya konulan tez, anlamını daha en baştan yitirmiştir. Fenerbahçe Spor Kulübü, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada 2005 yılında Fenerbahçe ile Everton arasında oynanan özel maçta bir taraftarın silahla yaralanması olayında kendilerine 1 maç seyircisiz oynama cezası verilirken, Galatasaray-Ankaragücü müsabakasında bir seyircinin tribünden atılması olayını münferit görerek, sadece para cezası verilmesinin, Fenerbahçe’ye karşı takınılan düşmanca tutumun ifadesi olduğunu iddia etmiştir. Bu açıklamalar, objektif gerçekleri ve hukuki doğruları yansıtmamaktadır.

Fenerbahçe-Everton maçıyla ilgili disiplin dosyasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından tutulmuş 13 ayrı tutanak, resmi güvenlik amiri olan polis tarafından yazılmış rapor ve güvenlik formlarında; 2 gün önceki güvenlik kurulu toplantısında alınan kararla Fenerbahçe’ye, stat dışında güvenlik bariyeri oluşturması gerektiği valilik yazısıyla bildirilmesine rağmen, bu yükümlülüğün yerine getirilmediği, stat kapılarının Fenerbahçe Başkanı ile stat müdürünün talebi ve talimatıyla emniyet güçlerinin itiraz ve karşı koymasına rağmen biletsiz seyirci ve malzeme girişine imkan verecek şekilde açıldığı, maç boyunca açık bırakıldığı, bu nedenle içeri giren taraftarların üst aramalarının yapılamadığı açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu şekilde üst aramasız seyirci alımı nedeniyle de stat içinde bir seyircinin ateşli silahla yaralanması olayı gerçekleşmiştir. Bu belgeler ışığında PFDK, Fenerbahçe’ye ev sahibi konumunda olduğu maçta gerekli güvenlik önlemlerini almaması dolayısıyla meydana gelen ağır güvenlik zaafiyetinden dolayı 1 maç seyircisiz oynama cezası vermiştir. Cezaya temel teşkil eden disiplin ihlali, yaralanan taraftarla ilgili değildir. Beşiktaş-Rize maçında bir taraftarın öldürülmesi olayı da Galatasaray-Ankaragücü müsabakasındaki olayla bağdaştırılmaya çalışılmaktadır. PFDK kararında olayın meydana gelmesinde tribünlerde güvenliğin ve düzenin ev sahibi kulüp tarafından gerektiği gibi sağlanamamasının önemli rol oynadığı ve aynı tribünde daha önce de benzer olayların yaşadnığı noktalarına vurgu yapılıp Beşiktaş’a 3 maç seyircisiz oynama cezası verilmiştir. Galatasaray-Ankaragücü maçıyla ilgili PFDK kararı, Tahkim Kurulu’na itiraz süresi dolmadığı için kesinleşmediğinden açıklama yapmayı doğru bulmuyorum. Ancak kamuoyuna yansıyan emniyet kamerası görüntüleri incelendiğinde somut olayın Fenerbahçe Kulübü’nün açıklamasında belirtilen tribünden adam atma fiiliyle veya yukarıdaki maçlarda var olduğu yargı kararlarıyla tespit edilen zaafiyetlerle bağdaşıp bağdaşmadığını kamuoyunun takdirlerine sunarız.”

Özgener, Fenerbahçe-Gaziantep maçının devre arasında soyunma odasında yaşananlarla ilgili emniyeten görüntüleri isteme ihtiyacı hissetmediklerini de belirterek, “Olay, tüm detaylarıyla hem hakem hem temsilci raporlarında belirtilmiştir. İlave bir bilgiye ihtiyaç duymadık. Soruşturma devam ediyor. Konuyu Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe arasındaki çekişme olalrak görmemeniz gerektiğni düşünüyorum. TFF çatı örgütüdür ve kimseyle restleşme, çekişme gibi bir düşüncesi olamaz” dedi.

2

Haberin Devamı
YORUM YAZ