MENÜ

"Yönetimi ibra etmiyorum"

Beşiktaş Başkan adayı Murat Aksu, "Bundan sonraki yönetimlerin Kulübü borç batağına sokma cesareti bulmamaları için mevcut yönetimi ibra etmiyorum. Benimle birlikte olan herkes bu konuda özgürdür. Kimseye ibra konusunda baskı yapmadım" açıklamasını yaptı.

"Yönetimi ibra etmiyorum"

Beşiktaş Kulübü’nün Yıllık Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı sürerken, başkan adayı Murat Aksu, rakibi olan mevcut başkan Yıldırım Demirören’i sert bir şekilde eleştirerek, idari ve mali açıdan ibra etmeyeceğini söyledi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen genel kurulda ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkan Aksu, Beşiktaş Kulübü ikinci başkanlığı görevinin ardından son yıllarda bulunduğu her ortamda Beşiktaşlılar’ın ortak endişesinin camianın kültüründe olmayan şekilde aşırı borçlanma olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "15 Ekim’de başkanlığa adaylığımı açıkladığım bugüne kadar, yaklaşık 3.5 aylık süreçte Beşiktaş’ın maddi anlamda iflas ettiğinin altını çizmeye çalıştım. Yaşadığımız maddi çöküntünün boyutlarını sizlere anlattım. Sizlerin en doğal hakkı olan bilgiye ulaşmanız ise yapılan manipülasyonlarla engellenmeye çalışılmıştır."

YİNE BORCA DİKKAT ÇEKTİ
Başkan adayı Murat Aksu, daha önceki konuşmalarında olduğu gibi idari ve mali genel kurul toplantısında da kulübün borcu ile ilgili konulara dikkati çekti.

Aksu, Beşiktaş’ın toplam borç yükünün kulübün ve şirketin açıkladığı İstanbul Menkul Kıymetleri Borsası’ndaki (İMKB) resmi rakamlara göre 355 milyon TL olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir başka deyişle, son yapılan transferler ve borçlanmalarla beraber Beşiktaş’ın üzerindeki mali yük 250 milyon doların üstündedir. Beşiktaş’ın borcu konusunda Yıldırım Demirören, Denetleme Kurulu ya da Murat Aksu ne açıkladı?’ demeden sadece İMKB’deki bilançolara ve dip notlara bakın. Bu size gerçeklerin ne kadar acı olduğunu gösterecektir. Beşiktaş esas olarak iki ana tüzel kişilik olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Biri basketbol ve diğer amatör şubelerin olduğu dernek, diğeri futbol gelir ve giderlerine sahip olan Futbol Yatırımları Anonim Şirketleri’dir. Beşiktaş Futbol Yatırım Anonim Şirketi, İMKB’den işlem görmekte olduğundan mali tablolarını yılda en az iki defa bağımsız denetimden geçirmekte ve SPK ile İMKB’yı raporlamaktadır."

Son yıl anonim şirketinin cirosunun 85 milyon lira olduğunu, futbola harcanan para ve finansal pazarlama giderleri hariç cironun 85 milyon lira olduğunu anlatan Aksu, "Kar marjı sıfırdır. Buna genel giderlerimizi, personel giderlerimizi, banka faiz giderlerini de eklersek ortaya çıkan zarar 29 milyon liraya çıkmıştır. Şirketimiz sadece zarar etmekle kalmamış, zararlar nedeniyle özvarlıklarını kaybetmiş ve ancak mahkeme kararlarıyla yoluna devam edebilmiştir. Borçlar 355 milyon liraya ulaşmış ve buna devam eden uyuşmazlıkları da eklersek 400 milyona yakın bir borç ortaya çıkmıştır. Beşiktaş’ın mali tablosundaki dip notların üçte biri uyuşmazlıklara ayrılmış. Onlarca uyuşmazlık devam ediyor. Sadece son yıl 36 milyon TL finansman giderlerine katlanmıştır" diye konuştu.

"TÜM GELİRLER TEMLİKLİDİR"
Başkan adayı Murat Aksu, Beşiktaş’ın tüm giderlerinin temlikli olduğunu savundu. 42 milyon dolarlık yayın, kira ve maç hasılatı gelirlerin temlik altında olduğunu vurgulayan Aksu, şöyle devam etti: "İşletme sermayesi açığımız giderek büyümüş ve bugün açığımız 110 milyon TL’yi geçmiştir. Biz günümüzü giderek büyüyen açıkla finanse etmeye çalışıyoruz. Şirketimiz Türk Ticaret Kanunu’nun 324. maddesi kapsamına girmiştir. Bu madde ancak ve ancak şirketin haciz şüphesi olduğu emareler mevcutsa ve yönetim kurulu buna inanıyorsa bu uygulanır. Maalesef şirketimiz bu duruma düşmüş ve varlıklarını yeniden değerlendirerek iflastan kurtulmuştur. Ancak futbolcular değerlenirken çok daha vahim bir durum ortaya çıkmıştır. Geçen yıl iflastan kurtulmak için hazırlanan bilançoda 2.5 milyon avro bedelle gösterilen Gökhan Zan, bedelsiz gönderilmiş, 2 milyon avro gösterilen Serdar Kurtuluş 100 bin dolara satılmıştır. Demirören’in başkanlığı döneminde 41’ine bonservis bedeli ödenmek üzere 60 futbolcu transfer edilmiş, toplam 165 milyon TL bonvervis bedeli ödenmiş, bunlardan 25’i bedelsiz gönderilmiştir. Sadece 2 futbolcunun satışından gelir elde edilmiştir."

"KÖTÜ, EMSAL OLMAMALIDIR"
Murat Aksu, başkan Yıldırım Demirören’in de borçlar konusunda başka kulüpleri gündeme getirmesinin yanlış olduğunu ve kötünün emsal olmaması gerektiğini söyledi.

"Değişim şimdi" sloganıyla başkanlığa adaylığını koyduğunu kaydeden Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü.
"Şimdi dediğimiz şey, popüler kültürünün getirdiği, hızlı tüketim yarışı içinde bir değişim değildir. Değişim ise ortak Beşiktaşlılık duruşunu öne sürüp, bu kolektif akıl ve ruh bütünlüğünün sömürülmesine ’dur’ diyebilme cesaretidir. Bu değişimi sağlıklı başlatmak için içinde bulunulduğu durumu iyi yorumlamak ve açık olmak gerekir. Sayın başkan ’Borcumuz abartılıyor, diğer kulüplerin daha fazla borcu var’ demesi, içinde bulunduğu durumun ciddiyetini kavrayamadığını göstermektedir. Başkanın şunu iyi bilmesi gerekir ki, Beşiktaş için kötü, emsal olmamalıdır. Beşiktaş’ın borç hanesindeki rakamlar daha fazla olabilir. Sorun Beşiktaş’ın geleceğinin ipotek altına alınmasıdır. Değişim burada olmalıdır. Sorun Demirören’in televizyona çıkıp ’Evet biz de hata yapmış olabiliriz. İyi niyetle Beşiktaş başarılı olsun diye transferleri yaptık’ demesinden çok ötededir. Tabii ki Beşiktaşlılığından şüphemiz yok. Ancak iyi niyet başka şey, iş bilmezlik, acelecilik, popülistlik ve yetersizlik başka şeydir."

Sorunun, transfer edilen futbolcunun kalitesinde olmadığını anlatan Aksu, "Ödenen miktarın değerinin 3-4 katı üzerinde olmasıdır. Sorun, transfer edilen oyuncuların başka kulüplere bedelsiz gönderilip, kontratlarında yazılan miktarın kulübümüzce ödenmesidir. Sorun, siz ve yönetim anlayışınızdır. Bu mali tablonun bize gösterdiği en önemli şey, artık bu yönetim zihniyetine ’yeter’ demenin zamanı gelmiştir" dedi.

"BEŞİKTAŞ MARKASI İYİ YÖNETİLMEMİŞTİR"
Murat Aksu, Beşiktaş markasının iyi yönetilmediğini iddia etti.

Başkan Demirören’in kendisinin yapacakları konusundaki eleştirilerine yanıt veren Murat Aksu, "Beşiktaş hiçbir zaman büyük hedeflerinden vazgeçmez veya küçülmez. Ancak yapılan transferler konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Değerinin çok üstünde alıp bedavaya göndermeyeceğiz" dedi.

Yıldırım Demirören’in adaylara göre borcunu alıp almayacağı yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Aksu, şöyle devam etti: "Kulüp, ’şu aday gelirse zamana yayacağım, bu aday gelirse hemen alacağım’ anlayışla yönetilmektedir. ’Kulüp borçlansın, benim olsun’ anlayışı geçerli değildir. Beşiktaş, önce borçlandırılıp, sonra tehdit edilecek bir patron şirketi değildir. Beşiktaş, yakın geçmişte devlet memuru emeklisi bir başkanın, 16 yıl süre ile idari, mali ve sportif olarak altın çağ yaşattığı bir camiadır. Bizler bu mevcut mali tabloyu bilgimizle, aklımızla, vizyonumuzla ve taviz vermeden düzelteceğiz. Tüm bunları yaparken sportif açıdan hedef küçültmeden yolumuza devam edeceğiz. Ancak, bu geçmiş dönemin de hesabını sormayacağız anlamına gelmiyor. Buradan Sayın Demirören’e açık teklifte bulunuyorum. Sayın başkan, gelin 6 yılda oluşturduğunuz borcu temizleyin, ben de sizin kulübü devraldığınız borç rakamını, yani 101 yıllık borcu ortadan kaldırayım. Yok eğer buna da razı değilseniz, o zaman bu borçlanmanın hesabını verin. Öncelikle bir Beşiktaşlı olarak 107 yıllık koca çınarı mali tablo olarak bu noktaya getiren zihniyete ’yeter artık’ demek adına, geleceğinin karartılmasına kayıtsız kalmayacağım."

Aylardır kendisine, yönetimi ibra edip etmeyeceği yönünde soruların geldiğini anlatan Aksu, "Ben bu konuyu hiçbir şekilde seçim politikası haline getirmedim. Yönetim kurulu listesine aldığım kişileri ve beni destekleyenleri ibra konusunda verecekleri kararda vicdanen serbest bırakıyorum. Ancak bir başka zamanda, bir başka başkan ve yönetiminin emsal görüp, kulübü bu noktaya getirmeye cesaret edememesi için, mevcut yönetimi ibra etmiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

DEMİRÖREN İLE GÖRÜŞTÜ
Murat Aksu, konuşmasına başlamadan önce başkan Demirören’in yanına giderek, kendisiyle görüştü.

Konuşması öncesinde kürsüde kısa bir süre sıkıntı yaşayan Aksu’ya, başkan Demirören yardımcı oldu.

Başkan adayı Aksu’nun eleştirileri sırasında rakibi Demirören’in zaman zaman güldüğü görülürken, Aksu’yu destekleyenler konuşmasını alkışlarıyla zaman zaman kestiler.

Haberin Devamı
YORUM YAZ