MENÜ

Yeni süper bilgisayar geliyor

Teknolojinin dev ülkesi Japonya, şimdi de yeni bir süper bilgisayar kurmak için kolları sıvadı...

Yeni süper bilgisayar geliyor

Japonya, Çin'in izinden giderek 2020 yılında Dünya'nın en hızlı sistemlerinden biri olacak yeni bir süper bilgisayar geliştirmeye başlamış durumda. Pazartesi günü yayınlanan Top500 süper bilgisayar listesi tarafından söylendiğine göre Flagship2020 olarak adlandırılan ülkesel bir proje dahilinde geliştirilen bu bilgisayar, şu anda Japonya'da bulunan ve Dünya'nın üçüncü en hızlı bilgisayarı olan K'den "100 kat daha fazla uygulama performansı" gösterecek.

Haberin Devamı

Süper bilgisayar 2020 yılında çalışmaya başlayacak ve Fujitsu'nun yanı sıra, K bilgisayarı da geliştirmiş olan Japon araştırma enstitüsü RIKEN tarafından geliştirilmekte. K süper bilgisayarı 7.052.014 işlem çekirdeğine sahip ve 10.5 petaflop performans sunuyor.

Supercomputing 15 internet sitesinde belirtilene göre sistemler, Linux OS tabanlı olacak ve "6D mesh" kullanımı düşünülecek. Bu da altı boyutlu bir tasarımı önermekte ve bu tasarım, aynı anda daha fazla CPU, bellek ve depo bağlantısına izin verecek. Ayrıca bu sistem, pek çok farklı depo katmanına sahip olacak.

ABD, Japonya ve Çin, Dünya'nın en hızlı süper bilgisayarını kurma yarışı içerisinde. K bilgisayarı, 2011'de kısa bir süre için Dünya'nın en hızlı bilgisayarı konumunda yer almaktaydı. Şu anda ise Çin'in Tianhe-2 bilgisayarı, 54.9 petaflop performansı ile Dünya'nın en hızlı süper bilgisayarı konumunda yer alıyor.

Haberin Devamı

Ülkeler, daha hızlı bilgisayarları sadece teknoloji yarışında önde olduklarını göstermek için değil, aynı zamanda ekonomik, silah ve bilim programlarını da desteklemek için kuruyor. Var olan sistemlerden daha hızlı olan birkaç süper bilgisayar ise yakın zamanda karşımıza çıkacak. ABD'den Enerji Departmanı, 2019 yılında Aurora adlı 180 petaflopluk performansa sahip olacak süper bilgisayarı sunarken, Çin de 100 petaflop üzerinde performansa sahip olacak bir süper bilgisayar planları yapıyor...

Resimlerle: "En kötü" 10 süper bilgisayar



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ