MENÜ

Güneş ne diyorsa o!

Abone Ol Google News

Arnavutluk maçından 2 gün önce Fanatik’e konuşan Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş, hem Arnavutluk hem de Fransa maçlarının nasıl geçeceğini tek tek anlatmıştı. Güneş ne dediyse birebir yaşadık ve bu zorlu süreçten alnımızın akıyla çıktık.

Haberin Devamı

Ne dedi?

İlk gün Başkanımız Nihat Özdemir’e şunu söyledim: “Heyecanımız ve huzurumuz, bizi başarıya götürecek...” Çünkü önce çalıştığın yeri seveceksin. Emek verirsen, her meslek güzeldir.

Ne oldu?

2016 Avrupa Şampiyonası’nı hatırlayalım; Oyuncular içindeki gruplaşmalar, prim kavgaları ve en nihayetinde alınan kötü sonuçların ardından, oyuncular ile Fatih Terim ve tribünler arasındaki gerilimi... Bu nedenle çok iyi bir kadromuz olduğu halde, şok edici sonuçlar almıştık. Şu anki takımda, 2016’da o olayların içinde bulunduğu söylenen isimler yok. Huzur, heyecan ve başarı var.

Ne dedi?

Önce Arnavutluk ile oynayacağımız için, Fransa maçını şu an aklıma bile getirmiyorum. Israrla söylüyorum: Önce Arnavutluk’u yenmek zorundayız. Çünkü bu maçı kazanırsak, Fransa ile liderlik maçı yapacağız. Arnavutluk, Reja geldikten sonra 4 maçın 3’ünü kazandı, sadece Fransa’ya kaybetti. Özgüvenleri yerine geldi. Koşan, futbolun sertliği içinde mücadele eden, topu aldığı zaman direkt hücuma çıkan bir takım. Bizi zorlayacaklar.

Haberin Devamı

Ne oldu?

Adım adım ilerledik. Önce Arnavutluk maçına odaklandık. Arnavutluk sert oynadı, çok mücadele etti, ani ataklarla sık sık hücuma kalktı. Beklendiği gibi oldu, belki de gruptaki en zor maçımızı oynadık.

Ne dedi?

Andorra maçını son anlarda kazanmak, aslında bizim açımızdan iyi oldu. Arnavutluk ve İzlanda maçlarında seyircimize büyük görev düşecek. Onlardan sadece sabırlı olmalarını istiyoruz. Arnavutluk’u geçmemiz lazım. Her şartta, bu maç bizim için en önemlisi. Taraftar kozumuzu iyi kullanmalıyız.

Ne oldu?

Fenerbahçe Ülker Stadı ful çekti. Taraftarımız 90 dakika takımımızı destekledi. 90. dakikada Cenk Tosun’un golü geldi ve hayati maçı kazandık. O andan itibaren Fransa’yı düşünmeye başladık. Güneş’in dediği gibi, Fransa maçı artık ‘liderlik’ maçı olacaktı.

Ne dedi?

Benim için söylenen ‘çok iyi hücum taktisyeni’ sözünü doğru bulmuyorum. Ben tek yönlü oynamıyorum çünkü. Milli Takım’ın şu andaki başarısı, gol yemediği için...

Ne oldu?

Grupta oynadığımız 8 maçta 16 gol attık, 3 gol yedik. Maç başına 2 gol attık, önemli bir rakam bu... Ancak asıl önemli olan, maç başına 0.25 gol yememiz... Şöyle de söylenebilir: Milli Takımımız 4 maçta 1 gol yiyor! Bu istatistik, neden lider olduğumuzu da gösteriyor.

Ne dedi?

Hücum etmek, tek başına yapabileceğin bir iş değil. Gol Kralı, tek başına Kral olmaz. Birileri ona gol atacağı o topları verir. Oyuncularınıza bunu anlatırsanız paylaşmaya başlıyorlar. Topu ne kadar sürede geri kazanırız değil, golü ne kadar kısa sürede atarız diye düşünmek lazım. Futbolda hücumsavunma diye bir ayrım yok. Savunma oyuncusu hücum, hücum oyuncusu savunma yaparsa her şey kolaylaşır.

Ne oldu?

Grupta yediğimiz 3 gole bakalım... İzlanda’da 21 ve 31’de gol yedik, 40’ta attık. Aradaki süre, 9 dakika... Fransa’da 76’da Giroud attı, 81’de Kaan yanıt verdi. Aradaki süre, 5 dakika... 16 golümüzü 10 farklı oyuncumuz attı: Cenk (5), Kaan (3), Burak, Hakan, Hasan Ali, Cengiz, Dorukhan, Ozan, Deniz, Yusuf... Stoper/sağ bek oynattığımız Kaan, sol bekimiz Hasan Ali, 6 ve 8 numaralarımız Ozan ile Dorukhan’ın attığı goller dikkat çekici. Hücumcularımız savunma, savunmacılarımız hücum yapıyor. 10 farklı ismin gol atması, Millilerimiz’in neleri paylaştığını da gösteriyor.

Haberin Devamı

Ne dedi?

Gruptan birinci çıkmak çok önemli... Çünkü ‘seri başı’ oluyorsun. Büyük avantaj.

Ne oldu?

Şu an gruplardaki liderler şöyle: İngiltere, Ukrayna, Hollanda/Almanya, İrlanda, Hırvatistan, İspanya, Polonya, Belçika, İtalya... ‘Lider’ bitirirsek, 2020’de işte bu takımlarla aynı grupta olmayacağız.

İLKLER ONUN İŞİ

■ Şenol Güneş’in gelişiyle 2019 yılı A Milli takım için muhteşem başladı. Oynanan 10 maçta tek yenilgi İzlanda deplasmanında yaşandı, Ay Yıldızlılar 8 galibiyet, 1 beraberlik aldı.

■ Güneş’in ikinci döneminde Milli takımımız çıktığı 10 maçın 7’sinde gol yemedi.

■ Fransa’yı, 8 Haziran 2019’da Konya’da tarihimizde ilk kez yendik, Paris’te de ilk beraberliğimizi aldık. Son Dünya Kupası şampiyonundan iki maçta tam 4 puan çıkarttık. ■ Grup elemelerinden ilk kez lider çıkma şansımız var.

■ A Milli Takımımız’ı 48 yıl sonra Dünya Kupası’na götürdü. 2002 Dünya Kupası Grup Elemeleri’nde 10 maçta sadece İsveç’e yenildi, 6 galibiyet ve 3 beraberlikle grup ikincisi olarak baraj maçına kaldı.

■ Avusturya ile eşleşen A Milliler; deplasmanda 1-0 ve Ali Sami Yen’de 5-0 kazanarak 1954’ten sonra ilk kez Dünya Kupası’na katılmayı başardı ve en iyi derecemiz olan Dünya 3.’lüğünü ülkemize kazandırdı.

Haberin Devamı

■ 2003’te Fransa’da düzenlenen Konfederasyon Kupası’nda da Kolombiya’yı 2-1 yendi ve bu turnuvayı da 3.’lükle tamamladı.

■ 2004 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde de 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgiyle İngiltere’nin ardından grup ikincisi oldu. A Millilerimiz Play-Off’ta beklenmedik şekilde Letonya’ya elenerek turnuvaya katılma hakkını kaybetti.

■ Sadece milli takımda değil, Avrupa Kupaları’nda da ilklere imza attı. Şampiyonlar Ligi gruplarına 2 maçta 2 galibiyetle başlayarak önce Türk takımları içinde bunu başaran ilk takım Beşiktaş oldu, ardından kendi rekorunu 3’te 3’e taşıdı.

■ Şampiyonlar Ligi gruplarında 6 hafta sonunda topladığı 14 puanla Fenerbahçe’ye (11 puan) ait olan rekoru kırdı.

■ Beşiktaş’ı, Türk takımları arasında Şampiyonlar Ligi gruplarından lider olarak çıkan ilk takım yapmayı başardı.

YORUM YAZ