MENÜ

Katar, Türkiye'yi kullanmalı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Katar’a milli maç dolayısıyla yola çıkarken 2022 Dünya Kupası’nı yapacak bir ülkeyi görmenin de heyecanı içindeydim. Küçük bir Ortadoğu ülkesinde böyle büyük bir organizasyon nasıl yapılabilir diye kafamda herkes gibi soru işaretleri vardı. Katar 2 milyon civarında bir ülke ve nüfusun 400 bini Katarlı. Doha Başkenti, bir anlamda tek kenti. Şehrin en göze çarpan özelliği inşaatları ve temizliği. Kişi başı gelirin 80 bin dolar civarında olması zenginlik göstergesi. Peki bu Körfez ülkesinde 2022 Dünya Kupası için neler yapılıyor, önümüzdeki 6 yıl içinde tesisler yetişir mi!

Kapasiteler belli


Bize, Katar organizasyon komitesinin yetkilisi Al Nasser’in verdiği bilgileri paylaşayım sonra da yorumumu. 8 ile 12 arası stat yapılacak. En büyüğü 60, diğerleri 40 bin kişilik planlanıyor. Dünya Kupası’ndan sonra kapasiteler 20 ile 25 bin civarında azaltılacak, çünkü 2 milyonluk bir ülke için çok fazla. Ulaşım için büyük bir metro hamlesi var. Ulaşım sorununun yer altından çözülmesini planlıyorlar. Gerçekleşmesi mümkün, çünkü çok düz bir coğrafya ve bunu yapabilecek maddi kaynakta sorun yok. Konaklama yönünden ise daha şimdiden şehir bir şantiye gibi ve bu inşaatların bir çoğu otel olacak. Ayrıca sosyal olarak müslüman bir Arap ülkesi ama oldukça modernler ve kendinizi baskı altında asla hissetmiyorsunuz. Bayanların araba kullandığı, isteyenin abartıya kaçmadan açık ve kapalı dolaşabildiği bir ortam gördük.

17 bin kişi hazır

Dünya Kupası’nda 17 bin gönüllü çalışacak. Son iki Dünya Kupası’ndaki maç izleme zorluklarının burada asla olmayacağını ve kompakt bir organizasyon olacağını iddalı bir şekilde belirtiyorlar. Amaçları Ortadoğu, Arap, Türk ve İran kültürlerini oluşturan bu coğrafyada iz bırakacak, unutulmayacak bir organizasyon.

Futbol ruhu gelişmemiş

8 bin civarında Türk nüfusun yaşadığı Katar’da kimse Meksika, Arjantin, Almanya’daki gibi Dünya Kupası beklemesin. Çünkü toplumsal yapı olarak futbolu sevseler de bu duyguyu yaşamaları pek mümkün değil. Paranın ve zenginliğin verdiği müdanasızlık sıkıntı yaşatabilir. O nedenle yapılacak tüm işlerin iyi ve tecrübeli profesyonellerce yaptırılması gerekir. Bir dostluk maçında bile kolay halledilebilecek küçük sorunları çözmede zorlanmaları düşündürücü. Benim görüşüm o ruh ve kapasite asla yok, boşuna zorlamasınlar, işi ehline versinler, rahat ederler.

Türkiye fırsat

Tamam Katar’da un var, şeker var, yağ var ama helvayı iyi yapmak için iyi bir ustaya ve ruha ihtiyaç var. Türkiye’nin çok önemli organizasyonların başarıyla altından kalkması önemli. Tarihsel, dinsel, kültürel bağlarımızı yanyana koyarsak Türkiye’nin yetişmiş insan birikimi Katar için bu bağlamda kullanabilceği bir hazine diyebilirim, eğer görebilirlerse...

YORUM YAZ