MENÜ

Hakemleri rahat bırakın

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ligin sonuna yaklaştığımız bu önemli haftalarda takımlar sezon başında planladıkları hedeflere varabilmek için son hamlelerini yapmaya başladılar. Ama görülüyor ki hemen her zaman yaşadığımız tablo son 5 haftada da tam hızla hem gazete manşetlerinde hem de televizyondaki spor programlarının ana konusu haline gelmeye başladı. Buradan kulüp yöneticisi ve futbolculara seslenmek istiyorum; Emeğinizin ve mücadelenizin karşılığını mı almak istiyorsunuz, o zaman rahat bırakın. Kimi mi? Tabi ki hakemi, hakemleri. Maç öncesinde yapılan çeşitli spekülasyonlarla hakemin etki ve baskı altına alınmak istendiği ortada. Bakın bu hafta başından beri Beşiktaş iki hakem ismi belirterek “Bu hakemler, bu haftaki maçımıza çıkmasın” dedi.

Göçek’e nasıl bir destek sağlanacak
Bu iki hakemin de isminin deklare edilmesi ile ciddi bir moral bozukluğu yaşamamış olmaları ne kadar mümkün olabilir. MHK ne yaptı? Bu iki hakemden Hüseyin Göçek’i maça atadı. MHK Başkanı Oğuz Sarvan basın toplantısında “Biz hakemlerimize bazı baskılardan etkilenmesinler diye psikolog desteği sağlıyoruz” dedi. Allah aşkına, Hüseyin Göçek için nasıl bir destek sağlanacak doğrusu çok merak ediyorum.

Sorun varsa kendi aranızda halledin
Neyse o işin ayrı yönü, biz konumuza gelelim; Bence en büyük desteği psikologdan çok kulüp yöneticileri sağlayabilir. Bu tip açıklamalar yerine, bu zamana kadar bazen yapılmış olan ancak gerçekte samimi olmayan “Biz hakemlerden adil ve tarafsız maç yönetmelerini bekliyor ve yöneteceklerine inanıyoruz” demeçlerini artık tüm spor kamuoyu samimi olarak görmek istiyor. Burada benim üstünde durmak istediğim konu, yöneticiler olarak ne sorunlarınız varsa kendi aranızda halledin ama hakemlere artık karışmayın ve onları rahat bırakın. Bırakın ki, sahada cesaretle maç yönetmeye çalışsınlar. İnanın hakem psikolojik olarak “Aman, bu takım benim hakkımda çok konuştu. Onların aleyhine hata yapmayayım” dediği an, o takım aleyhine hata yapar. Bazen de ters etki yapıp, rakip aleyhine yaptığında da, diğer takım “İşte gördünüz mü, rakip takım etki altına aldı” demeye başlar. Zaten hakemin performansını değerlendiren, verdiği kararları irdeleyip doğru veya yanlış olduğunu söyleyen hakem yorumcuları var. Beşiktaş’ın birden çıkıp, iki hakem hakkında açıklama yapması, Hüseyin Göçek’in bugüne kadar yönettiği Fenerbahçe ve Beşiktaş lig maçlarına bakmamıza sebep oldu. Fenerbahçe’nin ligde toplam 8 maçında görev almış. Fener’in 7 galibiyet 1 beraberliği var. Beşiktaş’ın da ligde toplam 4 maçında görev yapmış.

Bunların hepsi insani hakem hataları
Kartal, bu maçlardan galip ayrılmış. Yönettiği bu iki takımın maçlarında zaman zaman takımların beğenmedikleri kararları olmuş. Hatta bazı maçlarda hata da yapmış ama bunların hepsi insani hakem hataları olarak ortaya çıkan sonuçlar. Neticede “yeter artık” diyoruz, rahat bırakın hakemleri. Bütün takımların zaman zaman ortaya koydukları her yıl tekrarlanan aynı senaryoları izlemekten bıktık. Bu kadar yaygara kopartarak, kendi camialarınızdaki gündemi değiştirmek anlayışından vazgeçin. İstenilen hedeflere varamama sebeplerini bir yerlere yıkma anlayışından vazgeçelim.

YORUM YAZ