MENÜ

Şiddete kırmızı kart!

Abone Ol Google News

Ülkemizde ilk kez 2005 yılında tribün terörü ile mücadele de bir yasal düzenleme yapıldı. O günden bugüne süreçte zaman zaman patinaj yapmamızın temel nedeni sorunu bir bütün olarak görmeyip sadece “yasa çıkacak, dertler bitecek” gözüyle bakmamızdır. O yüzden en sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyeceğim.. Tribün terörü ile mücadele sadece yasayla değil “takip” ve “kararlılık” yaklaşımı ile uygulamada olduğunun altını çizmek istiyorum.

Haberin Devamı

Devrimin devamı

Detaylarını dün Fanatik Gazetesi’nde okuduğunuz haberde Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme” konusunda yeni bir yasa teklifi ile kapsam genişliyor. Ülkemizde de bugüne kadar Spor sahalarında şiddeti önlemek üzere 2 yasa hayata geçmişti. İlki 2005 yılında Mehmet Ali ™ahin’in Spordan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde TBMM’de yasalaşmış o zamanlar kamuoyu bunu ‘devrim olarak’ nitelendirmişti. Tribün terörü ile artık topyekün mücadele başlayacaktı. Tabii uygulama da bir çok sorunlar yaşansa da toplumda sporda şiddete karşı önemli bir algı oluşmuştu.

Haberin Devamı

Passolig ortada...

İlk yasanın yürürlüğe girmesiyle zaman içerisinde bir çok eksik olduğu görülmüş bu kez Faruk Nafiz Özak’ın Spordan Sorumlu Bakan olduğu 2011 yılında 2. yasa yürürlüğe girmişti. İngiltere, Hollanda gibi tribün terörüyle başarıyla mücadele etmiş ülkelerin çalışmalarından da yararlanılan yasanın belki de en önemli yeniliği bugün kamuoyunun Passolig olarak bildiği elektronik bilet/kart uygulaması hayata geçmesiydi. Yasa o dönem büyük tepkilere uğrasa da bugün elektronik bilet/kart uygulamasının ne kadar başarılı sonuçlar verdiği ortada. Son 1 yıldır süren çalışmalar sonucunda yeni kanun teklifi hazırlandı ve dün Meclis’e yasalaşmak üzere Ak Parti tarafından Meclis’e sunuldu.

Bakanlar çalışıyor

İlgili Bakanlar Mehmet Kasapoğlu, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül ile bürokratların yaptığı çalışma bir bakıma sistemin paslanmış menteşelerine yağ dökmek olarak adlandırılabilir. Bence yasanın tamamen değişmesi yerine iskeleti iyi bir şekilde kurulmuş yasanın gelişmelere göre güncellenmesi çok isabetli bir karar olmuştur. Yani bir bakıma “tamamlayıcı sigorta” gibi adeta “tamamlayıcı bir yasa” olmuştur.

Destek olma zamanı

1985’ten bu yana tribün terörü ile ‘devlet eşkiyalara sert yapıyor’ yaklaşımıyla hareket eden İngilizler de bugüne kadar tam 9 kez yasalarını revize etmişlerdir. Güncel gelişmelere göre sistemlerini gözden geçirmişler ek yasalarla bugünlere kadar gelmişlerdir. Biz de tıpkı İngilizler gibi süreç içerisinde gördüğümüz eksiklikleri güncelleyen bir yasayı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Daha önce çıkarılan 2 yasa çalışmasında bürokrat alarak görev aldığım için rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki söz konusu spor olunca iktidarı ve muhalefeti ile büyük bir destekle yasalaşmasına destek olurlar. Bu sefer de böyle olacağına inanıyorum.

Diğer branşlara da...

Yasa teklifi ayrıca Basketbol, Voleybol ve Hentbol gibi branşlarda da elektronik bilet/ kart uygulamasının önünü açtı. Ancak bunun için ilgili Federasyonların görüşü Gençlik ve Spor Bakanlığının onayı vermesi şartı konulmuş. Aslında bu uygulamaya hemen geçilmesinin daha isabetli olacağı kanaatindeyim. Yeni yasa teklifi ülke sporumuz için hayırlı olsun!

Haberin Devamı
YORUM YAZ