MENÜ

Bizim Galatasaray'ımız bu olamaz!

Abone Ol Google News

Sarı kırmızılı takımın Schalke’ye iki farkla yenilmesi üzerine bu başlığı kullanmadım. Sonuçla işimin olmadığını bilenler bilir. Asıl çarpıcı olan Galatasaray’ın yediği gollerdeki görüntüleriydi. Henüz maçın başında yenilen ilk golde Muslera’nın yaptıkları önemli değil, çok daha önemli savunma sorunları, defans prensiplerine uyumsuzluk var takımda.

Haberin Devamı

Stoperler hangi kuralı bilmelidir?

Kısaca özetlemeye çalışalım. UEFA Pro Lisans kurslarında teknik adamlar eğitilirken “Takım Halinde Savunma” başlıklı bir konu vardır. Ben de bu kursu bitirdim ve sonraki yıllarda da aynı kurslarda eğitmenlik yaptım. Takım halinde savunma yapılırken, kalenize doğru rakip derin bir top atarsa ve kaleci kalesini terk ederse stoperlerin yapacağı kural haline gelmiş uygulamalar vardır.

Kalenin güvenliğini kim alacak?

Stoperin biri kalesini terk eden kalecinin güvenliğini alırken diğeri de kalenin güvenliğini alacak. Serdar Aziz çok doğru bir yaklaşımla kalecisinin güvenliğini aldı. Çünkü böyle anlarda kaleciniz sakatlanabilir. Serdar Aziz kalecisi ile rakibin arasına girerek bu ilkeyi doğru bir şekilde uyguladı. Ama kaygan zeminde Muslera topu elinden kaçırdı. Böyle bir durumda Ozan Kabak kalesinin güvenliğini koruma altına almalıydı.

Haberin Devamı

Ozan Kabak neden kalenin içine girmedi?

Nasıl olsa kalecimiz aldı gibi bir düşünce olamaz. Görüldüğü gibi kaleci elinden kaçırabiliyor. Ozan Kabak mutlaka boş kalenin içinde olmalıydı. Bu basit prensip o gölü önlerdi ve büyük olasılıkla Galatasaray dengeyi sağlardı, Peki, bildiğim kadarıyla Galatasaray yedek kulübesinde 3-4 Pro lisanslı teknik adam var. Bunlar Ozan Kabak’a bu ilkeyi neden öğretmediler. Ya da alt yapıda öğrenmesi gerekmez miydi?

Denge yok, kademe yok, kontrol yok…

Uth’ın attığı ikinci golde ise görüntüler çok daha vahimdi. Sağdan ceza alanı üzerine çıkartılan top sırasında beş Galatasaraylı oyuncu altı pasın üzerindeydi ve aralarında sadece bir Schalkeli futbolcu vardı. Bu golde Galatasaraylı oyuncular savunma prensiplerinin yarısından çoğunu ihlal ettiler. Savunmada “denge” yok, “kademe” yok, “kontrol” yok, “derinlik” yok. Sadece “birikme” var, burada da yanlış yerde birikme var. Uth topu kontrol etti, etrafına baktı, düşündü taşındı ve istediği yere vuruşunu yaptı. Şampiyonlar Ligi’nde bir rakibe bu kadar zaman verilirse, savunma prensipleri böylesine yok sayılırsa o takımın bu ligde devam etmesi rastlantılara bağlı olur.

YORUM YAZ