MENÜ

Aziz Yıldırım'ın altyapı modeli

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’deki olağan genel kurul seçimleri neredeyse bir genel seçim havasında geçiyor. Başkanların medya kuruluşları aracılığıyla verdiği mesajlardan bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Aziz Bey son konuşmasında genel kurul da 26 bin üyenin oy kullanabileceğini söyledi. En azından bu sayıda üyenin aidatlarını yatırdığını dile getirdi.

Aziz Yıldırım’ın konuşmalarının içinde benim en çok dikkatimi çeken konu altyapıya ilişkin geliştirilen projedir. Gebze’de satın alınan arazinin üzerine kurulacak altyapı için birçok Avrupa takımının altyapı tesisleri de incelenmiş, bilgi sahibi olunmuş. Eğer Aziz Bey yeniden başkan seçilecek olursa, projenin gerçekleştirilmesi için araziye kazma vurulacak.

Tüm hayatım boyunca altyapıcı oldum. Altyapısı olmayan takımların üstyapısının, üst düzey rekabetler için yeterli olmayacağına hep inandım. Bundan tan 35 yıl önce Fenerbahçe altyapısında teknik adam olarak görev aldım. O günlerde elle tutulur tek altyapıya Bursaspor sahipti. Vakıfköy tesisleri adeta bir futbolcu üretim merkeziydi. Acaba benzer bir yapı Fenerbahçe’de de gerçekleştirilebilir miydi?

Adnan Dinçer ile birlikte göreve başladığımız o günlerde büyük sıkıntılar yaşadık. Adnan Hoca 10 ay dayanabildi. O kısa zaman içinde profesyonel takıma 5-6 oyuncu verdik. Yüksel, Birol, Raif, Hasan, Faruk bunlardan bazılarıydı. Adnan Hoca istifa edince Başkan Fikret Arıcan beni Kalamış’taki kulüp yönetim binasına çağırdı. Hakkımda çok güzel, onurlandırıcı sözler söyledi. “Niyetimiz, senin emekli oluncaya kadar burada çalışmanı sağlamaktır. Ancak biz transfer etmek zorundayız” dedi. Transfer etmek zorunluluğu bana biraz ağır geldi. Teşekkür edip, istifamı vererek kulüpten ayrıldım. Fenerbahçe’deki 10 aylık teknik adamlığım sırasında yaşadıklarım neredeyse bir kitap olur. Bir gün anılarımı yazacak olursam Fenerbahçe önemli bir bölümünü oluşturacaktır.

Bu bağlamda Aziz Bey’in altyapı projesini duyunca yeniden heyecanlandım. Ancak işin üzüntü veren yanı, her şeyden önce altyapı kurulması gerekirken, altyapının bir seçim malzemesi olarak kullanılmasıdır. Çağdaş bir altyapı salt Fenerbahçe için değil tüm takımlarımız için zorunlu olmalıdır. Bu zorunluluğu 35 yıldır hep söyledim, savundum, yazdım. Ancak ülkenin genel gidişatı, popüler kültür transferi dayattı sürekli. Bugün geldiğimiz noktada kulüpler kadrolarında 14 yabancı bulunduracak kadar ipin ucunu kaçırdılar.

Kaçırmaları çok da zararlı olmadı belki de. Bizim yıllardır savunduklarımızın futbol pratiğinde ne kadar işe yaradığını herkes gördü. Ortalama bir futbolcunun maliyetinin beş milyon Euro olduğu bir döneme gelindiğinde üretimin ve altyapının önemi bir kez daha görüldü. Altyapının öneminin Fenerbahçe tarafından görülmesi, inanılması ve pratiğe geçirilmesi Türk futbolu için önemlidir. Fenerbahçe “transfer etme zorunluluğundan” altyapı projesine geçiş yapıyor. Çağdaş bir stadyum ve spor salonu konusunda öncü olan Fenerbahçe, altyapı konusunda da örnek oluşturursa Türkiye bir futbolcu üretim merkezi haline gelebilir…

YORUM YAZ