MENÜ

Hırant Kasapoğlu ile Otomotiv Dünyası

Abone Ol Google News

Otomotiv sektöründe her yıl, yeni yılın ilk haftasında Detroit fuarı heyecanı yaşanırdı. Bu yıl ise biraz farklı bir hareketlilik yaşandı ve roller değişti. 8-11 Ocak tarihlerinde Las Vegas'ta düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES'te, yeni teknolojilerin yanı sıra otomobil markaları yeni modellerini de görücüye çıkardı. CES'e katılmayan diğer markalar ise yeni model tanıtımları için, 14-27 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Detroit fuarını tercih etti. Ancak şu da unutulmamalı ki, gelecek seneden itibaren Detroit fuarı Haziran ayında gerçekleştirilecek. Belki de bu değişiklikte, Detroit'in artık CES'le rekabette iyice zorlanıyor olması da önemli bir etken. Öte yandan bu yıl, son soğuk Detroit fuarına da şahit oluyoruz. Gelecek yıl Haziran'da bizi daha sıcak bir Detroit bekliyor olacak. Umarız yeni yılın ilk fuarı olma özelliğine sahip olan Detroit, yıl ortasına kayması nedeniyle popülaritesini yitirmez.

Haberin Devamı

Las Vegas'ta teknoloji şovu

Las Vegas'ta düzenlenen CES'teki en önemli model yeniliği Mercedes'in yenilenen CLA modelini tanıtması oldu. Dört kapılı kompakt coupe olarak tanımlanan yeni CLA, MBUX ismi verilen dijital kokpit ve yapay zeka özelliklerine sahip. Mercedes ayrıca tüketici fuarında iki elektrikli araç sergiledi; bunlardan ilki Premium SUV EQC, diğeri ise Vision Urbanetic isimli konsept araç oldu. Mercedes'in Alman rakibi BMW de elektrikli Vision iNEXT konseptini sergiledi. CES'te Japon Nissan da, dünyanın en çok satan elektrikli aracı Leaf'in güçlü versiyonu Leaf E-Plus'ı gözler önüne serdi. Daha güçlü motor ve bataryalara sahip olan Leaf E-Plus'da menzil % 40 artarak 458 km'ye ulaşmış.

Haberin Devamı

İlk elektrikli motosiklet

Amerikalı motosiklet üreticisi Harley Davidson da ilk elektrikli ve bugüne kadarki en kapsamlı bağlanabilirlik özelliklerine sahip modeli LiveWire'ı CES'te tanıttı. LiveWire yılın son çeyreğinde yollara çıkmaya hazırlanıyor. CES'te ayrıca Kia, Hyundai, Byton gibi Uzak Doğu markalarının yanı sıra otomotive tedarik sağlayan teknoloji firmaları da yapay zeka, ağ bağlantılı otonom otomobiller konularındaki yeniliklerini sergilediler.

Detroit'te Japon üstünlüğü

Japon Toyota ise efsanevi spor modeli Supra'nın dünya prömiyerini yapmak için Detroit fuarını seçti. Beşinci nesil GR Supra, aynı zamanda yarış takımı Toyota GAZOO Racing tarafından yapılan ilk global GR modeli. Supra'nın 3,0 lt'lik motoru 340 HP güç ve 500 Nm tork üretiyor. Tıpkı Toyota Supra gibi, Nissan IMs, Infiniti QX Inspiration gibi elektrikli konseptler de Detroit otomobil fuarında gün ışığına çıktılar.

YORUM YAZ