MENÜ

Sabır ve zaman şart

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Phillip Cocu dönemi başlıyor Fenerbahçe’de. Hayırlı olsun iki taraf için de. Yaygın kanı şudur; Süper yetenek olarak adlandırılan futbolculardan iyi teknik direktör olmaz. Katılmayabilirsiniz. Ama ben, Johan Cruyff ve Franz Beckenbauer dışında bu kaideyi bozanı hatırlamıyorum. Fakat iyi futbolcuların iyi teknik direktöre evrildiğine çokça tanık oldum. İşte Sayın Cocu tam da bu ikinci kategoriye yazılacaklardan biridir.

Eğri oturup doğru konuşalım, iyi futbolcuydu Sayın Cocu. Barcelona gibi bir takımda “Yabancı” statüsünde 6 yıl oynamak, Hollanda Milli Takımında yüzden fazla kez forma giymek her babayiğitin harcı değil.

Ayrıca ( mesleki ahlak özürlü Van Persie hariç) Hollanda futbolu ve futbolcusunun bende çok saygın bir yeri var, son dönemde gösterdiği nispi düşüşe rağmen. Bir kere pozitif futbolu önceliyorlar, altyapıya önem veriyorlar, üst düzey golcüler yetiştiriyorlar, hem de Avrupa çapında. Johan Crufyy, Gullit, Bergamp, Van Basten, Nistelroy, Pierre va Hooijdonk, Van Persie, Kluivert, Huntelar, Bas Dost ve daha niceleri. Bu kadar ünlü golcü yetiştirmiş bir kültür çok sempatik geliyor bana açıkçası.

Onlara ve futbollarına sempatimin bir diğer nedeni de Rinus Michel ve Johan Crufyy gibi iki futbol düşünürü yetiştirmeleridir şüphesiz. Misal, “Total Futbol” bu ikilinin ortak ürünüdür. Bu da sayısız teknik direktörün futbola bakış açısını genişlemiştir.

İşte böylesi bir kültürle büyümüş, futbol anlayışını şekillendirmiştir Phıllip Cocu. Ayrıca teknik direktörlük karnesi de pekiyi dolu. 4 sezonda 3 kez şampiyonluk yaşadı PSV’de. Ve en önemlisi altyapı ve gençlere çok önem veriyor Hollandalı teknik direktör. Dolayısıyla başta Ozan Tufan, Elif Elmas, Oğuz Kaan olmak üzere genç futbolular Cocu’yla seviye sıçraması yaşayacaklar büyük olasılıkla.
Ancak bütün bunlara rağmen sabra ve zamana ihtiyacı var , buda bir diğer gerçek. Yani bizim ülkemizde en az bulunan iki şeye. Sayın Aykut Kocaman’dan esirgenen, Phıllip Cocu’dan esirgenmez umarım. Çünkü hem yeni bir inşa süreci, hem güzel futbol hem de şampiyonluk…

Açıkçası, ilerde ağız dolusu gülmek istiyorsa sarı lacivertliler top yekun halde sabır ve zaman tanımak zorundadırlar Sayın Phıllip Cocu’ya.

YORUM YAZ