MENÜ

Gönül zenginliği

Abone Ol Google News

Anadolu’nun neresine giderseniz gidin kalacak bir yeriniz yoksa, kalacak bir yer mutlaka bulursunuz. Her ev bir kervansaray gibidir! Bu, geleneksel Anadolu konukseverliğidir.

Haberin Devamı

Türk toplumunun en önemli hasletlerinden biridir, misafirperverlik. Hiç tanımadığınız bir yabancıya kapınızı açarsınız ve evinizi, aşınızı paylaşırsınız.

Böylesine bir yüce gönüllülüğe dünyanın başka yerlerinde kolay kolay rastlayamazsınız.

Genlerden gelen refleks

Almadan vermek, gönlünüzü açmak, konuğunuzun gönlünü hoş tutmak... Bütün bunlar, gönül zenginliğinden başka bir şey değildir. Tabi, sadece kapımızı çalan yabancılara karşı değil, birbirimize karşı da böyleyiz biz. Her ne kadar son yıllarda bu değerlerimizin bir kısmı erozyona uğrasa da, toplumun büyük kesimi yardımseverlik duygusunu muhafaza etmektedir. Özellikle de kaza, bela, doğal afet zamanlarında ortaya çıkar bu yönümüz. Toplum olarak seferber oluruz. Herkes işini gücünü, günlük yaşantısını bir kenara bırakır, yardıma muhtaç olanların yardımına koşar; yaralarını sarar, acılarını paylaşır.

Haberin Devamı

Bunun en çarpıcı örneği hiç kuşkusuz Marmara Depremi’dir. Türk halkı, bu büyük trajedide takdire şayan bir sınav vermiştir.

Gönüllülük, bu toplumun genlerinden gelen bir reflekstir.

‘Gönüllülük kültürü’...

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2019 yılını bu konuya ayırması ve ‘Gönüllülük Yılı’ ilan etmesi, zaten gönüllülük esasına yatkın olan toplum dinamiklerini her alanda harekete geçirecek önemli bir projedir.

Gönüllü olmayı sadece spor organizasyonlarıyla sınırlamayıp, kültür-turizm, çevre, afet-acil durum, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarında da yaygınlaştırmayı, kamu kurum kuruluşlarının yanı sıra özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları’na mensup paydaşların da etkin katılımını sağlamayı hedefleyen proje hiç kuşkusuz giderek bireyselleşen genç nesilde bir ‘Gönüllülük Kültürü’ oluşmasına da hizmet edecektir.

Başta uyuşturucu olmak üzere gençliği tehdit eden bazı kötü alışkanlıkları bertaraf edecek olması da en büyük kazanımlardan biri olacaktır.

Umarım, sekteye uğramadan ülkenin her tarafında bir seferberlik halini alır gönüllülük...

YORUM YAZ