MENÜ

‘Kaleci' ve ‘diğerleri'

Abone Ol Google News

Özellikle gençlerin yükselen form grafikleri nedeniyle normal karşılanan ama diğer yandan umut veren bir haber: “Trabzonspor’un, 60 milyon 950 bin Euro olan mevcut takım değeri, 9 milyon Euro artış göstererek 69 milyon 950 bin Euro’ya yükseldi.”

Haberin Devamı

Abdülkadir Ömür en çok değeri artan oyuncu, özel yetenekleriyle zaten olması gereken durum yani. Bu oyuncuyu istisna kabul ederek değer artışını, mevkileri baz alıp ‘kaleci’ ve ‘diğerleri’ olarak irdeleyelim:

Orta saha-forvetlerin yetenekleri ve en önemlisi çok çalışması tabi ki değer kazanılmasında baş koşul. Ama yeterli değil. İstatistiklerinde beraber oynadıkları isimlerin de yardımı çok önemli. Bir oyuncunun paslarını forvet golle sonlandırmasa asist istatistikleri dip yapacak mesela. İyi pas- orta gelmese forvet gol atamayacak, eleştirilecek. Boş koşusuna diğeri yanıt verecek, pas alıp verebileceği arkadaşı olacak yanında bir oyuncunun, onu iyi tanıyan, anlayan vs.

A.Parmak mesela; yıllarca alt düzey sayılabilecek kariyeri varken şimdi milli takıma seçildi. Aynı şekilde Sosa yeniden doğdu, Nwakaeme zirve yaptı. Ekuban’ın rakip defansı yıpratması hem O’na, hem Sörloth’a yaradı. Defanstaki oyuncunun kariyer sıçramasına partneri yardımcı olur. Sol bek Novak atağa çıktığında mesela, yerini dolduran olmazsa suçlanan kişi olur ama onu anlayan isim olunca, yaptığı asistlerin attığı gollerin değeri katlanır. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Haberin Devamı

Yalnız kaleci: Uğurcan!

Söz konusu haber şöyle devam ediyor: “En çok yükselişi de 1.5 milyon Euro olan piyasa değeri 6 milyon Euro’ya çıkan Uğurcan Çakır yaptı.” Hem de bu sezon oynadığı 7 lig maçında da gol yemesine rağmen, hatta Avrupa maçları da dahil..

Geçen yıl da başarılı performansı vardı ama böyle gündem olmamıştı genç kaleci. Bunda ‘diğerleri’ ile tezat bir durum var: Yanlarındakilerin performansları arttıkça değer kazandı ‘diğerleri’ ama Uğurcan, yani ‘kaleci’, önündeki defansın formsuzluğu ile zirve yaptı! Şöyle ki; Bordo-Mavili defansta denge bozuldu malum. Yeni transferler Campi ve Fernandes’in katkıları olmadı. Genç Hüseyin Türkmen geçen yılki performansının biraz uzağında. Orta sahanın defansif katkısı da yeterli olmayınca Trabzonspor kalesine daha rahat ve çok şut geliyor. Takımı bu sezon sıkça ‘Uğurcan kurtardı’ başlıklarının atılması, biraz da takım defansındaki formsuzlukla alakalı. Sunay Akın’ın kitaplarında ve programlarında dostu eski kaleci Şenol Güneş’e atfen, sıklıkla değindiği gibi “kaleci yalnızdır” derler ya, tek başına direniyor çoğu maçta, yılmıyor, kurtardıkça güven kazanıyor, takıma hayat veriyor.

Uğurcan da hakkını verelim her geçen gün kalesinde devleşiyor, güven veriyor.. Reflekslerindeki gelişimi bir yana oyunu başlatma konusunda da fark yaratıyor. 2 asisti var, düşünün artık! Uğurcan yakın gelecekte şimdilik yedek olduğu milli takımın kalesini devralacak 1 numaralı aday. Şimdi Avrupa’nın dev kulüplerinin peşinde olduğu biliniyor. Övgüleri sonuna kadar hak ederek yoluna emin adımlarla devam ediyor.

YORUM YAZ