MENÜ

9.15'in Uzak Geldiği Adam: Mehmet Ekici

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Sosa önce kiralık olarak Estudiantes, sonrasında bonservisiyle Napoli’ye giderken oyun tarzı ve fiziği ile onu andıran Mehmet, 19 yaşında Van Gaal döneminde A takım ile antrenmanlara çıkmaya başlıyordu. A takım öncesi Bayern akademisindeki hocası da bize yabancı bir isim değildi: Mehmet Scholl.

Mehmet A takıma çıktıktan sonra yazın Van Gaal ile görüşüp ilk 11 oynayabileceği bir takıma gitmek istediğini söyledi. Hollandalı onun takımda kalmasını istiyordu ancak sürekli şans vermesi zordu. Ekici, 2010-2011 sezonu için Nürnberg’in yolunu tuttu..

Takımdaki en iyi arkadaşı İlkay Gündoğan’dı. Aynı evde yaşadılar ve birbirlerinin kariyerlerinin gelişiminde katkıları büyük. Nürnberg’deki teknik direktörlerini de unutmamak lazım. Dieter Hecking o zamanlar adını Almanya dışında çok fazla duyurmamıştı. Bugün ise Hecking’in Wolfsburg’u hem Avrupa’nın en tempolu ve göze hoş gelen futbol oynayan takımlarından bir tanesi, hem de 2008-2009’un Magathlı şampiyon takımından beri ilk kez ligi ilk iki içerisinde bitirecekler gibi gözüküyor.

Nürnberg’teyken Tam Saha dergisinde Türker Tozar’a verdiği bir röportajda söyledikleri Mehmet’in –ve Almanya’da yetişen oyuncuların- aldığı eğitimi açıklar nitelikte: “Aslında altyapıdan itibaren klasik bir 6 numara oyuncusu olarak yetiştim. Bayern Münih'in ikinci takımında ise 10 numara olarak oynadım. Şu an Nürnberg'de sağ açık olarak forma giyiyorum. Orta sahanın her tarafında oynayabilecek kabiliyete sahibim. 6 numara olarak oynadığımda top dağıtan bir kimliğe bürünüyorum, 10 numarada ise daha gole dönüğüm ve takım arkadaşlarımı daha çok gol pozisyonuna sokabiliyorum.”

Nürnberg sonrası İlkay’ın kariyeri yukarı doğru giderken Mehmet Ekici kendisi için belirlediği çıtanın hep altında kaldı. Aslında Jupp Heynckes onu yeniden Bayern’de görmek istiyordu ama Mehmet bir kez daha düzenli oynamak istediğini belirtip Werder Bremen’in yolunu tuttu. Werder’de ilk sezonu dışında pek fazla forma şansı bulamadı, bunda hem sakatlıkların hem kendi performansının payı var.

Trabzonspor’a geldiğinde onun ligimizde fark yaratma potansiyeli olduğunu biliyorduk. Mehmet beklentilerin üzerine çıktı ve Bordo-mavililerin kilit oyuncusu olmayı başardı. Attığı 8 golün tümü skor ya berabere iken, ya da Trabzonspor gerideyken geldi. Sezon başı Hakan Çalhanoğlu’nun serbest vuruşlarını konuşurken (Hakan’ın Bundesliga kariyerinde toplam 7 direkt serbest vuruştan golü var) Mehmet kış aylarından itibaren başrolü kapmayı başardı. Sezon başından beri Spor Toto Süper Lig’de direkt serbest vuruştan attığı 4 gol, ayrıca verdiği 7 gol pası var.

Van Gaal, Hecking, Heynckes. Bu adamların tümünün Mehmet’te gördüğü potansiyel yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Bundan sonrası Ekici’nin elinde. 1990 doğumlu, yani daha 25 yaşında. Oyun içerisinde duran toplar dışındaki performansını artırıp, biraz daha iki yönlü bir oyuncu olabilirse hem Türkiye’de hem de Avrupa’da adından sıkça söz ettirebilir. Selçuk İnan’ı Dardanelspor’dan Manisa’ya, sonrasında Manisa’dan Trabzonspor’a getiren teknik adam Ersun Yanal’dır. Şimdi sıra Mehmet Ekici’de.

Not: Mehmet Ekici’nin Türk Milli Takımı’nı seçmesi için büyük çaba harcayan Guus Hiddink, Oğuz Çetin ve Erdal Keser üçlüsü de bir teşekkürü fazlasıyla hak ediyor.

YORUM YAZ