MENÜ

Kalori yakan yağlar

Abone Ol Google News

Beyaz yağ hepimizin bildiği ve depolamaktan kaçındığımız yağlar. Fazla aldığımız enerji beyaz yağlarda depolanıyor. Oramızda buramızda birikerek şeklimizi bozuyor. Bir de daha çok boyun, kürek kemikleri arası ve kalbimiz civarında bulunan kahverengi yağ dokusu var. Beyaz yağ dokusu enerjiyi depolayıp biriktirirken, kahverengi yağ dokusu vücudumuzu ısıtmak için enerjiyi biriktirmek yerine yakıyor. Bebekken daha çok kahverengi yağ deposuna sahibiz. Kahverengi yağların bebekleri soğuktan koruduğu düşünülüyor. Büyüdükçe kahverengi yağlar yerini çoğunlukla beyaz yağlara bırakıyor. Beyaz yağların tek görevi sadece yağ depolamak değil. Son yıllarda yapılan araştırmalar, beyaz yağ dokusundan kök hücreler elde edilebileceğini, ayrıca bu dokudan bağışıklık sistemini uyaran çok çeşitli hormonlar salgılandığı yönünde.

Haberin Devamı

Dengesiz hormon salgılatıyor

Beyaz yağ hücrelerimizin sayısını kilo alarak artırıp büyüttüğümüzde buradan dengesiz şekilde büyüme faktörleri ve hormonlar salgılanıyor. Bu da metabolizmamıza ve bağışıklık sistemimize yanlış bilgiler veriyor. Bağışıklık sistemimiz vücudumuzda herhangi bir enfeksiyon olmamasına rağmen sürekli ve lüzumsuz bir şekilde uyarılıyor. Fazla yağ depolarının bize zararları da genelde bu mekanizma ile oluşuyor. Kahverengi yağ depolarında ise durum çok farklı. Beyaz yağ dokularını kahverengi yağ dokularına çevirmek veya kahverengi yağ dokularını artırmak metabolizmayı hızlandırıyor.

Haberin Devamı

Soğuk hava yararlı yağları artırıyor

Vücudumuzdaki kahverengi yağ depolarını artırmanın bir yolu soğuk havaya çıkmak. Soğuk havada titremeye başladığımızda bazı faydalı hormonlar salgılanıyor. İnsanların 10-15 dakika kadar titreyecek derecede soğuk bir yerde bulunmaları bu hormonların artması için yeterli. Titreme ile adalelerden salgılanan bu hormonların önemi ise beyaz yağ hücrelerini kahverengi tipe döndürebilme potansiyeli. Kahverengi yağ dokusu metabolizmayı hızlandırıyor, kilo verdiriyor. Ama tabi bu yazıyı okuyanlar hemen kendilerini soğuğa atmasınlar. Araştırmalar her ne kadar yağ dokularının tipleri ve yağ yakmak konusunda bizleri yeni bilgilerle donatsa da biraz daha bilgi birikimine ihtiyaç var. Kahverengi yağ depolarını artırmanın bir diğer yolu düzenli egzersiz yapmak. Vücudumuzda ne kadar kahverengi yağ hücresi bulunacağını daha çok anne, babamızdan aldığımız genler belirliyor. Genlerimiz daha çok kahverengi yağ depolamamızı sağlıyorsa metabolizmamız hızlı ve kilo açısından daha şanslı oluyoruz. Sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.

İçimizi ısıtan 5 yiyecek

■ ACI PUL BİBER: Acılığı veren ‘kapsaisin’ metabolizmayı ve vücut ısısını artırıyor.

■ KARA BİBER: Aktif maddesi ‘biberin’ sinir sistemini uyararak ısınmamızı sağlıyor.

■ ZENCEFİL: Özellikle çayı metabolizma hızını artırarak vücut ısısını yükseltiyor.

■ ZERDEÇAL: Aktif maddesi ‘kurkumin’ sayesinde bağışıklık sitemini güçleniyor, vücut ısımızı yükseltiyor.

​■ KURU SOĞAN: Çin tıbbında ‘chi’ yani enerji verici olarak soğan kullanılır. Bağırsak sağlığına çok iyi gelen soğan, bizi kış hastalıklarından da korur.

Haberin Devamı
YORUM YAZ